Едно лице загина, а 25 лица се ранети при нападот на вооружени лица на американски универзитет во Кабул, главниот град на Авганистан.

Деканот на универзитетот, Марк Инглиш, изјави дека на местото на нападот се припадниците на специјалните сили.

Локалните медиуми наведуваат дека во зградата се заробени стотина лица, вклучувајќи и странски професори.

Локалната телевизија „Толо њуз“ извести дека прво се слушнала експлозија, а потоа напаѓачите упаднале во кампусот на универзитетот, кој се наоѓа во релативно безбеден и богат дел на Кабул.

Сведоци на нападот наведоа дека некои студенти успеале навреме да излезат од кампусот откако ги слушнале експлозиите, додека други се заклучени во своите училници.