Третиот Форум на цивилното општество, кој е претходница на самитот на Западен Балкан, почна денеска во Трст со присуство на околу 200 претставници на граѓанскиот сектор од Албанија, Црна Гора, Босна и Херцеговина, Косово, Македонија, Србија и од другите делови од регионот, како и од Европа.

Хедвиг Моравија, извршна директорка на Европскиот фонд за Балкан, истакна дека препораките од Форумот директно ќе им бидат дадени на шефовите на дипломатиите, кои со своите премиери и други министри утре ќе учествуваат на самитот Западен Балкан – ЕУ, исто така во Трст.

– Ние се обидуваме да се занимаваме со вистински теми. Бидејќи никој нема да нè слуша ако дискутираме за јаболката, а сите се занимаваат со портокалите – изјави симболично Моравија.

Валтер Кауфман, шеф на германската фондација „Хајнрих Бел“ за Југоисточна Европа, порача дека вложуваат многу енергија во соработката меѓу цивилното општество и владите, бидејќи порано се случувало препораките од цивилното општество да не бидат сериозно разгледувани на државно ниво. Подоцна на средба со новинарите Кауфман изрази потреба од нов приод на цивилниот сектор.

– Цивилниот сектор понекогаш функционира во некој свој „балон“, во затворен круг, а тоа би морало да се промени. Мораме да го охрабриме повеќе да се работи со обичните луѓе, со луѓето на улица, за да се стори сè нивните гласови подобро да се слушнат. Со тоа политичарите – популисти, би имале помалку шанса да тврдат дека настапуваат во името на обичните граѓани – изјави Кауфман, чија фондација е соорганизатор на Форумот и на панел-дискусијата посветена на „Околината, енергијата и климатските промени“.

На Форумот се расправа за демократијата, за креативните индустрии и за младите, за чистата енергија и за климатските промени, за миграциите, за улогата на медиумите и за друго.

Од Македонија на Форумот во улога на панелисти или модератори се најавени Бардил Јашари од Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“, Дона Костуранова од МОФ, Мартина Смилевска од Здружението на млади правници, Симонида Кацарска од Институтот за европски политики и други.

Форумот завршува утре, кога претставници од цивилниот сектор на шефовите на дипломатиите на шесте земји од Западен Балкан, меѓу кои и на Никола Димитров, ќе им ги предадат препораките.

Вчера во Сараево се одржа и друг традиционален Форум на невладини организации, чии препораки исто така се земаат предвид на самитот во Трст, бидејќи цивилното општество е задолжителен дел од т.н. Берлински процес за Балканот, кој треба да го доближи регионот до ЕУ.