Губењето на Мосул претставува пропаст на Исламска држава, изјави ирачкиот премиер Хајдар ал Абади за време на официјалното прогласување на ослободувањето на градот.

Коалицијата предводена од САД соопшти дека играчката војска во целост го презела Мосул од рацете на ИД.

Ирачкиот премиер Ал-Абади прогласи победата над екстремистите на Исламска држава во Мосул, по девет месеци борба за тој град на северот на Ирак.

Во обраќањето од малата база во стариот дел на Мосул, каде што борбите се водеа неколку дена, Ал-Абади рече дека ирачките сили оствариле победа благодарение на ирачките маченици.

Неколку часа пред неговото денешно обраќање, борбите сè уште траеја и не беше познато дали и последните екстремисти се поразени.

Меѓународната коалиција под водство на САД ѝ честиташе на ирачката војска на преземањето на Мосул од џихадистите по обраќањето на Ал-Абади.

Американската централна команда соопшти декa иако уште постојат области на мосулскиот стар град кои треба да се исчистат од експлозивни уреди и евентуални скриени борци на Исламска држава, сепак ирачките сили го држат Мосул цврсто под своја контрола.

За време на битката за Мосул загинаа повеќе од илјада луѓе, а раселени се 900.000 луѓе.