Улогата на дигиталните алатки за демократија во Македонија ќе биде сè поважна


Скопје, 25 јануари, 2018 - 16:17 (META) 

Со панел-дискусија денеска во ЕУ-инфоцентарот, институтот „Импакт“ ја презентираше публикацијата „Дигитални алатки за демократија во Македонија: Преглед и перспективи”, која опфаќа анализа на четири постојни алатки за собирање информации од јавноста, како и две алатки кои ги советуваат гласачите.

Амбасадорот Ваутер Пломп, кој го отвори настанот поддржан од Холандската амбасада, ја истакна улогата на овие алатки како дополнување на демократските процеси, но и нивната сè поголема потреба при носењето на информирани одлуки од страна на граѓаните.

На самата панел дискусија, освен двете дигитални алатки на „Импакт“ – „Изборен компас 2016“ и „Локален избор 2017“, беше презентирана платформата „Пријави корупција“ на „Транспаренси Интернешнл – Македонија“, а Министерството за информатичко општество и администрација ја презентираше состојбата и плановите за иднина на Единствениот национален регистар на прописи – ЕНЕР.

Беа презентирани и успешни светски примери на дигитални алатки, кои се од отворен тип, односно се слободни за преземање и модификација, со што слободно може да се преработат за користење во Македонија. Беше посочено и дека треба повеќе да се промовираат дигиталните алатки за поголем број граѓани да дознаат за нив, со што ќе може полесно да се врши граѓански притисок и контрола на властите во поглед на решавањето на проблемите.

Беше заклучено дека дигиталните алатки имаат свои недостатоци, но и големи неискористени потенцијали и дека нивната улога во развојот на демократијата ќе биде сè поголема. Како главни недостатоци се истакнаа последиците од дигиталниот и генерацискиот јаз како и проблемите на самоодржливост, односно фактот дека тие најчесто се финансирани од грантови и после нивното завршување веќе не се ажурираат.

Во контекст на е-демократија и дигитални алатки, треба да се напомене дека „Гласомер“ на „Метаморфозис“, реализиран во 2011 година е пионер на ова поле.


Почна вториот бран мерења на отчетноста на извршната, локалната и законодавната власт


Скопје, 28 декември, 2017 - 10:30 (META) 

Фондацијата за интернет и општество, „Метаморфозис“, заедно со други партнери од регионот го почна вториот бран на мерења преку индикатори на отвореност, отчетност и транспарентност на владите и државните институции во шест земји од регионот. Истражувањето е дел од проектот „Актион СЕЕ“ – одговорност, технологија и Мрежа на институционална отвореност во Југоисточна Европа.

Како што соопштија од „Метаморфозис“ деновиве биле испратени прашалници до Управниот суд, Судскиот совет, Врховниот суд, Јавното обвинителство, министерствата, Владата, Бирото за јавни набавки, како и до низа извршни агенции и органи за мониторирање на отвореноста и отчетноста на институциите.

Според резултатите од првиот бран мерења, спроведено во 2016 година, општините во Македонија исполнуваат 34 отсто од индексот на отвореност, Јавното обвинителство 51%, додека судовите исполнуваат 52% од индикаторите за отвореност. Судскиот совет е незначително подобар и исполнува 58% од индикаторите за отвореност.

Индексот на отвореност е композитен показател, којшто го определува степенот на отвореност на владите од Западен Балкан кон граѓаните и општеството и е создаден со цел да дефинира до кој степен граѓаните од Западен Балкан добиваат погодни и разбирливи информации од институциите.

Крајната цел на проектот е зголемување на вклученоста на граѓанското општество и медиумските организации во креирањето на јавното мислење, креирањето политики и учество во механизмите за донесување одлуки, како и зголемување на капацитетите на граѓанското општество да адресира чувствителни прашања.


Владата се пофали дека објавила документи што со закон е должна да ги објави


Скопје, 27 ноември, 2017 - 15:26 (META) 

Владата на својата официјална интернет-страница денеска објави десетици документи и информации кои се однесуваат на работата на Генераниот секретаријат, кабинетот на премиерот Зоран Заев, вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев и на работата на уште неколку министри без ресор.

