Владата предводена од ВМРО-ДПМНЕ останува силно посветена на унапредување на квалитетот на образовниот систем во земјата, како од аспект на воспитно-образовниот процес, така и од аспект на инфраструктурните услови, наведува ВМРО-ДПМНЕ во писмена реакција на прес-конференцијата на СДСМ.

„Развојот на образованието е еден од клучните приоритети во работењето на Владата предводена од ВМРО-ДПМНЕ, а за тоа, доволно зборува податокот дека од 2006 година досега, буџетот наменет за оваа сфера е зголемен за 67 проценти. Во овој период, изградени се нови 45 основни и пет средни училишта, а реконструирани се 230 основни и 80 средни училишта, за што се вложени повеќе од 2,2 милијарди денари. Изградени се 41 училишна спортска сала во вредност од 1,2 милијарди денари, набавени се компјутери и дополнителна информатичка опрема за сите ученици и наставници. Веќе шест години по ред се обезбедуваат бесплатни учебници за учениците, кои во времето на СДСМ родителите ги чинеа многу пари, а за што оваа Влада досега одвои повеќе од 35 милиони евра. Обезбеден е бесплатен превоз за учениците кои живеат на повеќе од два километри од училиштата, обезбедени се многу нови можности за стипендирање на учениците“, стои во реакцијата од владејачката партија.

Од ВМРО-ДПМНЕ посочуваат дека сите ветени и реализирани проекти, мерки и активности, се мотив повеќе да продолжат со нивните континуирани заложби во рамки на еден од клучните програмски приоритети.