fbpx
Таг: Јавна расправа

таг: Јавна расправа

Јавна расправа за нацрт Стратегијата за транспарентност: Ако корупцијата е болест, транспарентноста е лекот

Во Велес се одржа втората јавна расправа за нацрт Стратегијата за транспарентност 2023-2026 организирана од владиниот Кабинет за политики за добро владеење, во соработка со Фондацијата Метаморфозис. На јавната расправа се обрати заменичката на претседателот на Владата задолжена за политики за добро владеење, Славица Грковска со цитат на поранешниот генерален секретар на Обединетите нации Кофи Анан: „Ако корупцијата е болест,...

Во караници помина расправата за измените на Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги

Во тензична атмосфера и со низа забелешки од приватните комерцијални телевизии помина втората јавна расправа за измените и дополнувањата на Законот за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (ЗААВМУ). Откако си ги кажаа забелешките, претставниците на дел од телевизиите одлучија да ја напуштат денешната јавна расправа и да не ги сослушаат останатите учесници на настанот. Иван Мирчевски од телевизија „Канал 5“...

Шара да стане бренд за еко туризам и да се развива во хармонија со природата

Да се развива алтернативен туризам, одржливо да се управува со природните ресурси, како и со живеалиштата и екосистемите, да се зачува природното и културното наследство, а истовремено да се обезбеди локален развој и да се едуцира населението кое живее на територијата на Националниот парк Шар Планина, се основите на кои се темели Нацрт-Планот за управување со паркот. Планот денеска беше...

НП „Шар планина“ сѐ уште не е во функција, граѓаните се жалат на заканите за планината

Нацрт-планот за управување со Националниот парк „Шар Планина“ за периодот 2022-2031 година има нејаснотии во толкувањето. Ова беше еден од проблемите што беа посочени во јавната расправа за Шар Планина, за што Министерството за животна средина и Даниел Богнер, експерт за управување со заштитени подрачја, ветија дека ќе ги поправат во наредниот период. Новата јавна установа „НП Шар Планина“...

На 16 септември ќе се одржи јавна расправа за планот за управување со Шар Планина до 2031 година

Во Тетово на 16 септември ќе се одржи јавна расправа за Нацрт-Планот за управување со Националниот парк Шар Планина за периодот 2022-2031 година и Нацрт-Извештајот за стратегиска оцена врз животната средина за изготвениот нацрт-план, информираат од јавната установа Национален парк Шар Планина (ЈУНП Шар Планина) и Министерството за животна средина и просторно планирање (МЖСПП). Тие ја известуваат заинтересираната јавност дека...

Реформите на тарифниот систем за струјата на маса, ЕВН ќе обезбеди услови за помало поскапување

Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги на Република Северна Македонија (РКЕВУ) утре ќе одржи јавна расправа, на која ќе бидат изложени анализите за нов систем на тарифирање на струјата за домаќинствата и малите потрошувачи. Според најавите, би требало да се воведат три класи на потрошувачи и оние во најниската, со најмала потрошувачка на струја во текот на месецот ќе...

Јавна расправа за измените на Законот за урбанистичко планирање бараат 35 организации

Министерството за транспорт и врски да организира јавна расправа за предложените измени и дополнувања на Законот за урбанистичко планирање, бидејќи дел од предложеното може да предизвика долгорочни штетни последици врз природата и животната средина. Ова е барањето на 35 невладини организации, граѓански иницијативи, академски и научни институции од земјава, кое е испратено во дописот до надлежното министерство. Повикувајќи се на...

Јавна расправа: Општините ветуваат формирање на локалните младински совети

Новите градоначалници од скопските општини ветуваат формирање на локалните младински совети, коишто со новиот Закон за младинско учество и младински политики ќе треба да ги формираат на локално ниво. Здружението „Младите можат“ вчера ја организираа јавната расправа за имплементацијата на овој закон, на која што учествуваа градоначалникот на Аеродром Тимчо Муцунски, градоначалникот на Гази Баба Бобан Стефковски и претставникот...

Собраниска расправа за измените во Кривичниот законик за справување со насилството врз жените

Комисијата за еднакви можности на жените и мажите во Собранието на РСМ денеска организираше јавна расправа по предлог законот за изменување и дополнување на Кривичниот законик, која што има за цел меѓу другото и справување со насилството врз жените. На расправата се обрати и министерот за правда Бојан Маричиќ, којшто ја истакна важноста од усогласувањето на домашната правна рамка со...

Законот за отпад во септември пред пратениците: Палењето ќе се казнува со 200 евра, фрлањето ѓубре 150 евра

Граѓаните кои ќе фрлаат ѓубре насекаде или ќе палат отпад и во иднина ќе поминуваат евтино. Физичките лица во иднина ќе се казнуваат со глоби од 200 евра ако спалуваат или закопуваат отпадни гуми, масла и друг вид отпад во природата или на патиштата. Со казни од 150 евра пак ќе поминат оние граѓани кои фрлаат ѓубре кајшто ќе...

