Врховниот суд за утре ја закажа општата седница на која треба да одлучува по барањето на Специјалното јавно обвинителство за изземање на претседателот на највисокиот суд во државата, Јово Вангеловски, потврдија за „Мета“ од судот.

На седница која е затворена за јавноста, како што информираат од Врховниот суд, ќе се одлучува и по приговорите на судиите од Основниот суд Скопје 1 против годишниот план за работа што го донесе в.д. претседателот Стојанче Рибарев.

„Ве известуваме дека утре, на 11 април 2017 година, закажана е општа седница на Врховниот суд на Република Македонија, на која ќе се одлучува по приговорите на судиите на Основен суд Скопје 1 против годишниот распоред за работа и барањето за изземање на претседателот на Врховниот суд на Република Македонија“, стои во одговорот на Врховниот суд на нашите прашања колку вкупно судии досега поднеле приговори за годишниот распоред во Основниот суд Скопје 1 и дали е закажана општата седница на која треба да се одлучува по приговорите и по барањето на СЈО за изземање на Вангеловски.

„Општа седница“ е термин со кој се означуваат седниците на Врховниот суд на кои присуствуваат сите судии.

Од Врховниот суд не кажуваат колку судии досега поднеле приговори за годишниот распоред на Рибарев. Според последните информации од минатата недела, во судот беа пристигнати 17 приговори, но не се исклучува можноста нивниот број да е поголем.

Специјалното јавно обвинителство бара изземање на претседателот на Врховниот суд, Јово Вангеловски, бидејќи е дел од прислушуваните разговори што ги објави СДСМ, а кои биле снимени во период кога тој, исто така, ја извршувал функцијата претседател на судот. Како што појаснуваат од СЈО во барањето, тој разговор ја доведува во прашање непристрасноста на судијата Јово Вангеловски.