fbpx

Намалени депозитите и кредитите во јануари

-

Во јануари годинава, вкупните депозити бележат месечно намалување од 0,5 отсто, што целосно се објаснува со падот кај депозитите на корпоративниот сектор, покажуваат најновите податоци на Народната банка. Вкупните кредити, во јануари 2021 година, се намалиле за 0,1 отсто, како резултат на намаленото кредитирање на корпоративниот сектор, додека кај кредитирањето на домаќинствата нема промена на месечна основа.

„Во јануари 2021 година, вкупните депозити на корпоративниот сектор бележат месечен пад од 3 отсто. Притоа, падот во најголем дел произлегува од намалувањето на депозитните пари, при помал придонес и на краткорочните депозити, а во услови на умерен раст кај долгорочните депозити. Гледано на годишна основа, депозитите се повисоки за 12 отсто што главно се должи на растот на депозитните пари, краткорочните и долгорочните депозити во странска валута, додека краткорочните и долгорочните депозити во денари бележат пад“, соопшти Народната банка.

Оттаму информираат дека во јануари, кај кредитите на корпоративниот сектор е забележан пад од 0,2 отсто, на месечна основа.

„Надолната промена пред сѐ е резултат на намалувањето на кредитите одобрени во странска валута, при помало влијание и на кредитите во денари. Во споредба со истиот период од претходната година, кредитите на корпоративниот сектор се повисоки за 1,6 отсто, што во целост е одраз на растот на кредитите во странска валута, во услови на мал пад кај кредитите во денари“, велат од Народната банка.

Вкупните депозити на домаќинствата, минатиот месец, се зголемиле за 0,2 отсто на месечно ниво.

„Нагорната промена во најголем дел произлегува од краткорочните депозити во странска валута, како и од растот на краткорочните депозити во денари, но во помал обем, во услови на пад кај депозитни пари. Анализирано на годишна основа, депозитите на домаќинствата се зголемени за 4,7 отсто, како резултат на повисоките депозитни пари и краткорочните депозити во странска валута, во услови на остварен пад кај останатите компоненти“, соопшти Народната банка.

Во јануари, вкупните кредити на домаќинствата се непроменети на месечна основа.

„На годишна основа овие кредити забележаа раст од 7,4 отсто, што се должи на зголемувањето на кредитите и во домашна и во странска валута, при поизразено зголемување на кредитите во денари“, информираат од Народната банка.

Анализирано според намената на кредитите одобрени на физичките лица, кај најзастапената категорија ‒ потрошувачките кредити, е забележан мал месечен пад од 0,8 отсто, додека на годишна основа е остварен раст од 6,3 отсто.

„Станбените кредити бележат месечно и годишно зголемување од 0,4 отсто и 13 отсто, соодветно. Автомобилските кредити остварија месечен и годишен пад од 1,9 отсто и 10,5 отсто, соодветно, додека кредитите одобрени на кредитни картички се намалија за 2,7 и 8 отсто, на месечна и годишна основа, соодветно. Овој месец, кај негативните салда на тековните сметки е забележано месечно зголемување од 9,2 отсто, а на годишно ниво тие се намалени за 8,1 отсто. Кредитите одобрени врз други основи, во јануари, бележат месечен и годишен пад од 1,8 отсто и 6,9 отсто, соодветно“, се вели во извештајот на Народната банка.

Нашите вести во вашето сандаче

Секој ден во 17 ч. добивајте ги вестите од Новинската агенција Мета директно на вашата електронска адреса.

Ве молиме одберете на кој начин сакате да добивате информации од нас:
Можете да се отпишете од оваа листа преку линкот на крајот од нашите пораки.

Портокаловата фаза ги препоти граѓаните

Летото во државава започнува со прогласена портокалова фаза, температури над 30 степени Целзиусови и топла воздушна маса од југ која предизвикува сончево и натпросечно топло време за овој период...