Законите за управување со отпад да одат на јавна расправа, бараат 31 здружение и високообразовни установи

По повеќе од седум месеци откако поминаа на владина седница, 31 здружение на граѓани и високообразовни установи бараат да се одложи второто читање на Законот за управување со отпад и Законот за управување со пакување и отпад од пакување, коешто е закажано за утре (9 јули) во Комисијата за европски прашања во Собранието. Притоа, тие бараат претходно да се...

Повлечен од Собрание законот за дигиталните учебници, од МОН велат ќе оди повторно на јавна расправа

Собранискиот спикер Талат Џафери вчера ја известил граѓанската иницијатива „Учебници и настава мора да има“ дека владата го повлекла предлог-закон за учебници и други наставни и дидактични материјали во основно и средно образование. Од Министерството за образование и наука (МОН) денеска за „Порталб.мк“ информираа дека ова законско решение ќе биде повторно достапно за јавна дискусија и вклучување на сите...

Маричиќ: Ќе се направат законски измени за да се воведе дигитализација на судството

Министерот за правда, Бојан Маричиќ во воведното обраќање на јавната расправа за предлог-измените на Законот за парнична постапка, рече дека, покрај намалувањето на висината на паричната казна за учесниците во постапките, со овие измени се отвора и законска можност за дигитализација на работењето на судовите. „Судот може да одлучи рочиштето да се одржи на далечина, односно онлајн, или пак на...

Во петок јавна расправа во Собранието за новиот концепт за основно образование

Јавната расправа за новиот концепт за основно образование, која ја организира Собранието е закажана за во петок каде ќе се сублимираат сите мислења, а веќе потоа влегуваме во фазата на усвојување и подготовка на наставните програми коишто се клучни, рече денеска министерката за образование и наука, Мила Царовска. „Пред пратениците ќе имаме можност да ја презентираме концепцијата, гостите ќе имаат...

Само закон, а не одлука, вистински ќе го заштити Водно од урбанизацијата

Екологистите се против предложената форма за заштита на Водно со Одлука бидејќи сметаат дека на тој начин не се нуди вистинска заштита на планината и бараат постапката да се стопира. Тие на денешната јавна расправа за Нацрт Одлука за Прогласувањето на дел од Водно за заштитено подрачје во категорија V- заштитен предел, предложена од Министерството за животна средина, екологистите,...

Порталб: Попова Шапка со урбанистички план од 1980 година, активистите бараат општината да се ангажира

Туристичкиот центар „Попова Шапка“ сè уште нема детален урбанистички план, иако тоа според Хамди Сулемани од иницијативата „Да ја спасиме Попова Шапка“ е клучно за овој туристички центар. Во интервју за Порталб.мк, претседателот на Советот на општина Тетово, Беким Мемети, вели оти е оптимист дека оваа работа ќе биде завршена во текот на годинава. Од Министерството за транспорт и...

План за управување со отпадот до 2030 година – многу амбиции, малку извори на финансии

Северна Македонија е на прагот да добие нов Национален план за управување со отпад за периодот 2020-2030 година, со многу амбициозни проекти за реализација, но засега со премалку пронајдени финансиски средства за нив. Меѓу целите што се поставени во овој стратешки документ, би требало да се врши собирање на мешаниот цврст комунален отпад од сите домаќинства во земјава, а...

„Фронт 21/42“ бара нова јавна расправа за Нацрт-законот за прогласување на Шар Планина за национален парк

Невладината организација Фронт 21/42 реагираше во врска со јавната расправа за Нацрт- законот за прогласување на дел од Шар Планина за национален парк, која вчера ја организираше Министерството за животна средина, онлајн на платформата ZOOM. Од Фронт 21/42 се незадоволни што поголемиот дел од времето, предвидено за расправа измина во презентирање на документација и веќе подготвени видеа, како и...

Малите ХЕЦ и дозволените активности беа главни прашања на јавната расправа за прогласување на Шара за национален парк

Шар Планина треба да стане национален парк и на тој начин да се заштити нејзиниот биодиверзитет, убавини и особености. Ова е препораката од Министерството за животна средина до јавноста и жителите на општините кои гравитираат во овој предел, што уште еднаш беше повторена на јавната расправа, што денеска се одржа онлајн преку платформата ZOOM, заради актуелните ограничувања поради пандемијата...

Центарот за демократска транзиција предлага при пописот во Црна Гора да не се прибираат податоци за нација, религија и јазик

Центарот за демократска транзиција ја започна иницијативата во црногорскиот попис да се отфрли старата пракса на прибирање податоци за етничка (национална) и религиска (не)припадност, како и јазикот на кој граѓанинот зборува. Целта на овој предлог е да се прекине досегашната праска и застарениот начин на којшто се сфаќа суштината на пописот. „Претходниот начин на спроведување на попис не е нелегитимен,...

Најмалку 120 луѓе уапсени во Русија за учество на собири во спомен на Навални

Најмалку 120 луѓе беа уапсени во Русија за учество на собири во спомен на Алексеј Навални, кој вчера беше погребан во Москва по неговата сомнителна смрт во затвор минатиот...