ААВМУ: Се надминува максималното време за пропаганда за референдумот


Скопје, 14 септември, 2018 - 15:24 (META) 

Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (ААВМУ) денеска упати предупредување до радиодифузерите дека не се почитува максимално дозволеното време за јавна пропаганда, а таа се емитува во програмски содржини каде што не е дозволено.

„Не се почитува дозволеното време за емитување на рекламните пораки „ЗА“ референдумот, вакви реклами се емитуваат и во програми во кои тоа не е дозволено, во случајов во посебни информативни програми, и рекламирањето во врска со референдумот не е означено и не е јасно одвоено од другите реклами на радиодифузерите“, стои во соопштението од ААВМУ.

Агенцијата потсетува дека Упатството за медиумско претставување за време на референдум предвидува најмногу четири и пол минути на секој реален час пропаганда „ЗА“ и исто толку за пропаганда „Против“, односно вкупно девет минути на секој реален час. ААВМУ појаснува и дека редовните рекламни блокови не смее да се користат за пропагандата за референдумот, а пропагандата не смее да се емитува во вести, посебни информативни програми, директни преноси од верски, спортски, културни, забавни и други настани, како и во и околу програми за деца и млади.

Медиумскиот регулатор им порача на радиодифузните куќи дека во наредните денови ќе ги казнува ако забележи некои од наведените прекршувања.


ААВМУ до ДИК: Сите имаат право на термини во медиумите за референдумот


Скопје, 8 август, 2018 - 11:10 (META) 

Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (ААВМУ) соопшти оти ставот на Државната изборна комисија (ДИК) дека единствено Собранието, како овластен предлагач на референдумот, може да води јавна пропаганда не соодветствува со фактичката ситуација и дека и другите заинтересирани субјекти може да водат пропаганда во времето предвидено за политичко рекламирање.

Со слична реакција вчера се огласија и Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ), Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ), Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ), Македонскиот институт за медиуми (МИМ) и Институтот за комуникациски студии (ИКС).

Од ААВМУ велат дека според Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги, платената јавна пропаганда медиумите треба да ја емитуваат во рамки на лимитот за рекламирање од 12 минути на секој реален час, јасно одвоена од другите содржини и со јасно означен нарачател. Притоа, на сите заинтересирани субјекти треба да им се обезбедат еднакви услови за пристап до времето за рекламирање, со еднакви цени за сите, велат од медиумскиот регулатор. За тоа се одржал и состанок со ДИК.

„За ваквиот свој став, Агенцијата ја извести Државната изборна комисија и писмено и на заеднички состанок, а по повод Појаснувањето што го даде ДИК за медиумите и медиумското претставување на 3 август 2018 година. Агенцијата смета дека тоа што Законот за референдум утврдува дека овластениот предлагач, во случајов Собранието на Република Македонија, може да води јавна пропаганда, не значи дека има „привилегиран пристап“ до медиумите, ниту во поглед на користењето на времето, ниту во поглед на цените за рекламирање“.

Вчера и Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ), Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ), Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ), Македонскиот институт за медиуми (МИМ) и Институтот за комуникациски студии (ИКС) го осудија начинот на кој ДИК ги толкува последните измени и дополнувања на Изборниот законик во врска со медиумското претставување за референдумот за името.

„Другите учесници во кампањата за референдумот не само што ќе имаат ограничен пристап до медиумите за пропаганда, туку и трошоците за огласување ќе мора да ги сносат сами. Ваквото паушално појаснување може сериозно да го загрози легитимитетот и легалитетот на референдумот и затоа ДИК треба веднаш да го повлече. Ги повикуваме медиумите да не дозволат да бидат вовлечени во оваа политичка манипулација“, порачаа новинарските организации.


СДСМ им платил половина милион евра на пет телевизии за изборно рекламирање


Скопје, 1 ноември, 2017 - 14:48 (META) 

За платената политичка програма на националните телевизии за двата круга на локалните избори, СДСМ потрошил 500.455 евра, информираат од партијата.

Од нив, на „Телевизија 24“ СДСМ ѝ исплатил вкупно 73.602 евра за 13,8 часа платена политичка програма, на „Канал 5“ ѝ биле исплатени 106.389 евра за 9,8 часа рекламирање, а на „Телма“ – 93.578 евра за 5,5 часа.

Телевизија „Сител“ добила најмногу, односно 155.637 евра за 9,1 час платена политичка програма, а најмалку добила телевизија „Алсат М“, на која за 7,6 часа платена политичка програма ѝ биле исплатени 71.249 евра.

„СДСМ и коалицијата се рекламираа и на неколку регионални и локални телевиизии, радио-станици, интернет-портали и во печатени медиуми. Вкупните трошоци за време на кампањата, како и за платената политичка програма, во согласност со законот, ќе бидат наведени во финансискиот извештај што ќе го опфаќа целиот период, до завршување на кампањата, односно до затворање на сметката“, велат од СДСМ.

