Министерството за внатрешни работи ги демантира и ги отфрла како невистинити тврдењата на грчките медиумите дека при вчерашната интервенција за спречување на мигрантите нелегално да влезат во земјава кај котата 59, македонските безбедносни сили навлегле на грчка територија. Ова е официјалниот став на МВР во врска со овие наводи, велат за „Мета“ од Министерството.

– Оградата на границата е поставена пет метри во внатрешноста на територијата на Република Македонија, така што невистинити се кажувањата дека полициските службеници при спречувањето нелегален влез на мигранти на територијата на РМ, навлегле на грчка територија – велат од МВР.

Оттаму повторно истакнуваат дека за време на вчерашните инциденти немало никаква реакција од грчката полиција ниту, пак, биле известени дека се можни тензии и немири на границата.

– А каде била грчката полиција да преземе какви било мерки и да ги извести македонски власти дека кон граничната линија се движи поголема група мигранти со намера да предизвикаат насилни инциденти? – додаваат од МВР.

Вчера, околу 11 часот, група од 1.000 до 2.000 мигранти почнаа со насилни протести на 100-200 метри од граничен камен 59, со фрлање камења и разни предмети кон припадниците на македонските безбедносни сили. По ова, полицијата и војската почнаа со мерки за одбивање на мигрантите, при што беше употребен и солзавец.

Околу 15 часот вчера, безбедноста на границата беше подигната на највисоко ниво по добиена информација дека мигрантите подготвуваат молотови коктели, но до тоа не дошло.

Каменувањето од страна на мигрантите кон македонските безбедносни сили, како што информираа од МВР, траело до 18 часот.

При интервенцијата на македонските безбедносни сили кон толпата од неколку илјади мигранти, кои се обидоа нелегално да влезат на македонска територија од Грција, беа повредени вкупно 14 полицајци и девет припадници на АРМ, а оштетени биле и осум возила на МВР и на АРМ.

Од Грција вчеравечер соопштија дека преку амбасадорот во земјава, Теохарис Лалакос, до македонските власти упатила два демарша поради ситуацијата на Идомени.

Лалакос истакнал дека употребата на насилство не помага да се реши проблемот со бегалците и дека оди против меѓународното и хуманитарното право.