fbpx
Таг: Меѓународна конференција

таг: Меѓународна конференција

Фондацијата Метаморфозис создава коалиција за одговорна вештачка интелигенција

Фондацијата Метаморфозис го почнува процесот за формирање Коалиција за одговорна вештачка интелигенција (ВИ), која треба да собере чинители од повеќе сектори, соопшти Бардил Јашари, извршен директор на Фондацијата, затворајќи го годинашното издание на меѓународната конференција „е-Општество.мк“, што Метаморфозис ја организираше по 19-ти пат. Како што појасни Јашари во завршницата на конференцијата што се одржа во Скопје, коалицијата треба да опфати...

Навигирање со влијанието на вештачката интелигенција врз човековите права во дигитална ера, на 19-та меѓународна конференција е-Општество.мк

19-то издание на меѓународната конференција „е-Општество.мк“ на тема „Вештачка интелигенција и човекови права: Потрага по вистинскиот баланс помеѓу иновација и одговорност” која Фондација Метаморфозис ја организира на 19-ти декември 2023 во Хотел Мериот Скопје (сала Ballroom I), ќе го затвори извршниот директор на Фондација Метаморфозис, Бардил Јашари. „Водени од глобалните но и регионални предизвици со кои се соочуваме, оваа година фокус ставаме...

„Дезинформации на стероиди: Закана за интегритетот на изборниот процес” на 19-та меѓународна конференција е-Општество.мк

Во рамки на 19-то издание на меѓународната конференција „е-Општество.мк“ на тема „Вештачка интелигенција и човекови права: Потрага по вистинскиот баланс помеѓу иновација и одговорност” која Фондација Метаморфозис ја организира на 19-ти декември 2023 во Хотел Мериот Скопје (сала Ballroom I), втората панел дискусија ќе се фокусира на Дезинформации на стероиди: Закана за интегритетот на изборниот процес. Оваа сесија го истражува влијанието на напливот...

Мрежата за борба против дезинформации на Западен Балкан презентирана на конференцијата ПОИНТ

На 11-тото издание на ПОИНТ конференцијата што почна денеска во Сарајево, БиХ, беше презентирана Western Balkans Anti-Disinformation Hub (Мрежата за борба против дезинформациите во Западен Балкан). Конференцијата ПОИНТ е најголемата конференција од својот вид во регионот, а е посветена на политичката отчетност и новите технологии. Таа претставува еден вид платформа на граѓанското општество за поттикнување на новите технологии и форум...

Вештачката интелигенција може да им помогне на луѓето, но и да ја загрози нивната приватност

Вештачката интелигенција има за цел да им помогне на луѓето и да ги забрза услугите и процесите во многу општествени сфери, но, сепак таа носи и големи ризици кои можат сериозно да влијаат на нарушувањето на приватноста и достоинството, како и на поткопувањето на слободата на граѓаните. Ова е заклучокот од денешната сесија посветена на вештачката интелигенција, на меѓународната...

Кибер отпорноста почнува со лична дигитална „хигиена“

Кога се зборува за кибер безбедноста, односно справувањето со кибер нападите и справувањето со дезинформациите, мерките за безбедност треба почнат со она што се нарекува основна лична дигитална хигиена, а потоа да се оди повисоко. Тоа подразбира, за секој поединец – ставете заштита, заклучување на телефонот или лаптопот; редовно ажурирајте го софтверот, инсталирајте заштитен софтвер на уредите; не отворајте...

Дигитализацијата треба ги намали бариерите и да го олесни пристапот на граѓаните до услугите

Технологијата треба да се искористи да им се олесни животот на граѓаните, да се намалат бариерите и да се обезбеди полесен пристап до услугите. За тоа треба да се обезбедат потребни услови и да се развијат соодветни алатки, но тоа да се направи подеднакво за сите граѓани и точно да најде решение за нивните потреби, посочи Милан Танчески, директор...

Дигиталниот јаз во Западен Балкан може да се надмине од граѓаните за граѓаните

Вклучувањето на граѓанското општество во процесот на дигиталната трансформација на државите, но пред сè обучувањето на граѓаните е од посебна важност, затоа што со поголемо учество на организациите полесно може да се надмине дигиталниот јаз. Ова го истакнаа претставници на граѓански организации од Република Северна Македонија, Албанија, Косово, Србија и Црна Гора на панел дискусијата на тема „Од граѓаните...

Утре започнува меѓународната конференција „Дигитална трансформација за граѓаните“

Во хотелот „Мериот“ во Скопје утре и задутре ќе се одржи меѓународната конференција „Дигитална трансформација за граѓаните“. Конференцијата ќе биде организирана во хибриден формат, при што дел од учесниците ќе ја имаат можноста физички да присуствуваат на настанот, а останатите ќе можат да ги следат сесиите онлајн, преку платформата ZOOM и Facebook Live. Конференцијата ќе ја отворат Славица Грковска, заменичка на...

Конференцијатa „Дигитална трансформација за граѓаните“ ќе се одржи на 4 и на 5 април

Фондацијата „Метаморфозис“ и мрежата ИЦЕДА се организатори на меѓународната конференција „Дигитална трансформација за граѓаните“, што ќе се одржи на 4 и на 5 април во хотелот „Мериот“ во Скопје. Конференцијата ќе биде во хибриден формат. Некои од учесниците ќе имаат можност физички да присуствуваат на настанот, а останатите учесници ќе можат да ги проследат сесиите oнлајн, преку „Зум“ платформата. На овој...

