Европската комисија денеска упати повик сите мигранти од грчката страна на границата да се преместат во другите кампови во земјата.

„Европската комисија ќе продолжи да ја испраќа пораката дека луѓето од Идомени треба да бидат релоцирани и згрижени во прифатните центри во Грција и дека не треба да ги прават овие опасни обиди. Властите и невладините организации треба да им обезбедат точни информации на мигрантите за да се избегнат понатамошни инциденти“, изјави портпаролката на ЕК, Мина Андреева.