Како одговор на претходното протерување на руски дипломати од Варшава, Русија протера неколкумина полски дипломати.

Тие се обвинети за активности несоодветни со нивниот статус, општо прифатена фраза за шпионирање.

Односите меѓу Русија и Полска се заладени по избувнувањето на кризата во Украина.