Познатиот златен бисер на филипинската компанија Џулмер

Филипинската компанија „Џулмер“ е најголемиот произведувач на уникатни бисери. Само нивните бисери се познати по уникатната златна боја.

Бисерите ги создаваат јужно-австралиски бисерни остриги (Pinctada maxima), кај народот познати како златоусти. Само овој тип остриги го произведуваат златестиот бисер, а процесот на неговото создавање може да трае од две до пет години.

Одгледувањето бисери е долг и макотрпен процес. За да се создаде еден бисер, потребни се две до пет години. Индустриското производство на бисерите се изведува во само во предели кои се далеку од цивилизацијата.

Погледнете ја галеријата која прикажува како се создава бисерот и како завршува во златарниците.