fbpx
Таг: Институт за комуникациски студии

таг: Институт за комуникациски студии

Kонтролите на инспекторите за животна средина што ги прават кај загадувачите ќе бидат јавни преку нова дигитална платформа

Државниот инспекторат за животна средина (ДИЖС) денеска го промовираше Дигиталниот регистар за субјекти на инспекциски надзор и инспекциски извештаи, во кој се содржани сите податоци за компаниите кои имаат А и Б-интегрирани дозволи и елаборати и инспекциските надзори кои се извршени кај нив. Регистарот, кој е изработен во соработка со Институтот за комуникациски студии (ИКС) во рамките на кампањата „Разбистри...

ИКС ги објави своите номинации за македонски кандидати за наградата „Earthshot Prize“

Оваа година за глобалната награда за животна средина „The Earthshot Prize“, Институтот за комуникациски студии (ИКС) за македонски претставници со креативни решенија ги номинираше Горјан Јовановски со апликацијата AirCare, иницијативата „Ретвитни оброк“ и Програмата за закрепнување на Балканскиот рис што ја спроведува Македонското еколошко друштво. Станува збор за најпрестижна награда на светско ниво што се доделува во оваа област. „Earthshot“...

Младите мора да ја запознаат природата за да ја засакаат и да знаат како да ја зачуваат

Екологијата мора да стане дел од формалниот образовен систем. Природата треба да се доближи до младите од најмлада возраст за да можат правилно да ја разберат, засакаат и да работат на нејзино зачувување. Едукацијата и позитивниот пример од повозрасните, семејството или активистите се клучни младите луѓе да ги забележат сите аномалии во општеството и околината за да можат да...

Објавен повик за средношколски натпревар „Водните ресурси во моето место на живеење: минато, сегашност, иднина“

По повод одбележувањето Cветскиот ден на водата – 22 март и со цел да се фокусира вниманието на средношколците за важноста за одржливо управување на водата, граѓанската организација Еко логик (Eco Logic) во соработка со Институтот за комуникациски студии во рамките на кампањата „Разбистри сè“ го објавува повикот за средношколците од источниот дел од Македонија на тема: „Водните ресурси...

Граѓаните кои пријавиле загадување ќе добијат извештај што преземала инспекцијата

Пријавите на граѓаните за загадување на воздухот, водата или почвата повеќе нема да лутаат. Со новата онлајн платформа, која ја презентираа Државниот Инспекторат за животна средина и Институтот за комуникациски студии, изработена во рамките на кампањата „Разбистри сè“, претставките тие ќе одат директно до инспекторите, кои ќе можат навремено и ефикасно да постапуваат по нив. Новата платформа ќе ги собира...

Анкета на ИКС: Граѓаните свесни дека се најголем загадувач на водите, но се неинформирани за нивна заштита

Дури 42 отсто од испитаниците на анкетата на Институтот за комуникациски студии во рамки на кампањата „Разбистри сè“ сметаат дека самите тие се најголем загадувач на водите во Македонија. Една третина од анкетираните или 33 отсто сметаат дека преработувачката индустрија е најголем загадувач на водите, додека 10 отсто мислат дека тоа се рударските капацитети. Сепак, анкетата на национално ниво покажува...

Новинарските организации реагираа: Заканите кон новинарите се атак врз демократијата

Македонскиот институт за медиуми (МИМ), Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ), Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ) и Институтот за комуникациски студии (ИКС) денеска категорично ги осудија упатените закани кон претседателот на Здружението на новинари на Македонија (ЗНМ) Насер Селмани. Селмани вчера објави дека добил закани по живот од луѓе на ДУИ и дека МВР професионално...

Мониторинг на ИКС: „Сител“, „Канал 5“, „Алфа“ и „ТВ Нова“ се пропагандистички телевизии

Надзорот на телевизиските вести спроведен од септември 2016 до февруари 2017 година покажа дека во медиумскиот простор постојат четири комерцијални телевизии кои можат да се наречат пропагандистички, е заклучокот од денешната конференција организирана од страна на Институтот за комуникациски студии (ИКС). - Станува збор за телевизиите „Сител“, „Канал 5“, „Алфа“ и „ТВ Нова“, чии вести во целиот период на надгледување биле...

Во новата епизода на „Шорткат“ ги коментираме митовите за менталното здравје и посетата на психолог

Во новата епизода на емисијата „Шорткат“ коментираме дел од најпознатите митови за менталното здравје и посетата на психолог. Дали психолозите можат да ги откријат нашите тајни на други луѓе?...