Од партијата нагласуваат дека во сличен сооднос емитувала платена политичка програма на националните, регионалните и на локалните телевизии, како и на радијата, интернет-порталите и во печатените медиуми и за време на последните парламентарни избори во 2016 година.


Владата одлучи да не се рекламира на приватните медиуми


Скопје, 22 август, 2017 - 19:56 (META) 

Владата на денешната седница ја усвои мерката од планот „3-6-9“ со која се стопираат владините реклами на комерцијалните радиодифузери и печатени медиуми, билборди, интернет портали (со исклучок на социјалните медиуми) и пренесување на комуникацијата со граѓаните преку јавниот радиодифузен сервис.

Оваа мерка, како што стои во соопштението од владината прес-служба, се однесува на сите органи на државната управа, а истата се препорачува и на институциите кои немаат статус на органи на државната управа, како и на единиците на локалната самоуправа.

Премиерот и министрите ја разгледале и усвоиле информацијата за потпишување на билатерален договор со Европската Унија за ко-финансирање на големиот проект за изградба на експресен пат на делница клучка Дреново – Градско, како дел од кракот 10-д на патниот коридор 10“.

На седницата е  разгледана и усвоена информацијата за потребата од ратификација на Конвенцијата на Советот на Европа за спречување и борба против насилството врз жените и домашното насилство, а одлучено е и до Собранието да се достави предлог-законот за ратификација на Договорот од Париз, кој се однесува на глобалните климатски промени и емисиите на штетни гасови.

Премиерот и министрите го разгледа и годишниот извештај за работењето на Македонска банка за поддршка на развојот АД Скопје во 2016 година и препорача банката, во рок од 3 месеци, да изготви и да достави Стратегија за зголемување на капацитетите за финансирање на македонските компании, со поконкурентни цени и услуги, како и за подобрување на условите за осигурување на извозот на македонските производи.

На седницата е разгледан Ревизорскиот извештај за извршена ревизија на финансиски извештаи на Централниот регистар на Република Македонија и годишна сметка за 2016 година, а Владата и препорача новото раководство на Централниот регистар да ја преиспита правната основа за одлуката на Управниот одбор на претпријатието добивката од минатата година, да ја уплати на сметката на Акционерското друштво за изградба и стопанисување со станбен простор и со деловен простор. Според владата, ваквата одлука на Управниот одбор би му нанела штета на редовното работење на Централниот регистар.

 

foom-logo-disklejmerТекстот е изработен во рамки на проектот „Опсерваторија на медиумските реформи“, што го спроведуваат Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“, „Агора“ Центар за промовирање на граѓански вредности и Платформата за истражувачко новинарство и анализи (ПИНА), со финансиска поддршка на „Фондацијата Отворено општество – Македонија“.
Содржината на текстот е единствена одговорност на авторите и на ниту еден начин не може да се смета дека ги одразува гледиштата на Фондацијата „Отворено општество – Македонија“.


Поради Супер купот, препродавањето билети ќе биде кривично дело


Скопје, 28 јули, 2017 - 15:49 (META) 

Во Собранието по попладневната пауза експресно беше закажана и се одржа 10. седница, со единствена точка на дневен ред – донесување предлог-закон за изменување и за дополнување на Законот за кривична постапка во скратена постапка, со кој рекламирањето билети за препродажба и нивната препродажба ќе станат кривично дело.

Ваквата препродажба досега воопшто не беше опфатена со законите, рече Томислав Тунтев, координаторот на пратеничката група на СДСМ. Тој предлогот на четирите најголеми партии во Собранието, ВМРО-ДПМНЕ, СДСМ, ДУИ и Беса, го образложи со барањата на УЕФА за одржувањето на Супер купот, а со тој закон ќе се овозможи на Фудбалската федерација на Македонија да ги исполни барањата на Европската федерација.

Откако предлогот беше прифатен, претседателот на Собранието, Талат Џафери, побара матичната комисија и Законодавно-правна комисија да го известат кога ќе ја продолжат процедурата за измената на Кривичниот законик и потоа ја прекина седницата и прогласи дека Собранието ќе продолжи со работа на точката од петтата седница, но набргу даде пауза за да овозможи комисиите да се координираат.


СДСМ Аеродром и Општина Аеродром се расправаат за „бесплатното“ рекламирање


Скопје, 12 јули, 2017 - 16:09 (META) 

Со остра реакција за рекламирањето на Општина Аеродром во медиумите, на билборди и на автобуси на ЈСП „Скопје“ се огласи општинската организација на СДСМ во општина Аеродром, прашувајќи „зошто се трошат народни пари за рекламирање општина“ или, ако навистина рекламирањето е бесплатно, зошто и со што ги задолжила Општината медиумите и огласувачите да го даваат рекламниот простор бесплатно.