Од Владата дека велат дека ова е „во насока на зголемување на транспаретноста и на отчетноста“.

„На интернет-страницата на Владата првпат се достапни буџетите од минатата и од оваа година, ревизорски извештаи, планови за набавки, листа на вработени со официјални телефони и е-маил адреси, правилници за систематизација на работните места, правилници за организација, закони и подзаконски акти во надлежност на институциите, листа на информации од јавен карактер, органограм за внатрешната организација, како и календар на настани“,  пишуваат од Владата.

Документите се достапни во категоријата „Информации од јавен карактер“, на веб-страницата, каде стои дека Владата на 34. седница „разгледа и усвои информација што се однесува на листа на акти и материјали коишто министерствата согласно закон се обврзани да ги објават на своите веб-страници“.


Доделени грантови на 18 организации од шест земји во рамки на проектот „Актион СЕЕ“


Скопје, 15 септември, 2017 - 16:00 (META) 

Вкупно 18 граѓански организации од шест држави добија грантови за имплементација на проекти во времетраење до шест месеци. Организациите од Македонија, Србија, Албанија, Косово, Црна Гора и од Босна и Херцеговина, во наредниот период ќе адресираат горливи прашања од локален и од национален карактер за да се унапредат доброто владеење и владеењето на правото.

Грантовите се наменети за локални граѓански организации, а се доделени во рамки на проектот „ACTION SEE – Одговорност, технологија и мрежа на институционална отвореност во Југоисточна Европа“, спроведуван од Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“ во партнерство со „Вестминстер фондација за демократија“ од Велика Британија, Центар за истражувања, транспарентност и отчетност (ЦРТА) од Србија, Граѓанска асоцијација „Зошто не?“ од Босна и Херцеговина, Центар за демократска транзиција (ЦДТ) од Црна Гора, „Опен дата – Косово“ и Движењето „Доста!“ од Албанија, а со финансиска поддршка од Европската Унија.

Добитници на грантовите во Македонија се Здружението за промоција и развој на инклузивно општество „Инклузива“, Институт за стратешки истражувања и едукација (ИСИЕ), „Профицио“ и „Заеднички вредности“.


Димитров ја укина тајноста на податоците за службените патувања на дипломатите


Скопје, 15 јуни, 2017 - 20:46 (META) 

Министерот за надворешни работи, Никола Димитров, донел решение со кое се укинува тајноста на сите документи што се однесуваат на службените патувања на шефот на дипломатијата и на сите вработени во МНР, соопшти денеска МНР.

Ова значи дека документите поврзани со службени патувања на вработените во Министерството за надворешни работи повторно стануваат информации од јавен карактер, односно медиумите и јавноста ќе имаат пристап до нив.

„Министерството за надворешни работи на Република Македонија ги информира медиумите и пошироката македонска јавност дека во духот на транспарентноста и на отчетноста пред сите граѓани, со решение на министерот за надворешни работи донесено на 12 јуни 2017 година, се укинува претходното решение на заменик-министерот за надворешни работи од 14 февруари 2017 година за класификација на сите документи што се однесуваат на службени патувања на министерот и на сите вработени во Министерството, како и на сите службени патувања на лица кои се во делегација или во придружба на истата“, стои во соопштението.

Од МНР велат дека решението на Димитров е „производ на посветената заложба на Министерството за целосна транспарентност пред граѓаните и пошироката македонска јавност и за отчетност во работата на Министерството и начинот на трошење на парите на даночните обврзници, без притоа да ја загрози сензитивноста или безбедноста на својата работа“.


Тевдовски: Во првата година од мандатот ќе обезбедиме најниска плата од 12.000 денари


Скопје, 12 март, 2017 - 14:25 (META) 

Најниската плата во првата година од мандатот ќе ја зголемиме на 12.000 денари, ќе обезбедиме по 20 милиони евра годишно за поттикнување на малите и на средните бизниси, а сите институции и јавни претпријатија ќе мора да даваат отчет еднаш месечно за тоа како ги трошат парите од државниот буџет, порача денеска на прес-конференција Драган Тевдовски, претседател на комисијата за економија на СДСМ.

