Пред две недели антинародниот пион Христијан Мицкоски, јавно, во интервју на „Алсат-М“ призна дека имал повеќечасовна средба со неговиот ментор, осудениот криминалец Никола Груевски, рече денеска на прес-конференција портпаролот на СДСМ, Костадин Костадинов како реакција на соопштението на ВМРО-ДПМНЕ.

– На таа средба, според признанието и зборовите на Мицкоски разговарале за „иднината“ и „личните моменти“ на осудениот Никола Груевски. Јавноста, основано се сомнева дека пионот Мицкоски и антизападното раководство на ВМРО-ДПМНЕ, знаеле за планот на Груевски. Антизападниот пион Мицкоски пред граѓаните треба да одговори дали токму на таа средба било испланирано бегството на Груевски? Ние, како и граѓаните, отворено се сомневаме дека досегашната одбрана на криминалот на Груевски од страна на Мицкоски и антизападното раководство на ВМРО-ДПМНЕ е во функција да му помагнат во неговиот план. Вклучувајќи го тука и бегството – рече Костадинов.

Тој додаде дека нема никаков политички прогон, туку спроведување на правда и правна држава и го повика Основното јавно обвинителство да отвори истрага и целосно да се расветли случајот и да се лоцираат сите виновници.

– Сите сочуесници вмешани во бегството на криминалецот Груевски мора да одговараат пред законите – рече Костадинов.