Хакатоните се главната врата за чекор кон промоција на иновативните бизнис идеи на младите

Иновативните идеи на младите победници на дата хакатоните, организирани од Фондацијата Метаморфозис во рамките на Проектот на УСАИД за граѓанско учество, како и во други иницијативи во регионот, го докажаа својот голем потенцијал на денешната панел дискусија посветена на темата „Што може да се направи со отворени податоци?“, која што се одржа во рамките на Меѓународната конференција за отворени...

Македонските институции стануваат сè повеќе свесни за важноста на отворените податоци

Последниве неколку години се забележува голема и динамична промена во насока на зголемување на отвореноста на институциите, а тоа е пропратено и со зголемен интерес на јавноста за одредени теми. Македонските институции и цивилното општество стануваат сè повеќе свесни за важноста од отворање на податоците, но како што повеќе се навлегува во овој процес, така испливуваат и предизвиците со...

Open Data Conference: Јавниот интерес тежи на страната на правото за информирање, наспроти правото на приватност

Јавниот интерес ја воспоставува рамнотежата помеѓу основните човекови права и слободата на изразување/информирање и приватност. Доколку јавниот интерес преовладува над приватниот интерес, податоци и информации може да се обелоденат, без разлика дали тие претставуваат повреда на правата на приватност на одреден поединец или група. Ова, меѓу другото, беше речено на панелот „Етика и анонимизација на податоците“, на вториот ден...

Започна Меѓународната конференција за отворени податоци на Фондацијата Метаморфозис

Меѓународната конференција за отворени податоци на тема „Податоците и културата на отвореност“ на Фондацијата Метаморфозис денеска беше отворена во хотелот „Холидеј Ин“ и беа одржани две сесии од тридневната програма на Конференцијата, која што се одржува во рамките на Проектот на УСАИД за граѓанско учество. Директорот за развој на Фондацијата Метаморфозис, Филип Стојановски на отворањето на Конференцијата, во својот говор...

Утре почнува Меѓународната конференција за отворени податоци на тема „Податоците и културата на отвореност“

Во среда, на 18 мај 2022 година, со почеток во 12:00 часот во Скопје, Фондацијата Метаморфозис организира тридневна Меѓународна конференција за отворени податоци на темата „Податоците и културата на отвореност“ во рамки на Проектот на УСАИД за граѓанско учество. Конференцијата ќе придонесе во дефинирање на моменталната состојба на отворените податоци во Западен Балкан со акцент на Северна Македонија; истакнување на...

Фондацијата Метаморфозис од 18 до 20 мај ја организира меѓународната Open Data Conference

Фондацијата за интернет и општество Метаморфозис организира меѓународна конференција Open Data Conference во Скопје, која ќе се одржи од 18-ти до 20-ти мај, 2022 година. Ова издание на конференцијата ќе биде фокусирано на темата „Податоците и културата на отвореност“ и ќе биде составено од панел сесии, тркалезни маси и обуки. Настанот се организира во рамките на Проектот на УСАИД...

Со прогласување на победниците на хакатонот за отворени податоци, заврши конференцијата е-Општество.мк

Дигиталната трансформација треба да има холистички пристап, за поврзување на сите, да биде инклузивна, односно секој да може да ги почувствува придобивките од неа. Но при овој процес фокусот мора да биде на почитувањето на демократските вредности и на човековите права. Исто така, од најголема важност се и кибер-безбедноста и почитувањето на човековите права. Со таква порака на затворањето на...

Е-општество.мк: Напредокот со отворањето на податоците е под очекувањата

Објавувањето на отворени податоци во земјава доживува квалитетен прогрес во однос на почетоците пред осум години, но за жал не може да се каже дека е тоа очекуваното, бараното темпо. Иако бројките се многу повисоки отколку на почетокот, тоа не е сѐ, потенцира д-р Ирена Бојаџиевска. „Позитивни примери има, како „Отворени финансии“ на Министерството за финансии, но кога сѐ ќе...

Конференцијата „е-Општество.мк“ почнува на 30 ноември, во фокус демократијата во дигиталната ера

Фондацијата Метаморфозис годинава по 17-ти пат ќе ја организира годишната меѓународна конференција „е-Општество.мк“ во периодот од 30 ноември до 3 декември 2021 година. Годинешново издание е на тема „Демократијата во дигиталната ера: предизвици и можности“. На конференцијата „е-Општество.мк“ ќе се сретнат експерти, активисти, новинари, државни службеници и поддржувачи од регионот на Западен Балкан и пошироко за да ги споделат своите...

Над 60 млади од денеска во Крушево ќе дебатираат за европската иднина на регионот

Над 60 млади активисти, во рамки на меѓународна младинска конференција „Европски вредности за иднината на земјите во Југоисточна Европа“, ќе дебатираат за европската иднина и трансформација на регионот водена од младите, како и за поголема интеграција и дигитална трансформација на општествата, информираат од Младинскиот Сојуз. Конференцијата која по 19-ти пат ќе се одржи од 30 септември до 4 октомври во...

Стоилковски: Преговорите со коалиционите партнери се во напредна фаза

Преговорите со коалиционите партнери се во напредна фаза, но се уште нема конечен договор, соопшти денеска портпаролот на ВМРО-ДПМНЕ, Наум Стоилковски и посочи дека се разговара и за ресори...