Денешното отворање на новите истраги е уште една партиска нарачка и продолжување на непрофесионалното, политичко постапување на Специјалното јавно обвинителство (СЈО), се вели во реакцијата на ВМРО-ДПМНЕ по повод соопштението на СЈО.

– Ова е уште еден дефокус на Катица Јанева од срамната одлука за повлекување од предметот „Пуч“. Катица Јанева го загуби професионалниот кредибилитет во замена за улогата на политички инструмент на Зоран Заев – изјави денеска на прес-конференција, Спиро Ристовски, член на ВМРО-ДПМНЕ и заменик-министер за образование и наука во оставка, кој поголемо внимание ѝ посвети на одлуката на СЈО за откажување од обвинението за случајот „Пуч“, отколку на двете нови истраги.

Тој рече дека Јанева „шести ден се крие и не коментира ништо околу срамната и скандалозна одлука да се повлече од предметот „Пуч“ и директно да се стави во заштита на аболираниот Зоран Заев“.

– Единствената причина поради која Катица Јанева ја донесе одлуката за повлекување од предметот „Пуч“ е да ги заштити обвинетите за криминал, но и нарачателите. Единствената причина поради која Катица Јанева се повлекува од предметот „Пуч“ е за да го покрие „чадорот“ и неговите истурени играчи, верувајќи во неговата бескрајна моќ да ја заштити и неа и нив во иднина.
 Зоран Заев повторно беше фатен во криминал, а Катица Јанева, наместо да го гони, се стави во негова заштита.
 Наместо да одговори на овие прашања, Катица Јанева само потврдува дека сите нејзини досегашни активности се насочени во заштита на криминалот на Зоран Заев и политичко оцрнување на ВМРО-ДПМНЕ – рече Ристовски.