fbpx
Таг: деца со попреченост

таг: деца со попреченост

Промовирана апликацијата „Сиборд“ за унапредување на инклузивноста на децата со попреченост

Претставништвото на УНИЦЕФ и партнерите, организацијата „Отворете ги прозорците“ во Северна Македонија денес го промовираа имплементирањето на дигиталната апликација и алатка за асистивна технологија, „Сиборд“, креирана за да им помогне на децата кои имаат тешкотии во комуникацијата и нарушувања на говорот за да можат да комуницираат и да ги искажат своите потреби, чувства и мисли. Станува збор за бесплатна апликација...

Вистиномер: Мали чекори кон големи промени за децата со попреченост во македонското образование

Образовната инклузија е процес што трае повеќе од две децении, којшто се оддолжува не само поради лошите закони, туку и поради ниската јавна свест во општеството, пишува „Вистиномер“. Текстот подолу го пренесуваме во целост:   Четириесет ученици со попреченост од Полошко од оваа учебна година имаат образовни асистенти кои обезбедуваат поддршка во учењето, во рамки на училиштата каде што следат настава. Овој вид...

Ретроспектива: Развојот на инклузивно општество со еднаквост и прифатеност оди полека, но сигурно

Фондација Чекор по чекор
Република Северна Македонија сè уште се наоѓа на прагот од патот што води кон подобрување на ситуацијата за развој на институциите и условите за лица со посебни потреби. Во годината што измина беа утвредни неколку проекти организирани од разни неформални здруженија, беше усвоен предлогот на МОН за воведување на учебници што се достапни и разбирливи за лица кои имаат...

Две инклузивни училишни игралишта ќе се отворат во Куманово и во Тетово

Две пристапни инклузивни игралишта ќе бидат свечено отворени денеска во две основни училишта - во О.О.У. Наим Фрашери - Тетово и О.О.У. Браќа Миладиновци - Куманово. Игралиштата се направени во проектот „Биди ИН, биди ИНклузивен, биди ИНклудиран“, а во употреба се пуштаат денеска, по повод Меѓународниот ден на лицата со попреченост - 3 Декември. Инаку, овој проект финансиран од Европската Унија,...

Работилница за анимација за инклузија на деца со попреченост

Под името „Инклузивна анимација”. во просториите на Еurope House Скопје и Kинотека на Северна Македонија од 7 до 20 октомври се одржа работилница чија цел беше пред се да се обезбеди позитивна инклузивна средина, запознавање и дружење на децата со попреченост и типичните деца. Организатор на овој редок настан беше продукцијата „Фокус Покус Филмс“, со поддршка на Делегацијата на ЕУ...

Дополнителни 150 стипендии за ученици со попреченост, преку проектот „Биди ИН, биди ИНклузивен, биди ИНклудиран“

Фондација Чекор по чекор
Фондацијата за образовни и културни иницијативи „Чекор по чекор“ во соработка со Здружението за промоција и развој на инклузивно општество „Инклузива“ и Здружението за давање услуги на лицата со попреченост „Хендимак“, го реализира Проектот „Биди ИН, биди ИНклузивен, биди ИНклудиран“, финансиран од ЕУ, со цел да обезбеди целосна, рамноправна вклученост на децата со попреченост во редовните основни училишта. Во...

Инклузивното образование зависи од подготвеноста на заедницата да ги почитува човековите права

Обуки на наставниците со практична и теоретска настава за работа со деца со попреченост, поголема вклученост на дефектолозите и другите стручни лица како образовни асистенти, задолжителна едукација на факултетите за идни наставници и професори, но и воведување на асистивна технологија се дел од препораките на наставниците за подобрување на инклузивното образование на денешниот онлајн научен собир на тема „Воспитувањето...

Новата веб-платформа „Рана интервенција“ нуди онлајн услуги за децата со попреченост и задоцнување во развојот

Со поддршка од УНИЦЕФ и во соработка со Сојузот на специјални едукатори и рехабилитатори креирана е новата веб платформа Рана интервенција која е достапна на македонски и албански јазик, а е наменета за родители и старатели на деца со задоцнување во развојот и на деца со попреченост на возраст од 0 до 6 години. Од УНИЦЕФ информираат дека платформата служи...

Тодоровска: Среќна ме прави напредокот кај децата со попреченост кога работам со нив

Нивната неизмерна среќа и широка насмевка кога ќе ја добијат петката како награда за успешно завршените задачи на часот. Вака го опишува омилениот дел од работењето со деца со попреченост, дваесет и шест годишната, Данче Тодоровска, која веќе четири и пол години работи како специјален едукатор. Последните две и пол години е дел од тимот на „Креатива Исток“, а...

