fbpx
Таг: депозити

таг: депозити

Акциите на банките паѓаат по колапсот на американската СВБ, Бајден уверува депозитите се безбедни

Акционери во Sillicon Valey Bank (Банката на Силиконската долина) поднесоа тужби против финансиската групација на СВБ и против двајца директори поради колапсот на банката, а со оглед на тоа што акциите на глобалниот пазар продолжија да паѓаат, и покрај гаранциите на американскиот претседател Џо Бајден дека такво нешто нема да се случи, пишува Гардијан. Акционерите на банката го обвинуваат извршниот...

Колапс на американската СВБ банка, властите уверуваат дека парите се безбедни

Американските власти вчера презеле итни мерки за да го зајакнат банкарскиот систем откако пропадна Silicon Valley Bank (Банка „Силиконската долина“), јавува Би-Би-Си. Банката која ја поддржуваше ИТ и стартап индустријата во САД, СВБ, пропадна за помалку од 48 часа. Ова е најголем колапс на банка во САД од 2008 година и втор најголем по крахот на банката Washington Mutual. „Луѓето и...

Просечната камата на депозитите на домаќинствата падна на 0,88 отсто

Просечната каматна стапка на вкупните депозити на домаќинствата, во февруари, изнесува 0,88 отсто и е минимално намалена за 0,01 процентни поени на месечно ниво, покажуваат најновите податоци на Народната банка. „Притоа, промената се должи на пониските каматни стапки на денарските депозити без валутна клаузула и депозитите во странска валута (за 0,01 процентни поени, соодветно), во услови на непроменета каматна стапка...

Намалени депозитите и кредитите во јануари

Во јануари годинава, вкупните депозити бележат месечно намалување од 0,5 отсто, што целосно се објаснува со падот кај депозитите на корпоративниот сектор, покажуваат најновите податоци на Народната банка. Вкупните кредити, во јануари 2021 година, се намалиле за 0,1 отсто, како резултат на намаленото кредитирање на корпоративниот сектор, додека кај кредитирањето на домаќинствата нема промена на месечна основа. „Во јануари 2021...

Порталб: Каматите за штедење се намалија на еден процент, депозитите на историско ниво од 7,1 милијарда евра [инфографик]

За штедните влогови на граѓаните и на фирмите, банките пресметуваат камати пониски од еден отсто. Завршницата на 2020 ја одбележа значаен пад на каматите за депозитите. Дали ваквиот тренд го дестимулира штедењето? Податоците покажуваат дека вредноста на депозитната база расте и покрај падот на каматите пишува Порталб.мк. На крајот од декември 2020 година, вкупната кредитна изложеност на банките изнесувала...

Продолжува минималниот пад на каматните стапки на кредитите

Трендот на месечно и годишно намалување на просечната каматна стапка на вкупните кредити продолжи и во октомври 2020 година, покажуваат најновите податоци на Народна банка. Имено, каматната стапка на вкупните кредити изнесува 4,68 отсто и бележи месечен и годишен пад од 0,02 процетни поени (п.п) и 0,37 п.п., соодветно. Просечната каматна стапка на вкупните депозити се задржа на нивото...

Намалено штедењето, минимален пораст кај кредитите во текот на октомври

Кај вкупните депозити во октомври 2020 година, е остварен пад од 0,2 отсто на месечна основа, којшто во поголем дел се должи на намалувањето кај депозитите на секторот домаќинства, при поумерено намалување и кај депозитите на корпоративниот сектор, покажуваат најновите податоци на Народната банка. „Во октомври, вкупните кредити забележаа месечен раст од 0,3 отсто, којшто целосно се должи на повисокото...

Продолжува падот на каматите на кредитите и депозитите

Во септември 2020 година, продолжи трендот на намалување на просечната каматна стапка на вкупните кредити која што оствари месечен и годишен пад од 0,03 процентни поени и 0,39 процетни поени и изнесува 4,70 отсто, покажуваат новите податоци на Народната банка. Просечната каматна стапка на вкупните депозити забележа минимално месечно намалување од 0,01 процентни поени и изнесува 0,98 отсто, додека на...

Граѓаните „гладни“ за потрошувачки, „заситени“ од автомобилски кредити

Кредитите на домаќинствата во август годинава бележат месечен раст од 0,3 отсто, којшто е резултат на повисоките кредити одобрени во денари, додека кредитите во странска валута бележат пад, покажуваат новите податоци на Народната банка. На годишна основа, растот изнесува 9 отсто и е поизразен кај кредитите одобрени во денари. „Со исклучување на податоците за кредитите на домаќинствата на банката во стечај,...

Депозитите и парите на сметките во Еуростандард банка не мора да се пријавуваат

Душко Тодевски, стечајниот управник на „Еуростандард банка“ АД Скопје денеска информираше дека физичките и правните лица што имале депозити или пари на трансакциски сметки во Еуростандард банка до денот на прогласување во стечај, не треба посебно да ги пријавуваат кај стечајниот управник. Нивните побарувања кон банката во стечај се сметаат за поднесени. „Согласно Законот за банките, побарувањата по основ на...

