!Во периодот што претстои работиме на воведување систем за пристап и за претплата. За начинот на пристап и за претплатата ќе информираме дополнително. Содржините на „Мета“ до тогаш се слободни за преземање со задолжително цитирање и атрибуирање.

Децата со попреченост се креативни, покажа проектот „Креираме заедно“


Тетово, 14 мај, 2017 - 16:25 (META) 

Фотографии и видеозаписи изработени од ученици со и без попреченост денеска беа преставени пред тетовската публика во Центарот за култура „Иљо Антески – Смок“ во Тетово, во рамки на проектот „Креираме заедно“.

– Станува збор за фотографии и за видеозаписи кои, меѓу другото, се изработени и од деца од инклузивни училишта од Струмица, Тетово и од Скопје. Добивме одлични записи – објасни Мимоза Петровска, претседателка на „Сината птица“, здружение за подршка на деца и млади со различности, кое беше вклучено во проектот подржан од Европската Унија и од УНИЦЕФ.

Целта на проектот е уште повеќе да ја разбуди креативноста на децата со пречки, вели модераторот на денешниот настан, Драги Неделчевски.

– Јас имам дете со попреченост и знам колку е важна креативноста кај овие деца. Многу луѓе сметаат дека ако некои деца имаат пречки, не треба ова или она да го работат или, пак, не се креативни. Напротив, со овој проект се уверивме дека овие деца се креативни и треба повеќе да се работи со нив на вакви проекти – изјави Неделчевски.

Проектот „Креираме заедно“ е дел од проектот „Заштита на децата од насилство и унапредување на социјалната инклузија на децата со попреченост од Западен Балкан“.


115 лица со попреченост се вработиле преку проект на УСАИД


Скопје, 24 декември, 2015 - 14:32 (META) 

115 лица се вработиле, а 12 отвориле сопствен бизнис во рамките на проектот на УСАИД за практикантска работа и за вработување лица со попреченост, кој функционира од август 2012 година.

– Досега преку проектот се обучени 417 лица на тема стратегии за барање работа на лица со попреченост, 49 лица со попреченост успешно ја завршија обуката за претприемништво и 37 лица ја посетија обуката за развивање креативни вештини на лица со попреченост. Од друга страна, 259 претставници ги посетија обуките за менторско водење на лица со попреченост – се вели во соопштението од УСАИД.

Исто така, 73 лица имаат реализирано практикантски ангажман во различни приватни компании, јавни институции и во невладини организации.

Овој проект работи на градење на капацитетите на лицата со попреченост за полесно да настапат на пазарот на труд, но и со компаниите и со јавните институции за полесно прифаќање и адаптирање на овие лица на работното место.


Форум на тема: „Стручно оспособување и вработување за лица со попреченост“


Скопје, 3 јуни, 2015 - 11:13 (META) 

Форум на тема „Стручно оспособување и вработување за лица со попреченост“ денеска ќе се одржи во Скопје, во организација на Републичкиот центар за поддршка на лица со интелектуална попреченост „Порака“, во соработка со ЕАСПД и со Центарот за обука, едукација и грижа – ДРАГА од Словенија.

Целта на настанот е да се овозможи дискусија меѓу засегнатите страни во областа на стручно оспособување и на вработување лица со попреченост, како и да се презентираат европските трендови и македонските искуства, практики и тековни реформски процеси во оваа област.

Форумот се организира во рамките проектот на ЕАСПД – Европска асоцијација на обезбедувачи на сервисни служби за лица со попреченост.