Израел соопшти дека го напушта УНЕСКО наведувајќи дека причина за тоа се систематските напади на организацијата кон еврејската држава.

Портпаролот на Министерството за надворешни работи на Израел, Емануел Нахсон рече дека одлуката е базирана на, како што наведе, обидите на организацијата „да ја одвои еврејската историја од Израел“.

Тој информираше дека официјалното писмо за излегување ќе биде поднесено пред крајот на годината и дека Израел ќе ја напушти организацијата до крајот на 2018 година.

Претходно оваа година и САД соопштија дека излегуваат од УНЕСКО наведувајќи слични причини.