fbpx
Tag: народна банка

tag: народна банка

RMV, vazhdon rënia minimale e normave të interesit të kredive

Trendi i rënies mujore dhe vjetore të normës mesatare të interesit për kreditë e përgjithshme vazhdoi edhe në tetor të vitit 2020, tregojnë të dhënat më të reja të Bankës Popullore. Përkatësisht, norma e interesit të kredive të përgjithshme është 4,68 përqind dhe shënon rënie mujore dhe vjetore prej 0,02 pikë procentuale (p.p) dhe 0,37 p.p., në mënyrë përkatëse,...

Qytetarët “të uritur” për kredi konsumatorësh, “të ngopur” nga kreditë për makina

Kreditë e amvisërive në gusht të këtij viti shënojnë rritje mujore prej 0.3 që është rezultat i kredive më të larta të aprovuara në denarë, ndërsa kreditë në valutë të huaj u ulën, tregojnë të dhënat e reja të Banka popullore, njofton Meta. Në bazë vjetore, rritja është 9 % dhe është më e theksuar te kreditë e aprovuara në denarë. “Duke...

Rritje e lehtë e çmimeve të banesave në vazhdën e krizës së koronavirusit

Çmimet e banesave kanë shënuar rritje në tremujorin e dytë të këtij viti, kur u ndez kriza e virusit korona,ndërsa vërehet që çmimet rriten edhe pse oferta e banesave e tejkalon kërkesën, shkruan Meta.mk. Sipas të dhënave të Bankës Popullore, në tremujorin e dytë të vitit 2020, çmimet e banesave në Shkup kanë shënuar rritje prej 1.4 % në vit, që paraqet ngadalësim...

Një çerek e qytetarëve të Maqedonisë “jetojnë për sot, pa menduar për nesër”

Një e katërta (25 përqind) e qytetarëve të Maqedonisë pajtohen me qëndrimin “jeto sot e mos mendo për nesër”, 17 përqind janë neutral lidhur me këtë çështje, ndërsa 51 përqind nuk pajtohen me këtë mënyrë të jetës. Kjo është pjesë e rezultateve nga sondazhi i OECD-së dhe INFE të publikuara në raportin “Edukim financiar i të rriturve në Evropën lindore”,...

Bankat asnjëherë nuk kanë pasur më tepër hapësirë për zvogëlim të kamatave të kredive

A do të ketë zvogëlim të kamatave të kredive për qytetarët dhe kompanitë pasi Banka Popullore për herë të tretë këtë vit do ta zvogëlon normën bazë të interesit dhe e zbret në 1,5 përqind është çështje që meriton vëmendje duke pasur parasysh atë që me këtë hap jepet përshtypje e fuqishme për korrigjim zvogëlues të politikës së kamatave...

Është përcaktuar rendi alfabetik sipas të cilit do të mund merren subvencionet për duhan nga bankat F1 C 20:02, 19-04-2020

Banka Kombëtare e ka publikuar rendin alfabetik sipas të cili, nga java e ardhshme në sportelet e bankave, do të mund të merren paratë e subvencioneve të duhanit, ka informuar ministrja e financave Nina Angellovska dhe Trajan Dimkovski ministri i bujqësisë, pylltarisë dhe ekonomisë së ujërave, raporton Meta. Prodhuesit e duhanit të cilët kanë karta debitore do të mund tërheqin para...

BPRM: Pasojat nga virusi korona mbi ekonominë e vendit janë të pasigurta

“Treguesit e fundit makroekonomik në ekonominë e vendit kryesisht lëvizin në suaza të pritshmërive, por rreziqet nga rrethimi bëhen gjithnjë e më të theksuara. Infeksioni me virusin e ri, Kovid – 19 pasqyrohet mbi ekonominë globale, kurse efektet ekonomike në tërësi janë ende të pasigurta dhe varen nga kohëzgjatja dhe forca e kësaj tronditjeje të papritur, që nuk është...