fbpx
Таг: народна банка

таг: народна банка

Наскоро електронски пари и нови услуги за плаќања – Народна банка ги донесе подзаконските акти

Советот на Народна банка на Република Северна Македонија донел 12 подзаконски акти, во рамки на новиот Закон за платежни услуги и платни системи, чија примена ќе започне од 1 јануари 2023 година, и што ќе овозможат трансфери на пари на повеќе начини отколку сега, како и користење на електронски пари. „Примената на новата правна рамка се очекува да ја засили...

Новите макроекономски проекции на Народна банка за годинава и за 2023 полоши отколку претходните

Новите макроекономски проекции на Народната банка (НБ) за годинава и за 2023 година се полоши отколку истите направени во април годинава, соопшти гувернерката на НБ, Анита Ангеловска-Бежоска. И предвидената инфлација во новите проекции е поголема од таа прогнозирана во априлската сесија на макроекономски проекции. Општо земено, најновите оцени за растот на македонската економија се понеповолни во однос на априлскиот циклус...

НБ: Граѓаните сѐ повеќе ги користат дигиталните канали за плаќање во земјава

Плаќањата од страна на граѓаните во трговијата во земјата со платежни картички издадени од издавачи во земјата, во вториот квартал од 2022 година, забележаа годишен раст кај вредноста и бројот на остварените трансакции од 22,9% и 17,8%, соодветно. Притоа, бројот на извршени трансакции забележа годишен раст од 18,3% на физичките места на продажба, односно од 12,6%, на виртуелните (интернет) продажни...

Народната банка објави Поимник на термини од банкарското и централнобанкарското работење

Народната банка изработи Поимник на термини од областа на банкарското и централнобанкарското работење. Со Поимникот е објаснето значењето на околу стотина стручни термини, на едноставен јазик, разбирлив за широката јавност. Поимникот, е достапен на следнава врска. „Финансиската едукација е една од стратегиските цели на Народната банка. Населението коешто има познавања од областа на финансиите ги знае предностите од користењето различни финансиски...

Народна банка: Курсот на денарот е стабилен, менувачниците ќе можат да купуваат евра од банките

За да се заштити јавноста од ширење непотребна вознемиреност во однос на можноста за купување ефективни странски пари ‒ евра, покрај засилената супервизорска контрола на менувачниците се воведува уште еден дополнителен заштитен механизам на менувачкиот пазар, соопшто денеска Народната банка. „Имено, со измени и дополнувања на Одлуката за менувачки работи, усвоени од Советот на Народната банка, се овозможува овластените менувачници,...

Митреска: Одредени ценовни притисоци се забележуваат и во македонската економија

 „Исто како и во еврозоната, и во земјите од регионот, одредени ценовни притисоци се забележуваат и во македонската економиј“, посочи Ана Митреска, вицегувернерка на НБРСМ, на панел- дискусија организирана од реномираната инвестициска банка „Вуд и компанија“. „Засега, слично како и другите централни банки, овие глобални движења ги оценуваме како привремени, поттикнати од растот на цените на примарните производи и...

Основната каматна стапка останува на ниво од 1,25 отсто, велат од Народна банка

На редовната седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на Народната банка беше оценето дека постојното ниво на основната каматна стапка е соодветно на тековните економски и финансиски услови, при што беше одлучено таа да остане иста, на нивото од 1,25 отсто, со што монетарната политика го задржа олабавениот карактер. „Досегашното намалување на основната каматна стапка, како и позначителното намалување...

Склучен Меморандум за соработка меѓу Народната банка и Економскиот факултет – Скопје при УКИМ

Народната банка и Економскиот факултет – Скопје при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје ја засилуваат соработката со заеднички вложувања во истражувањата и во натамошен квалитетен кадар во економската сфера, подготвен за предизвиците на новото ковид и пост-ковид време, информираат од Народна банка. Соработката ќе се остварува и при конципирањето нови студиски програми, со активна вклученост на Народната банка...

НБРСМ: Растот на цените во периодот април – мај 2021 година изнесува 2,9 проценти

Годишниот раст на цените во периодот април – мај 2021 година изнесува 2,9 проценти и е во согласност со очекувањата според априлските проекции на Народната банка, се вели во соопштението на Народна банка. „Во однос на очекуваните движења на увозните цени, последните ревизии се во нагорна насока. Неизвесноста во однос на движењето на светските цени на примарните производи во следниот...

ММФ: Инфлацијата и натаму ќе биде умерена и е одраз на глобалните фактори

Монетарната политика е соодветна и треба уште да биде олабавена. Скорешното зголемување на инфлацијата најмногу се должни на глобалните фактори и е привремено. Во последните месеци, растот на глобалните цени на енергијата и на храната влијаеше врз инфлацијата. Иако веројатно ќе има некои преносни ефекти, се очекува дека инфлацијата ќе се намали во втората половина од годината. Се очекува...

