fbpx
Таг: депонија

таг: депонија

ДИЖС лани бил во Јегуновце, неправилности со прочистување на шестовалентниот хром не утврдил

Пред една година, Државниот инспекторат за животна средина (ДИЖС) за последен пат бил во инспекциски надзор на пречистителната станица за отпадни води во фабриката „Југохром“ во Јегуновце. На барање на Мета.мк, од ДИЖС добивме информација дека на 24 март 2021 година бил извршен редовен инспекциски надзор, при што не биле утврдени неправилности во работењето при прочистувањето на шестовалентниот хром...

Канцерогениот шестовалентен хром од депонијата во Јегуновце го демне здравјето на граѓаните [фото]

Фабриката „Југохром“ од Јегуновце била отворена во далечната 1955 година, но уште од самиот почеток на нејзиното работење не се посветило доволно внимание на заштитата на животната средина, особено на загадувањето на подземните и површинските води во овој дел од Полошкиот регион. Отпадната хроматна кал и отпадната згура од производството на феролегури од „Југохром“ почнала да се носи во...

И по состанокот на градоначалниците, Свети Николе против изградба на регионалната депонија кај Мечкуевци

Градоначалниците од Источниот плански регион вчера ја одржаа првата седница на Меѓуопштинскиот одбор за управување со отпадот во Источен плански регион. Овој одбор ќе ја следи работата на Јавното меѓу-регионално претпријатие за управување со отпад „ЕКО ИСТОК-СЕВЕРОИСТОК“, коешто до денешен ден не е дооформено. Со овој одбор ќе претседава градоначалникот на општина Карбинци, Виктор Паунов. Државниот секретар во Министерството за...

Вистиномер: Наместо стандардизирано депонирање на отпад, во полошко со децении се создаваат диви депонии

Во последниот Извештај на Европската комисија, во Поглавјето 27 – делот за управување со отпад, меѓу другото стои дека слабите административни капацитети, ниската примена и ограничената меѓусекторска соработка остануваат главна пречка за напредок во овој сектор. Воспоставувањето на регионалниот систем за управување со отпад и понатаму се соочува со одложувања, а нестандардните и дивите депонии претставуваат важен проблем за...

Поради бел прав во почвата доцни чистењето на линданот во ОХИС

Бел прав во почвата е причината за доцнење на чистењето на малата депонија на линдан во ОХИС. Грчката компанија „Полиеко“ веќе ги започна подготвителните работи за поставување на шаторот над малата депонија, под кој треба да започне ископувањето на канцерогениот пестицид. Шаторот е со големина од 3.000 квадратни метри, а во моментов се копаат темелите за поставување на метална...

Како да се живее подобро за животната средина? – Упатства од „Гоу грин“

Животната средина и местата за живеење бараат постојано внимание од секој поединец, бидејќи загадувањето доаѓа од најразлични страни, може секој да го предизвикува, и за тоа треба сите да внимаваме како се однесувам, порачува организацијата „Гоу грин“. Таа акцентот го става на управувањето со отпадот и на законските мерки за тој важен сегмент на заедничкото живеење. Постапувањето со отпадот мора...

Порталб: Многу ветувања, но без вистинско решение за дивата депонија во Струга

Нема решение за дивата депонија во Струга. Со години депонијата, која се наоѓа на неколку километри од градот, е црна точка на градот. На локалните избори во 2017 година, Рамиз Мерко, актуелен градоначалник на Струга, вети дека ќе го реши овој проблем со изградба на регионална депонија за општините од југозападниот регион во земјата. Меѓутоа, реалноста е поинаква, регионалната...

Нови казни од 6.000 и 800 евра за горење на охридската депонија „Буково“

Јавното претпријатие „Охридски комуналец“ доби две нови казни заради горењето отпад на општинската депонија „Буково“. Државните инспектори за животна средина, при контролен инспекциски надзор минатата недела, констатирале дека депонијата сè уште чади и го загадува воздухот и изрекле нови, втори, санкции за правното лице во висина од 6.000 евра и 800 евра за одговорното лице. Од Инспекторатот информираат дека...

Инспекцијата подели казни за загадување на воздухот од депонијата во Росоман

Државниот инспекторат за животна средина подели казни за Јавното комунално претпријатие и одговорното лице во Росоман заради горење на локалната депонија. Инспекторите минатата недела направиле надзор на депонијата, која во овој период од годината многу често се опожарува и од која се ослободуваат штетни емисии во воздухот. Депонијата горела и во моментот кога инспекторите биле на терен, а надлежните...

Зајакнати инспекциски контроли за спречување пожари на депонијата кај Добрашинци

депонија
Државниот инспекторат за животна средина информира дека, на 7 јули спроведе вонреден инспекциски надзор на депонија, лоцирана во близина на селото Добрашинци што се користи за отстранување на отпадот од Струмица. Депонијата во моментот на надзорот не била опожарена, но граѓаните од околината се жалат дека таа често гори. Од Инспекторатот соопштуваат дека, областа зафатена со депонирање има површина од...

