По информацијата објавена во дел од медиумите дека Србија ја затворила границата со Македонија за мигранти, од бирото за соработка со медиумите на српското МВР ги демантираат овие наводи. Од бирото за РТС  соопштиле дека не станува збор за затворање на границата, туку дека почнало да се спроведува профилирањето на мигрантите, мерка што вчера во Загреб ја договорија шефовите на полициите на петте земји од западно-балканската рута.

„Од денеска почнува да се врши профилирањето на мигрантите од сите потписници на протоколот, што подразбира построга контрола на границите за да се спречи илегалната миграција“, изјавила за РТС шефицата на бирото за соработка со медиумите на српското МВР, Биљана Поповиќ-Ивковиќ.

Шефовите на полициите на Македонија, Австрија, Србија, Хрватска и на Словенија, вчера во Загреб потпишаа протокол за нов стандардизиран документ за профилирање и за регистрација на мигрантите, кој треба да осигури дека лицата што минуваат низ ова рута се со потекло од конфликтните региони во Сирија, Ирак и во Авганистан и ги исполнуваат условите за барање азил.

Според договорот, профилирањето треба да се врши на македонско-грчката граница кај Гевгелија. Податоците од профилирањето се внесуваат во регистрационен лист, кој им е неопходен на мигрантите при нивното движење до крајната дестинација, бидејќи нивните податоци ќе се проверуваат од полициите на сите земји долж мигрантската рута.

Од македонското МВР засега нема никаква информација околу почетокот на примената на мерките договорени вчера во Загреб.