Кризата со корона вирусот не го запре штедењето и кредитирањето

Пораст на штедењето и на кредитирањето во јули, годинава откриваат новите податоци на Народната банка, што укажува дека кризата предизвикана од корона вирусот не беше пречка граѓаните да продолжат да штедат, но и да позајмуваат пари од банките пред сè преку потрошувачки и станбени кредити. Вкупните депозити(штедни влогови) овој месец се повисоки за 0,3 отсто во споредба со претходниот месец,...

Објавени имињата на четирите банки преку кои ќе се обесштетат депонентите на Еуростандард банка

Стопанска, НЛБ, Халкбанк и Комерцијална банка се четирите банки преку кои ќе им бидат исплатени депозитите до 30.000 евра во денарска противвредност на физичките лица кои штеделе во пропаднатата „Еуростандард банка“, објави Фондот за осигурување на депозити. Од Фондот посочуваат дека во услови на ширење на пандемијата на ковид-19, покрај својата основна задача за исплата на осигурените депозити на депонентите...

Народна банка: Сопствениците на Еуростандард банка не понудија реално решение за нејзина продажба

По вчерашната прес-конференција на Трифун Костовски, најголем акционер и поранешен претседател на Управниот одбор на Еуростандард банка, кој обвини дека Народната банка на Северна Македонија (НБРСМ) и поранешното раководство на Еуростандард банка се виновни за нејзиното пропаѓање, со соопштение до јавноста денеска се обрати Народна банка. Таа порачува дека Еуростандард банка немала доволно капитал, а сопствениците не понудиле реално...

За 20 дена ќе почне обештетувањето на штедачите од Еуростандард банка, со депозити до 30.000 евра

Физичките и правните лица треба да бидат спокојни затоа што за 20 дена ќе почне процедурата за нивно обештетување, односно ќе им бидат исплатени осигурените депозити што ги имале во Еуростандард банката, која од денеска, по одлука на НБРМ, престанува со работа и оди во стечај. Тоа го гарантираат Народната банка на Северна Македонија, Фондот за осигурување на депозити,...

Минимален пад на каматите на кредитите и штедните влогови во јуни

Во јуни 2020 година, продолжи трендот на намалување на просечната каматна стапка на вкупните кредити, која што оствари месечен пад од 0,03 процентни поени и годишен пад од 0,39 процентни поени (п.п.), и истата во јуни изнесувала 4,80 отсто, покажуваат најновите податоци на Народната банка. Просечната каматна стапка на вкупните депозити (штедни влогови) оствари минимален месечен пад од 0,01 п.п....

Народна банка: Продолжува растот и на депозитите и на кредитирањето

Народна банка информира дека во јуни, вкупните депозити продолжија да растат на месечна основа, што се должи на растот на депозитите на домаќинствата со малку поизразен придонес на корпоративниот сектор. На годишна основа, депозитите на корпоративниот сектор и на секторот домаќинства се зголемени за 11,2 и 8,7 проценти, соодветно. „Вкупните кредити продолжија да растат на месечна основа, со нешто поизразено...

НБРМ: Солиден раст на кредитите и на депозитите во првиот квартал од годинава

Растот на депозитите и на кредитите на крајот на првиот квартал од годинава останува солиден, годишната стапка на раст на вкупните депозити изнесува 8,3 отсто, а раст бележат депозитите и на корпоративниот сектор и на секторот „домаќинства“, информираат од Народна банка. „По падот во февруари, депозитите на месечно ниво се зголемија за 2,4 отсто, додека годишниот раст изнесува 12,5 отсто....

За амортизирање на кризата: Просечната камата на кредитите 5,67 отсто, а на депозитите 1,15 отсто

Неколку банки во земјава (НЛБ Банка, Комерцијална банка, Стопанска банка Скопје, УНИ Банка и Халк банка) ги објавија понудите за промена на кредитните услови за граѓаните согласно новите законски прописи кои имаат за цел да се амортизира ударот од кризата предизвикана од корона вирусот. Заедничко за сите нив е што каматите на дадените кредити продолжуваат да течат и за време...

Во банките чуваме 6,6 милијарди евра, а користиме кредити од 5,5 милијарди евра

Во очекување на одговор на прашањето на какви чекори ќе се одлучат  банките за амортизирање на ефектите од појавата на корона вирусот врз семејните буџети и работата на компаниите најновите податоци на Народната банка откриваат во каква кондиција се наоѓа монетарниот сектор во земјава. Домашите банки заклучно со февруари годинава имале вкупни депозити од 6,6 милјарди евра и имале издадено...

Народна банка ja намали основната каматна стапка од 2,25 на два проценти

Народна банка одлучи основната каматна стапка да се намали за 0,25 процентни поени, односно од 2,25 на два проценти, информираат од таму. „Одлуката за намалување на каматната стапка се темели на постојаните поволни движења на девизниот пазар, што доведе до поголем раст на девизните резерви од очекуваниот, што, пак, упатува на отсуство на притисоци во надворешниот сектор и стабилни согледувања...

Објавени се резултатите за сместување во студентските домови за бруцошите

Министерството за образование и наука (МОН) денеска ги објави резултатите од Конкурсот за прием на студенти во прва година запишани на додипломски студии во државните и приватните студентски домови...