Порталб: Општина Тетово повторно издвои 32 илјади евра за чистење на реките и депонијата во ромското маало

Последниот договор на Општина Тетово од 32 илјади евра за чистење на коритото на реката Пена, не е реализиран во целост на терен, бидејќи депонијата околу реката во ромското маало не е исчистена. Тоа го покажа истражувањето на Порталб.мк пред три месеци. Сега, Општина Тетово потпиша уште еден договор со иста финансиска вредност и овој пат ветува дека ќе...

Општина Кисела вода ќе го расчистува просторот кај депонијата во село Драчево за да направи парк

Започнаа активностите за расчистување на депонијата во село Драчево, со цел просторот напролет да стане зелен парк, соопштија од Општина Кисела Вода. „По целосното расчистување на депонијата, која со години наназад создаваше грда слика и го загадуваше воздухот, на истото место, на површина од над 5.000 м2, Општина Кисела Вода ќе направи зелен парк со многу садници, патеки за прошетки...

Oпштина Тетово плати 32.000 евра за чистење на коритото на реката Пена, а тоа сѐ уште е полно со отпад

На крајот од декември минатата година општина Тетово плати 32 илјади евра за чистење на коритото на реката Пена. Иако од општината рекоа дека чистењето на коритото во делот на Тетово e завршено, камерата на новинарот на Порталб.мк како и жителите на ромската населба, го докажуваат спротивното, пишува Порталб.мк. Од општина Тетово потврдија дека работите за чистењето на делот на...

Депонијата во Визбегово и понатаму се полни и гори, инспекторите откриле камион со отпад од Шуто Оризари

Камиони од Шуто Оризари кои фрлале отпад во дивата депонија во Визбегово биле откриени од инспекторите на Државниот инспектопрат за животна средина кои вчера извршиле вонреден надзор. Депонијата во Визбегово е еден од најголемите еколошки проблеми на градот и голем загадувач на воздухот, со оглед на тоа што постојано гори. Инспекторите на лице место констатирале дека капијата, која мора...

Порталб: Пријавувањето на загадувачите во Тетово само преку формулари, како во минатото

Пријавувањето на загадувачите на животната средина во Тетово е како во минатото, односно, загадувач не може да се пријави во дигитален формат, па дури ни по телефон. Во случај да се сведоци на „злосторство“ против природата, граѓаните треба да одат лично во зградата на општинскиот инспекторат, и тоа само до 16 часот. „E-report” не функционира, пишува Порталб.мк. Но, ако не...

Порталб: Се реконструира само eдна населба во Teтово населена главно со студенти, другите во мизерна состојба

Студентската населба во Тетово, за која Порталб.мк информира редовно, конечно се реконструира. Станува збор за населба која е, главно, населена со студенти, бидејќи се наоѓа на пет минути од двата универзитета на овој град, пишува Порталб.мк. Студентите во Тетово живееја како во среден век, во населба со руинирана инфраструктура, отпадоци фрлени насекаде и како последица на лошите услови, на...

Инспекција на депонијата во Валандово, со нови мерки ќе се спречи палењето на отпадот

Инспекторите на Државниот инспекторат за животна средина направија контрола на депонијата во Валандово и го задолжија општинското јавно комунално претпријатие да управува со неа како што наложува законот. На локацијата треба да биде поставена ограда и чуварска служба, а со дневно прекривање со земја на отпадот се обезбедува депонијата да биде ставена под контрола. Од Државниот инспекторат велат дека вршат...

Oколината на „Русино“ ќе се санира со систем за третман на исцедокот од депонијата

Ќе се санира околината на депонијата „Русино“ во Гостивар. Министерот за животна средина Насер Нуредини денеска најави дека по усвојувањето на заклучок на Владата, Центарот за развој на Полошкиот плански регион ги ангажирал изведувачите „Пелагонија“ и Јавното комунално претпријатие „Комуналец“ од Гостивар кои ќе треба изградат систем за третман на исцедокот, со насип кој ќе спречува влевање на атмосферски...

„Дрисла“ работи најдобро што може, Вардариште е црна точка, Инспекторатот за животна средина вонредно ги чешла загадувачите

Државниот инспекторат за животна средина за три недели направил 68 редовни надзори и 25 вонредни контроли и издал 12 решенија за корекции на индустриските капацитети. Директорката Ана Петровска денеска информираше дека инспекторите ги посетиле „Дрисла“, „Макстил“, „Пејпер мил“ од Кочани, МЕПСО, „Фени“ и други компании, а деновиве ќе го посетат и БЕГ, кој неодамна резервираше поголеми количини на мазут,...

Договорот за чистење на малата депонија на линдан во ОХИС е потпишан, но не се открива името на компанијата

Кога ќе започне чистењето на малата депонија со линдан во ОХИС, како и која е фирмата која беше избрана на меѓународниот тендер сè уште е мистерија за јавноста. Иако уште пред повеќе од еден месец министерот за животна средина Насер Нуредини информираше дека Агенцијата за индустриски развој на Обединетите нации УНИДО, со седиште во Виена, ја заврши постапката за...

Задутре започнува меѓународниот филмски фестивал „Cinedays“

Mеѓународниот фестивал на европски филм „Cinedays“, под слоганот „Од високо подобро се гледа“, ќе се одржи од 7 до 14 овој месец на повеќе локации низ Скопје - на...