fbpx
Таг: извештај

таг: извештај

Извештајот од германските експерти за воведување уставна жалба ќе се промовира на регионална конференција

Претседателката на Уставниот суд Добрила Кацарска оствари онлајн средба со претставници на германската фондација за правна соработка (ИРЗ) на чело со Штефан Пирнер, раководител на проектна област, експерти за уставно право од Сојузна Република Германија и претставници на амбасадата на СР Германија во Република Северна Македонија, информираат од Уставниот суд. На оваа работна средба претставниците на ИРЗ ги презентирале досегашните...

Извештај на НМСМ: Слаба имплементација на Законот за младинско учество и младински политики

И после повеќе од три години од донесувањето на Законот за младинско учество и младински политики, во голем дел истиот сѐ уште не е имплементиран, особено на општинско ниво. Ова е заклучокот на Мониторинг извештајот за имплементацијата на Законот, изработен од страна на Националниот младински совет на Македонија (НМСМ). Сѐ уште не се формирани Националното собрание за млади и Националното...

Jавно обвинителство: Лани имало посложени облици на организиран криминал

Двојно поголем е бројот на лица кои се опфатени со посебни истражни мерки во однос на претходната година, покажува Извештајот за примена на посебните истражни мерки во текот на 2022 година што го објави Јавното обвинителство и го достави до Собранието на Република Северна Македонија. Истовремено, бројот на случаи во кои се применети вакви мерки е намален, што директно укажува...

Иванов: Потребна е „зелена дигитализација“ за заштитата на животната средина

„Зелената дигитализација“ треба да се води, насочува и следи на ниво на националната економија, создавајќи алатки за мониторирање кои ќе бидат прифатени и реализирани од приватните и јавните институции, вели Ристо Иванов, консултант и автор на Извештајот за подготвеноста на секторите за дигитална трансформација и можниот јаглероден отпечаток. Македонија има огромен потенцијал за дигитална трансформација во земјоделството и шумарството, градежништвото...

Moneyval: Македонските власти да ја зајакнат борбата против перењето пари и финансирањето на тероризмот

Властите во Северна Македонија дополнително да ги зајакнат мерките за борба против перењето пари, финансирањето на тероризмот и финансирањето на пролиферацијата, особено во областите на истрагата и обвинителството, се повикува во новиот извештај на MONEYVAL - телото на Советот на Европа за борба против перењето пари, кој беше објавен денеска. MONEYVAL подготвува сеопфатна проценка за нивото на усогласеност на земјата...

ТЕЦ „Битола“ лани бил најголемиот загадувач со сулфур диоксид и честички во Западен Балкан

Термоелектраната во склоп на РЕК „Битола“ во 2022 година била најголемиот загадувач со сулфур диоксид и честички прашина на целиот Западен Балкан. Емисиите од оџаците на ТЕЦ Битола се скоро дуплирани споредено со 2021 година, иако поради пожарот на трансформаторот во третиот блок, тој беше вон употреба цела година и електраната работеше со намален капацитет, соопштуваат од Еко-свест. Според новиот...

Британско разузнавање: Украина навлезе во првата линија на руската одбрана во некои области

„Значајни“ украински операции во неколку места во источна и јужна Украина се случиле во изминатите 48 часа, се вели во најновиот разузнавачки извештај на Министерството за одбрана на Обединетото Кралство пренесен од „Гардијан“. „Во некои области украинските сили веројатно постигнале добар напредок и навлегле во првата линија на руската одбрана. Во други, украинскиот напредок е побавен“, се вели во извештајот...

Извештај: Менаџерите во земјава се доволно финансиски писмени, но претпријатијата не се доволно дигитализирани

Финансиската писменост на менаџерите и сопствениците на микро, малите и средни претпријатија (ММСП) во во нашата земја е повисока од просекот на анализираните земји во регионот. Во однос на дигитализацијата, пак, просечната оценка кај нас е пониска во однос на регионот. Дигитализацијата на ММСП во регионот заостанува зад развиените земји, што упатува на потребата од понатамошно унапредување. Ова се вели...

Извештај: Намален јазот меѓу Европа и САД во прифаќањето напредни дигитални технологии

Повеќе од половина од фирмите на Европската Унија (ЕУ) презеле чекори за подобрување на своето дигитално присуство во 2022 година, како што е нудење услуги на интерес. ЕУ, исто така, го намали јазот со САД во прифаќањето напредни дигитални технологии, покажува новиот извештај „Дигитализацијата на Европа 2022 – 2023: докази од анкетата за инвестирање на ЕИБ“. Минатата година, 69 отсто...

ГИ ТОЦ: Скопскиот и белградскиот аеродром „центри за нелегални активности“

Балканските аеродроми се ранливи на организиран криминал, а аеродромите во Скопје и Белград се регионални центри за недозволени активности, се вели во извештајот на Глобалната иницијатива против транснационалниот организиран криминал (ГИ-ТОЦ). Оваа невладина организација со седиште во Женева, меѓу криминалните активности на аеродромите во Скопје и Белград, ги наведува и криумчарењето мигранти и стоки, трговијата со луѓе, но и пакети...

