На редовниот декемвриски самит во Брисел, министрите за надворешни работи на Европска Унија денеска треба да ги усвојат заклучоците за стабилизација и за асоцијација.

ЕУ во извештајот, на Македонија и на македонската влада им праќа порака во која вели дека треба:

 

  • Да се намали политизацијата на државните институции;
  • Да се зголемат независноста на судството и слободата на медиумите;
  • Да се развие конструктивен политички дијалог;
  • Власта и опозицијата да ја вратат дебатата во Собранието;
  • Да се создадат услови за нормално функционирање на Собранието;
  • Да се продлабочи довербата помеѓу етничките заедници;
  • Да се направи ревизија (или преглед, на англиски „review“)  на Рамковниот договор и да се имплементираат препораките;
  • Без одложување да се донесе решение за проблемот за името.

Оригиналниот текст на заклучоците преземете го тука