Кривичниот суд денеска го прогласи за виновен и го осуди на казна затвор од шест години и шест месеци возачот кој во април минатата година ја прегази студентката Фросина Цековска на булеварот Партизански одреди во близина на Универзалната сала.

Во несреќата, од ударот, Цековска почина на самото место.

„Ценејќи ги сите материјални и вербални докази кои беа изведени во текот на постапката, вештиот наод и мислење, како и олеснителните и отежителните околности, обвинетиот Љ.В. го огласи за виновен за кривичните дека тешки дела против безбедноста на луѓето и имотот во сообраќајот од член 300, став 2, во врска со член 297, став 1 од Кривичниот законик и за неукажување помош на лице повредено во сообраќајна незгода од член 301, став 1 од Кривичниот законик, и го осуди на единствена казна затвор во траење од шест години и шест месеци затвор“, стои во соопштението од судот.

Кривичниот суд, покрај затворската казна, на обвинетиот му изрекол и забрана за управување моторно возило во траење од една година по правосилноста на пресудата, без да биде сметано времето минато во издржување на затворската казна.