– Повеќе од еден месец гледаме реклами на ТВ, радио, на „Фејсбук“, автобуси, билборди, во кои Ивица Коневски се промовира себеси. Во период кога централната власт крати на трошоци за рекламирање, Коневски продолжува да фрла пари на скапи реклами, како што ВМРО-ДПМНЕ правеше повеќе од десет години. Коневски вели дека овие реклами се бесплатни. Тоа значи дека бесплатно ги снимаат, бесплатно ги пуштаат на ТВ, бесплатно ги лепат на автобуси, можеби дури и бесплатно ги објавува на „Фејсбук“. Ако е така, се поставува прашањето зошто толку фирми и медиуми бесплатно работат за Коневски и со што ги има задолжено? – праша на прес-конференција Златко Марин, претседател на општинската организација на СДСМ во Аеродром.

Општина Аеродром реагираше прашувајќи зошто на СДСМ му пречи Општината да се пофали со реализираното. Нагласи дека целото рекламирање е бесплатно, оти медиумите донирале, а рекламирањето на „Фејсбук“ на градоначалникот Ивица Коневски е од негов џеб.


Андреас Елснер е нов главен извршен директор на „Македонски телеком“


Скопје, 25 април, 2017 - 11:31 (META) 

Андреас Елснер стапува на позицијата главен извршен директор на „Македонски телеком“ од 1 мај 2017 година, информираат од компанијата. Тој доаѓа на местото на Андреас Маиерхофер, кој на 1 април беше назначен за главен извршен директор на „Т-мобиле“ во Полска.

„Елснер доаѓа во „Македонски телеком“ во 2014 година, на чело на секторот за управување со односи со корисници и корисничко искуство, а од 2015 година е главен оперативен директор за приватни корисници, каде имаше клучна улога во развојот и во реализацијата на стратегијата за конвергирани решенија и услуги“, се вели во соопштението на „Македонски телеком“.

Во неговата 16-годишна кариера работел на раководни позиции во телекомуникацискиот бизнис во Австрија, Србија, Бугарија и во Македонија.

Елснер е роден во Виена, каде и се школувал. Дипломирал маркетинг, рекламирање и продажба на Универзитетот за економија и деловна администрација.


Нема договор за медиумите, преговорите продолжуваат попладне


Скопје, 18 февруари, 2016 - 1:07 (META) 

По неколкучасовни преговори работните групи вчера не постигнаа договор за рефoрмите во медиумите.

Белгискиот олеснувач Питер Ванхауте на својот профил на „Твитер“ најави дека разговорите ќе продолжат денеска попладне.

Пред почетокот на вчерашната средба на работните групи во Клубот на пратеници, Ванхауте изјави дека ситуацијата никогаш не е безнадежна и дека ќе продолжат со преговорите со надеж дека ќе се постигне договор.

Најголем проблем во преговорите засега се составот на Агенцијата за медиуми и владиното рекламирање.


Селмани предупредува: Предлагаат легализирање на владините реклами!


Скопје, 17 февруари, 2016 - 13:49 (META) 

Претседателот на Здружението на новинари, Насер Селмани, и претседателката на Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници, Тамара Чаусидис, денеска пред Клубот на пратениците, каде што се одржуваат преговорите за медиумите, уште еднаш го потврдија ставот на здруженијата деека нема да прифатат каква било форма на владино рекламирање.

Селмани рече дека слушнале шпекулации дека во преговорите има предлог со кој се овозможува легализирање на владините реклами, но со можност тој понатаму да се повлече.

– Штетното влијание на овие реклами е големо. Тие придонесуваат за контролирани непрофесионални медиуми. Со пари на граѓаните се корумпираат медиумите – изјави Селмани.

Тој се обрати до белгискиот посредник, Питер Ванхауте, да не дозволи со негов потпис да се легитимира решение кое е лошо и кое покажува дека нешто во сферата на медимуте се менува, а, всушност, сè останува исто. Селмани вели дека тие не се против тоа институциите да ги помагаат медиумите, но не со владино рекламирање.

– Постојат модели за субвенционирање на медиумите. Ваков пример има во многу европски земји и ние сме подготвени со партиите и со владата да разговараме и да им ги образложиме овие модели – додаде Селмани.

Чаусидис рече дека преговорите за медиумите само ја покажале драматичноста на состојбата во медиумите. Таа рече дека на новинарите им е одземено новинарството, а на јавноста медиумите.

– Самиот факт дека преговорите за медиуми се закочени за рекламите, покажува каде лежи зајакот. Нив не ги интересира јавноста, јавниот интерес, ниту медиумите. Нив ги интересираат само парите. Ако се согласат сите за предлогот за легализирање на владините реклами, се легализира клиентелизам во кој медиумите се бизнис за продавање гласови. Ние сакаме заштита на јавниот интересе, фер конкуренција и еднакви шанси за сите медиуми. Сакаме силни, професионални и економски независни медиуми – рече Чаусидис.