Во јавниот сектор бројот на вработени намален за 2.714 луѓе

Бројот на вработени во јавниот сектор изнесува 129.374 лица, вработени во 1.354 институции, информираше министерот за информатичко општество и администрација, Азир Алиу, кој денеска го презентираше Извештајот за вработените во јавниот сектор 2022. Според извештајот, во земјава за разлика од лани, има пораст на бројот на институции за осум, а бројот на вработени во јавниот сектор е намален за 2.714...

Во февруари 700 луѓе заразени со овчи сипаници, а повеќе од 3.000 од грип

Во С. Македонија во текот на месец февруари, пријавени биле вкупно 3.087 случаи на грип, а во ноември оваа бројка била 202, наведено е во последниот извештај на одделот за заразни заболувања при Институтот за јавно здравје, кој се однесува на акутните заразни заболувања. Најчесто акутно заразно заболување во февруари е овчи сипаници, со вкупно 700 пријавени лица. Во февруари,...

ДЗР: За две децении се испразниле речиси 60 села, ни требаат мерки за рамномерен регионален развој

Во државата има 205 испразнети населени места/села и во однос на 2002 година нивниот број е зголемен за 40 отсто, односно уште 58 села останале без ниту еден жител. Во Скопскиот регион се создава 43 проценти од вкупниот БДП, додека Североисточниот регион има највисока стапка на невработеност од 32,4 отсто. Карактеристично е што 83 проценти од населението во државата...

Британско разузнавање: Алкохолот е меѓу главните причини за не-борбените загуби на Русија во Украина

Од почетокот на целосната воена инвазија на Украина, вкупните загуби на Русија достигнаа 200.000 војници, од кои значајно малцинство се случиле поради не-борбени причини, објави украинската новинска агенција Укринформ цитирајќи го британското Министерство за одбрана. Забележани се екстромно голем број на инциденти поврзани со конзумација на алкохол, се вели во извештајот на Министерството. Latest Defence Intelligence update on the situation in...

ЗНМ: Негативни трендови во Извештајот за степенот на слобода на медиумите и безбедноста на новинарите

Бројот на напади кон новинари и медиумски работници во 2022 година бил зголемен, а дополнително загрижува фактот што медиумските професионалци се сѐ почесто предмет на закани и малтретирања на социјалните мрежи. Неказнивоста сѐ уште е голем проблем и особено загрижува говорот на омраза и етикетирањето новинари и медиумски работници од страна на политичари и други носители на јавни функции,...

Жителите на С.Македонија се најнесреќните луѓе на Балканот, утврди Светскиот извештај за среќа

Граѓаните на Финска се најсреќни на светот, додека Македонија е на 89-тото место од 137 држави, според рангирањето на годинешниот World Happiness Report (Светски извештај за среќа) кој главно се базира врз основа на оценките за живот од анкетата на Gallup World. Со тоа граѓаните во земјава се рангирани најниско од сите балкански држави, со исклучок на Србија и...

С. Македонија е „делумно слободна земја“ според Фридом Хаус, но доби највисока оценка во последниве 7 години

Северна Македонија е „делумно слободна земја“, според најновиот глобален извештај „Слободата во светот 2023“ на Фридом Хаус. Земјава оваа година има резултат од 68 од максимални 100 поени, што е подобрување за еден поен во споредба со лани. Ова е највисоката оценка за земјава според рангирањето на Фридом Хаус од 2017 година, иако редовно спаѓа во „делумно слободни земји“. Во 2017...

Петте најупотребувани дезинформациски наративи околу Украина ја извртуваат сликата за „жртвата и агресорот“

Пред неколку дена во Брисел беше објавен Првиот извештај за манипулација со странски информации и закани од мешање од страна на Европската служба за надворешни работи (ЕЕАS), во кој за периодот октомври-декември 2022 г. биле идентификувани 100 такви инциденти, при што најголемиот дел доаѓале од Русија, а потоа помал дел и од Кина. Во него се групирани и петте...

Хелсиншки комитет: Во дел од затворите има подобрувања, ама старите проблеми опстојуваат

Системските недостатоци сè уште постојат во казнено – поправните установи. Мултисекторската соработка помеѓу надлежните институции е на ниско ниво, а најгорливи проблеми остануваат пристапот до здравствена заштита и образованието. Проблем се и корупцијата, супстандардните услови за живеење во некои од казнено поправните установи, како и немањето соодветни услови за спроведување на програмите за ресоцијализација, но и за слободни и...

Македонија треба да ги интензивира своите активности во насока на дигитализацијата, оценува Европската Комисија

Кога станува збор за дигиталната трансформација Република Северна Македонија ја чека еден долг пат. Иако земјата направи реформи во оваа насока, сè уште ја чека уште многу работа. Ова беше констатирано во Последниот Извештај за 2022 година за напредокот во евроинтеграциите. Извештајот ги истакнува недостатоците каде земјата треба повеќе да работи, како и точките во кои е постигнат напредок....

Во супермаркети, пекари, сендвичарници – студентите од денеска купуваат оброк субвенциониран од државата

Покрај стартот на новата академска година, денеска започна со примена и новиот систем на исплата на субвенционираниот студентски оброк. Студентите во земјава кои ги исполниле условите, од денеска па...