Специјалните училишта за децата со попреченост ќе станат ресурсни центри до 2023 година

Образовните асистенти во учебната 2021/2022 ќе бидат финансирани од Буџетот и сместени формално во образовниот систем. Со носење на јасни упатства се овозможува трансформацијата на специјалните училишта во Ресурсни центри за поддршка на регуларните училишта да заврши навремено, до 2023 година. Исто така, на последната владина седница, по барање на МОН, е зголемен бројот на стипендии за да сите...

Меѓународен ден на лицата со попреченост: Поддршка за децата со попреченост да не станат жртви на трговијата со луѓе

На Меѓународниот ден на лицата со попреченост, кој се одбележува денеска, Македонското здружение на млади правници (МЗМП) повикува да се насочи вниманието на институциите и јавноста кон намалување на ризикот од злоупотреби и трговија со луѓе за децата со попреченост.   „Тие се ранливи на трговија со луѓе поради возраста и попреченоста и во голема мера зависат од поддршката на...

Штип доби интерактивни фигури со животни наменети за децата со попречености

Инсталација од четири интерактивни фигури на животни се поставени денеска во Штип, во еден од поголемите паркови во градот – паркот Пролече. Инсталацијата се состои од четири животни (жирафа, желка, нилски коњ и мече), изработени по калап од цемент и обоени во оригинални бои. Фигурите ги работеа уметници, кои во консултација со дефектолози и родители, ги прилагодија и за...

Стипендии за 287 деца со попреченост со кои ќе се поддржи инклузивното образование

Со обезбедувањето стипендии за 287 деца со попреченост кои се запишани оваа учебна година во прво и второ одделение, се поттикнува запишувањето на учениците со попреченост во редовното образование и се поддржува инклузивното образование за секое дете, рече министерката за образование и наука Мила Царовска на денешното одбележување на почетокот на проектот „Биди ИН, биди ИНклузивен, биди ИНклудиран“, кој го...

Хелсиншки комитет: Надлежните мора итно да создадат услови за образование и за децата со попреченост

Хелсиншки комитет за човекови права, Скопје апелира до сите релевантни институции, кои одлучуваат за начинот на работа на училиштата во новата учебна година, да ги земат предвид и потребите на децата со попреченост, односно да обезбедат соодветни услови за нивно непречено вклучување во образовниот процес. „Уште со почетокот на пандемијата на ковид-19, децата со посебни образовни потреби, а особено децата...

Тимјаник: Соседите не нè сакаа, а сега ни доаѓаат на гости

Жителите на Тимјаник, кои пред околу една и пол година протестираа против сместувањето на деца со попреченост во групен дом во нивното населено место, денеска без резервираност и страв поминуваат време со нив. Некогашното негодување што овие дечиња ќе живеат близу до нив е претворен во соживот. Тоа го потврдува и координаторката на малите групи во Корешница, Тимјаник и Неготино,...

Царовска: Заедно со жителите одлучивме дека во Тимјаник ќе има мал групен дом

Министерката за труд и социјална политика Мила Царовска вчера повторно ги посети Неготино и Тимјаник и заедно со градоначалникот на општина Неготино Тони Делков се сретнала со локалните жители, при што е постигната согласност да се надминат недоразбирањата и жителите на селото повеќе не се спротивставуваат на отворање мал групен дом  за деца со попреченост. - Никогаш не се сомневав...

Заев: Ќе бидеме пример за светот и ќе понудиме достоинствен живот на децата со пречки

Премиерот Зоран Заев денеска во име на Владата даде целосна поддршка на документот „Меѓународна класификација на функционирање“, од новата фаза од кампањата „Биди фер, за детство без пречки“ во организација на УНИЦЕФ. На промоцијата, на која покрај него беа и министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска, и министерката за образование, Рената Десковска, како и претставникот на УНИЦЕФ во...

Децата со попреченост се креативни, покажа проектот „Креираме заедно“

Фотографии и видеозаписи изработени од ученици со и без попреченост денеска беа преставени пред тетовската публика во Центарот за култура „Иљо Антески - Смок“ во Тетово, во рамки на проектот „Креираме заедно“. - Станува збор за фотографии и за видеозаписи кои, меѓу другото, се изработени и од деца од инклузивни училишта од Струмица, Тетово и од Скопје. Добивме одлични записи...

УНИЦЕФ почна кампања за еднакви шанси за децата со попреченост

УНИЦЕФ заедно со група активисти почнаа со кампања која има за цел да го смени начинот на кој општеството гледа на децата со попреченост и начинот на кој се однесува кон нив. Од УНИЦЕФ истакнуваат дека стигматизацијата, ставовите и недостигот на свесност придонесуваат кон дискриминацијата и отфрленоста со кои се соочуваат децата со попреченост. - Децата со попреченост се...

Вистиномер: Вакцината на „Фајзер“ за деца под 16 години е регистрирана во Србија во 2021 година

Документот што се споделува во текстот на „Коловрт“ е од декември 2020 година кога фајзеровата вакцина не се администрираше на деца под 16 години никаде во светот, затоа што...