Народна банка предвидува закрепнување на економијата и раст на БДП од 3,9 проценти

По падот на домашниот бруто-производ од 4,5 проценти минатата година, Народна банка оваа година предвидува постепено закрепнување со раст од 3,9 проценти, односно проекцијата за растот останува непроменета во однос на октомври. „На среден рок се предвидува натамошно закрепнување, со стапки на раст од 3,9 проценти и 4 проценти во 2022 и 2023 година, соодветно. Оваа динамика на раст сепак...

Народната банка очекува значителен пораст на цената на нафтата во 2021 година

Според најновите оцени за 2021 година, кај цената на нафтата се забележува поголема нагорна ревизија, при што тековно се очекува значително поголем ценовен раст во однос на октомври, соопшти Народната банка во извештајот за најновите макроекономски показатели. Оттаму информираат дека нагорната ревизија е одраз на очекувањата на инвеститорите за дефицит на страната на понудата, како резултат на намаленото производство на...

Народна банка ја намали основната каматна стапка од 1,50 на 1,25 проценти за поддршка на економијата

Народна банка ја намали основната каматна стапка од 1,50 на 1,25 проценти, информираат од таму. Како причина за натамошно олабавување на монетарната политика од Народна банка наведуваат дека е заради дополнително олеснување на финансиските услови и натамошна поддршка на домашната економија, имајќи го предвид тековниот развој на пандемијата, којашто сѐ уште трае. „Одлуката за понатамошно монетарно олабавување се носи во...

НБРМ: Финансискиот систем успешно им одговори на минатогодишните предизвици од корона-кризата

Финансискиот систем успешно им одговори на минатогодишните предизвици од корона кризата, информираат од Народна банка по одржана седница на Комитетот за финансиска стабилност. „Високите регулаторни барања во периодот пред појавата на корона вирусот и минатогодишните регулаторни мерки придонесоа за натамошното одржување на неговата стабилност, како и за негова подготвеност за натамошни предизвици. Имајќи предвид дека здравствената криза сѐ уште трае,...

Странските директни инвестиции лани достигнаа 239 милиони евра

Во текот на четвртиот квартал од 2020 година, вкупните странски директни инвестиции во земјата бележат нето-приливи од 95,3 милиони евра, како резултат на зголемените инвестиции во меѓукомпанискиот долг и сопственичкиот капитал (за 145,7 и 19,5 милиони евра, соодветно), при намалена реинвестирана добивка за 69,9 милиони евра, покажуваат најновите податоци на Народната банка. „Во 2020 година, вкупните директни инвестиции во земјата...

Народна банка привремено ја ограничи исплатата на дивиденда на акционерите на банките и на штедилниците

Советот на Народната банка денеска одржа редовна седница на којашто донесе Одлука за привремено ограничување на распределбата и исплатата на дивиденда на акционерите на банките и на штедилниците. „Како што беше истакнато на седницата, со појавата на пандемијата на ковид-19, Народната банка донесе повеќе мерки за монетарно олабавување и регулаторна флексибилност, како поддршка на банкарскиот систем и економијата во целина,...

Намалени депозитите и кредитите во јануари

Во јануари годинава, вкупните депозити бележат месечно намалување од 0,5 отсто, што целосно се објаснува со падот кај депозитите на корпоративниот сектор, покажуваат најновите податоци на Народната банка. Вкупните кредити, во јануари 2021 година, се намалиле за 0,1 отсто, како резултат на намаленото кредитирање на корпоративниот сектор, додека кај кредитирањето на домаќинствата нема промена на месечна основа. „Во јануари 2021...

Бројот на невработени во 2020 година се зголемил за 52.000 лица

Бројот на невработени лица се зголемил за 52.023 лица во периодот јануари-декември 2020 година, покажуваат најновите податоци на Агенцијата за вработување. На почетокот од минатата година во земјава имало 104.409 невработени, а на крајот на 2020 година оваа бројка се зголемила на 156.432 лица. Од Агенцијата нагласуваат дека со состојба на 31.12.2020 година евидентирани се 17.026 невработени лица за кои...

Економските аналитичари очекуваат пораст на инфлацијата

Економските аналитичари очекуваат зголемување на инфлацијата и незначителни промени на бруто домашниот производ оваа и следната година, покажува новата анкета на Народната банка спроведена во декември. „Економските аналитичари ги објаснуваат ваквите движења кај инфлацијата и БДП главно со ефектите од глобалната криза предизвикана од пандемијата на ковид-19 и од мерките за справување со неа. Во однос на инфлацијата, малку се...

Граѓаните се главни кредитори на македонската економија

Анализата на вкупната нето финансиска вредност на македонската економија покажува дека во периодот од 2013 до 2019 година таа има нето должничка позиција, како резултат на поголемиот раст на обврските во однос на средствата, што е вообичаено остварување и во останатите земји во транзиција, покажуваат податоците што прв пат ги објавува Народната банка. Оттаму информираат дека негативната финансиска вредност постојано...

САД сметаат дека нападите во Рафах не претставуваат целосна инвазија на градот

Соединетите Американски Држави не веруваат дека нападите на Израел врз Рафах во текот на изминатата недела не претставуваат целосна инвазија на градот, изјави портпаролот на Белата куќа Џон Кирби,...