Дваесет и првото издание на Галичката книжевна колонија, кое утре и задутре ќе се одржи во Галичник, е посветано на поетот и критичар Тодор Чалоски, кој почина во јуни годинава. На манифестацијата е најавено учество на петнаесетина поети и книжевни критичари.

Колонијата ќе почне со настанот Часослов, на кој учесниците ќе читаат стихови, наменети за поетот Чаловски.

Наредниот ден е предвиден за креативна писателска работилница, каде ќе се промовира стихозбирката на Чаловски, со наслов „Премостување на мигот“.

На дваесет и првото издание на Галичката книжевна колонија првпат ќе почне да се доделува наградата „Тодор Чаловски“. Наградата е најавена како врвно признание од областа на поезијата, критиката и на креативните прозни форми.

Организатор на Галичката книжевна колонија е здружението „Галикул“.