fbpx
Таг: ХЕРА – Асоцијација за здравствена едукација

таг: ХЕРА – Асоцијација за здравствена едукација

Младите бараат поддршка против насилство и табуа, но не секогаш ја добиваат

Aлармантни се податоците за менталното здравје и за општата добросостојба на младите. Над 90 отсто од младите на возраст од 11 до 15 години и нивните родители не ја добиле потребната поддршка за време на ковид пандемијата. Ова беше потенцирано на вчерашната панел-дискусија „Колку се важни образовните програми за благосостојбата и менталното здравје на младите?“, организирана од ХЕРА –...

Непланираната тинејџерска бременост кај нас е три пати повисока од просекот на ЕУ

Околу 36 проценти од момчињата и 3 проценти од девојчињата на 15-годишна возраст веќе имале сексуално искуство. Заштитениот сексуален однос е пракса кај само 20 отсто од девојчињата и 62 отсто од момчињата меѓу албанското население и кај 64 отсто од момчињата и 52 отсто од девојчињата меѓу македонското население. Како последица, стапката на непланирана тинејџерска бременост е речиси...

Кај Ромка откриен карцином на грло на матка, по години поминати во срам и во беспарица за да посети гинеколог

Околу 30 отсто од Ромките немаат матичен гинеколог, а 38,5 отсто никогаш не го контактирале својот матичен лекар по телефон. Половина од Ромките не прават ПАП-тест редовно, најмногу поради тоа што немаат матичен гинеколог, а дваесет отсто никогаш не направиле ПАП-тест. На стоматолог, без да имаат некој проблем, не одат 72 отсто од Ромките. Овие поразителни сознанија ги покажува истражувањето...

Жена со церебрална парализа живее во зграда без лифт – матичниот лекар одбивал да дојде кога имала ковид

Од 23 до 37 проценти од анкетираните жени со попреченост чувствуваат дискриминација кога одат кај матичен лекар, а повеќе од половината сметаат дека просториите на избраните лекари од различна дејност не се или се делумно пристапни. Проблем со основна физичка пристапност до ординациите е констатиран дури и во јавни здравствени установи. Ова се клучните наоди констатирани во истражувањето „Пристап до...

Советувалиштето ЕХО од Штип успешно обезбедува помош на жртвите на насилство во целиот источен регион

Специјализираното советувалиште за жртви на родово засновано и семејно насилство ЕХО – Штип веќе 9 месеци е пример за обезбедувањето квалитетни, доверливи и бесплатни услуги за најзасегнатите од насилство. Денес во посета на организацијата беше министерката за труд и социјална политика м-р Јованка Тренчевска, претставници на канцеларијата на UN Women во Скопје и претставници од ХЕРА - Aсоцијација за здравствена...

Младите за време на ковидот се соочиле со ограничен пристап до информации за сексуално и репродуктивно здравје

Младите се соочиле со сериозни потешкотии да дојдат до информации и услуги поврзани со сексуалното и репродуктивното здравје во време на ковид-19 пандемијата, што довело до зголемено чувство на несигурност кај нив. Ова го покажало Истражувањето за влијанието кое ковид-19 пандемијата го имаше врз сексуалното и репродуктивното здравје и права кај младите во Македонија кое го презентираше Асоцијацијата за...

ХЕРА го отвори младинскиот центар „Сакам да знам“ во Куманово

Во Куманово денеска беше отворен првиот младински центар „Сакам да знам“ во градот од страна на ХЕРА – Асоцијација за здравствена едукација и истражување. Локацијата е отворена во соработка со Здравствениот дом во Куманово, каде што и ќе биде сместен центарот, информираат од ХЕРА. Овој младински центар, прв од ваков вид во Куманово, ќе нуди бесплатни и доверливи психолошки услуги...

Борбата на организациите за Програмата за заштита од ХИВ полека тоне во финансиска празнина

Во 2017 година Владата на Република Северна Македонија ги презеде сите финансиски одговорности за спроведување на програмите за заштита и превенција од ХИВ (вирусот што предизвикува хумана имунодефициенција) со што ја продолжи работата на Глобалниот фонд за борба против СИДА (синдром на стекнат имунолошки дефицит) што дотогаш инвестира 25,7 милиони долари за градење на националниот одговор кон ХИВ во...

Во понеделник граѓански протест за луѓето кои живеат со ХИВ: „НЕ за штедење од здравјето на луѓето!!!“

Во понеделник, со почеток во 11 часот пред Владата на Република Македонија, здруженијата во склоп на Платформата за одржливост на услугите за превенција и поддршка во врска со ХИВ ќе одржат граѓански протест: „НЕ за штедење од здравјето на луѓето!!!“ за неодамнешната одлука на Владата да го намали за 40 отсто буџетот одвоен за лекување на ХИВ. „Во изминативе 3...

ХЕРА: Не само што не се намалува, туку невработеноста на Ромките постојано се зголемува

По направената анализа и мониторинг на вработеноста на Ромките во државните институции, со долгогодишни напори за подобрување на ситуацијата со невработеноста, поразително е да се каже дека истата во 2020 процентуално се зголемила за 57 отсто во однос на 2019 година, велат од Групата за застапување за еднкави можности при вработување што го спроведува истражувањето за вработеноста на Ромките...

Лагите и говорот на омраза онлајн се претворија во напад и закана по живот за вработените во ХЕРА

Неодамна се случи напад врз вработена во ХЕРА во просториите на младинскиот центар „Сакам да знам“ - Водно од страна на непознато лице, информираат од Асоцијацијата за здравствена едукација и истражување - ХЕРА.  Нападот бил извршен од страна на возрасно машко лице. Имено, тој влегол во Центарот за да се информира за достапните услуги, наводно заинтересиран заради здравјето на неговите...

Грижи се машки – Вклучување на мажите во превенција на родовото насилство

Во присуство на домашни и странски говорници, вчера 9 декември, се дискутираше за советувањето и работата со сторители на родово базирано насилство, аспектот на превенција на родово базираното насилство и поголемо вклучување на мажите во борбата против оваа појава. Конференцијата во организација на Реактор – истражување во акција и ХЕРА – Асоцијација за здравствена едукација насловена „Грижи се машки...

По одлуката за повисоки плати на УКИМ и професорите на останатите јавни универзитети бараат повисоки плати

Вработените во Универзитетот во Тетово денеска излегоа на протест поради непотпишувањето на Колективниот договор од страна на Собранието за зголемување на платите како на Универзитетот „Свети Кирил и Методиј“....