На годинашната државна матура, која ја спроведуваше Државниот испитен центар, од пријавените 16.426 матуранти постигната е просечна оценка од 3,39, соопштија од испитниот центар на денешната презентација на резултатите.

Просечната оценка годинава е малку полоша од лани, кога изнесувала 3,42, а во 2015 година оценката била малку послаба од годинашнава, и изнесувала 3,37. Во 2014 година, просечната оценка била значително послаба, односно 3,11.

Од сите пријавени, 8.274 ученици биле од гимназиите, 7.881 од средното стручно образование и 271 од средното уметничко образование. Учениците полагаа по три предмети, а задолжителен за сите беше мајчиниот јазик.

Резултатите по училишта и поединечните оценки на учениците се достапни на веб-страницата за државната матура.

За кандидатите што нема да поднесат приговори, резултатите се конечни. Приговорите се поднесуваат од денеска до 10 јули, а за секој приговор се плаќа по 1.500 денари. Доколку биде усвоен, парите за приговорот ќе се вратат на уплаќачот.

Пријавувањето за августовскиот испитен рок ќе се врши од 11 до 19 јули во училиштата.