fbpx
Таг: наставни програми

таг: наставни програми

МОН ги донесе новите наставни програми за учениците од прво одделение

Денеска Министерството за образование и наука (МОН) по предлог на Бирото за развој на образованието ги донесе новите наставни програми по кои ќе учат првачињата во новата 2021/2022 учебна година, согласно Новиот концепт за основно образование. „Во програмите се наведуваат Националните стандарди базирани на компетенции коишто учениците почнуваат да ги стекнуваат од прво одделение, а продолжуваат да ги развиваат во...

По веста на „Порталб.мк“, наставните програми се преведени на албански јазик

Шест дена откако „Порталб.мк“ предупреди дека наставните програми за учебната 2020/2021 година не се преведени на албански јазик за илјадници наставници Албанци, Бирото за развој на образованието вчера ги објави истите и на албански јазик, пренесува „Порталб.мк“. Овие наставни програми или курикулуми, на коишто наставниците се базираат при креирањето на секој час, денес може да се најдат и на албански...

Наставните програми мора медиуски „да се описменат“

Крајно неопходно е да се ревидираат наставните програми и програмите за медиумска писменост во основното образование и да е внесат содржини за критичко оценување и анализирање на медиумските содржини, а посебно оние на коишто учениците се најмногу изложени - социјалните мрежи и медиумите. Основната медиумска писменост мора да биде предмет во сите одделенија - од градинка до завршните одделенија...

Дескоска најави ревидирање на наставните програми и намалување на бројот на часови

Треба да се намали бројот на часови и да се реорганизира начинот на одржување на наставата, така што главните промени ќе бидат во основното образование и тоа во одделeнската настава, изјави денеска министерката за образование и наука, Рената Треневска-Дескоска. Таа додаде дека учениците се преоптоварени со голем број часови и на тој начин нема ефикасност во учењето. - Сметаме дека треба да има...

Вистиномер: Не е точно дека во 2021 година смртноста во американската армија се зголемила за 1.100 проценти

Откако во 2021 година се појави ненадеен раст на смртноста и медицински состојби како канцер, Питер Грејвс, портпарол на одделот за набљудување во Агенцијата за здравје на армиските припадници...