Непознати напаѓачи во Конго киднапирале двајца претставници на Обединети нации – државјани на САД и на Шведска, соопшти владата на Конго.

Како што се наведува во соопштението, Американецот Мајкл Шарп и Швеѓанката Заида Каталан „паднале во рацете на сили кои уште не се идентификувани“, заедно со уште четворица граѓани на Конго со кои биле во селото Нгомбе, во провинцијата Касаи.

Во соопштението не се наведува кога се случил инцидентот.

Министерот за информирање на Конго, Ламберт Менде, наведе дека надлежните служби, заедно со мисијата на ОН, работат на ослободување на киднапираните.