Тој вели дека програмата за влада предводена од СДСМ содржи нов пристап за развој на македонската економија, врз основа на поддршка за домашните претпријатија, пораст на платите и социјална праведност.

– Државната поддршка за поттикнување на домашните претпријатија, пред сè малите и средни претпријатија, ќе биде поставена на 20 милиони евра уште во првата година на мандатот. Преку активните мерки за вработување ќе се влијае на вработување на 16.000 лица годишно во приватниот сектор – рече тој.
Претседателот на комисијата за економија на СДСМ вели и дека во мандатот на СДСМ, малите и средни претпријатија за отворање на ново работно место ќе добиваат еднократна финансиска поддршка помеѓу 72.000 и 162.000 илјади денари, под услов на лицето да му исплаќаат бруто-плата повисока од просечната во минатата година во период од 12 месеци.  Што се однесува до минималните плати, Тевдовски објави зголемување уште во првата година.
– Во првата година на мандатот, минималната плата ќе се зголеми на 12.000 денари и таа ќе важи и за индустријата за текстил, облека и за кожа – појасни претседателот на комисијата за економија на СДСМ.

Тој рече и дека СДСМ ќе работи на обезбедување на целосна фискална транспарентност.

–  Сите буџетски корисници, фондови и јавни претпријатија не само што ќе мораат да ги имаат објавено завршните сметки на своите веб-страници, туку, уште повеќе, ќе мораат да доставуваат до Министерството за финансии детални месечни извештаи за трошењето на доделените пари од буџетот, заедно со обврските што ги презеле, а не ги платиле. Овие податоци, со помош на платформа за пребарување, ќе бидат објавени на веб-страницата на Министерството за финансии, за граѓаните да бидат контролори ако се прават злоупотреби – вели Тевдовски.


Без одговорност и отчетност на институциите нема демократија и добро владеење


Скопје, 22 февруари, 2017 - 16:05 (META) 

Отвореноста и одговорноста на институциите се клучни за демократизација на општеството – е заклучокот од финалната конференција во рамките на проектот „Актион СЕЕ Вишеград“ – Одговорност, технологија и мрежа на институционална отвореност во Југоисточна Европа, на тема „Патот кон добро владеење“, која се одржа денеска во организација на Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“.

Јацек Мултановски, амбасадорот на Полска во Македонија, вели дека граѓанските организации се чувар на демократските вредности, на владеењето на правото и на човековите права.

– Концептот на Европската Унија во последно време е под знак прашалник, владее големо незадоволство, а проекти како овој можат да придонесат за зајакнување на довербата. Технологиите се добра можност за ширење дезинформации и лажни вести, но, исто така, тие можат да помогнат за барање одговорност од политичарите. А без одговорност, не може да се очекуваат демократски процеси – вели Мултановски.

Германската амбасадорка во Македонија, Кристине Алтхаузер, смета дека борбата за зачувување на граѓанското општество, демократизацијата и владеењето на правото, како и борбата против корупцијата се многу важни. Таа додаде дека овие цели е тешко да се постигнат, но дека вреди да се проба.

Не можеме да придонесеме кон квалитетот на животот ако нема отвореност и одговорност, како и владеење на правото, смета Бардил Јашари, директор на Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“.

– Важно за нас, како организација, е да најдеме начин како граѓанскиот сектор да придонесе за доброто владеење. Преку овој проект, со помош на технологијата може да се пронајдат начини да се бара одговорност и добро владеење. Ние, како граѓански организации, можеме да придонесеме да се поправи недовербата што граѓаните ја имаат кон власта, а таа во последно време е на многу високо ниво – смета Јашари.

За отвореноста на институциите во Македонија и за нивниот однос кон медиумите и кон новинарите, говореше Димитар Тануров од новинска агенција „Мета“. Според него, институциите во Македонија се затворени и мора уште многу да се работи за да се смени тоа.

– Голем дел од институциите воопшто не ги констатираат усните барања за информации, па процесот на добивање одговор се одолжува и тоа ја отежнува работата на новинарот. Поголемиот дел од државните институции се затворени за критичките медиуми, особено Владата, чиј портпарол речиси никогаш не одговара на телефонските повици од новинарите – рече Тануров.


Пломп: Нема време за губење, очекуваме реформска, отчетна и одговорна влада


Скопје, 15 февруари, 2017 - 14:31 (META) 

Нема време за губење и од македонските политичари исклучиво зависи да одлучат за иднината на својата земја, изјави амбасадорот на Кралството Холандија, Ваутер Пломп, по денешната презентација на истражувањето „Неосновани притворени – правни и буџетски импликации“, во ЕУ-Инфо центарот во Скопје.

– Ако ме прашувате како ги коментирам последните случувања и преговорите за формирање на владата, можам само да го повторам тоа што комесарот Јоханес Хан, како претставник на Европската Унија го кажа за време на неодамнешната посета на земјава, а тоа е дека  – нема време за губење. Од друга страна ќе потенцирам дека исклучиво зависи од македонските политички партии и политичари да одлучат за иднината на нивната земја – рече Пломп.

Тој додаде дека Холандија се надева дека Македонија ќе има влада која ќе биде реформски ориентирана, особено на реформите кои се однесуваат на владеењето на правото, како и и во другите области кои што се битни во овој процес.

Холандскиот амбасадор нагласи дека, како дел од реформите, особено значајна е отчетноста која подразбира и поддршка на работата на Специјалното јавно обвинителство.

– Една од битните работи на која идната реформска влада ќе треба да се фокусира е отчетноста и одговорноста. Кога зборуваме за отченост тоа значи поддршка на работата на Специјалното јавно обвинителство, односно поддршка од страна на судовите и сите други органи за да може СЈО да ја заврши својата работа независно – нагласи Пломп.


Пломп: Отчетноста е клучна за решавање на политичкиот конфликт


Скопје, 13 април, 2016 - 10:37 (META) 

Холандскиот амбасадор Ваутер Пломп синоќа реагираше на одлуката на претседателот Иванов да даде аболиција и амнестија на политичарите.

„Отчетноста е клучна за решавање на политичкиот конфликт, за Пржино и пошироко. Незаконитоста не може да биде одговор. Целосна поддршка за Специјалното јавно обвинителство“, напиша Пломп на Твитер.

Претседателот Иванов вчера во обраќањето до нацијата рече дека политичката криза е наметната однадвор и оти решението треба да дојде однатре, а не однадвор. Од тие причини, како и поради тоа што Договорот од Пржино не ги дал саканите резултати, се одлучил на ваков чекор, кој треба да стави крај на политичката криза.


Истражување: Фондот за здравство најтраспарентен, претседателот најнеотчетен за трошењето на јавните пари


Скопје, 20 ноември, 2014 - 17:43 (META) 

Фондот за здравствено осигурување на Македонија(ФЗОМ) е најтранспаретна, а институцијата претседател на државата најнеотчетна во трошењето на јавните пари, покажува истражувањето на Центарот за економски анализи и на Институтот за демократија, пренесува „24Вести“.

Според анализата, 90 отсто од државните институции не ја објавуваат завршната сметка, а ниту една институција не објавила реализација на буџетските средства и покрај законската обврска.

Речиси 40 отсто од институциите немаат никакво објаснување за разликите во предвидените и во реализираните расходи, 70 отсто не објавуваат стратегиски план, а 80 отсто немаат податоци за програмата за работа за тековната година, покажало истражувањето.

Од Центарот за економски анализи, како што пренесува „24Вести“, велат дека загрижува тоа што поголемиот дел од државните институции не знаат врз кои основи го формираат својот годишен буџет.

Истражувањето е направено на 60 од вкупните 91 државна институција кои се корисници на јавните пари, а целта е да се види како и на кој начин се трошат државните средства.