ХЕРА го отвори младинскиот центар „Сакам да знам“ во Куманово

Извор: ХЕРА

Во Куманово денеска беше отворен првиот младински центар „Сакам да знам“ во градот од страна на ХЕРА – Асоцијација за здравствена едукација и истражување. Локацијата е отворена во соработка со Здравствениот дом во Куманово, каде што и ќе биде сместен центарот, информираат од ХЕРА.

Овој младински центар, прв од ваков вид во Куманово, ќе нуди бесплатни и доверливи психолошки услуги за младите, дистрибуција на информативни материјали за сексуално и репродуктивно здравје, врснички едукации за сексуално и репродуктивно здравје, како и простор за младински активизам за сите млади, а особено за оние кои се социјално исклучени или маргинализирани.

Младинскиот центар „Сакам да знам“ во Куманово го отвори претседателката на управниот одбор на ХЕРА Румена Ѓердовска Којчески која истакна дека благодарение на поддршката и соработката со Здравствениот дом во Куманово и со локалната самоуправа, младите во Куманово отсега ќе имаат пристап до целосно бесплатни и доверливи услуги за сексуалното и репродуктивното здравје.

„Центарот во Куманово се отвора по примерот на постојните два младински центри „Сакам да знам“ на ХЕРА во Скопје кои постојат повеќе од 15 години и се препознаени од Министерството за здравство, Институтот за јавно здравје и Инфективната клиника. Годишно ги посетуваат меѓу 2.000 и 3.000 луѓе заради дерматовенеролошки и гинеколошки прегледи, услуги за советување и тестирање за ХИВ, советувања од психолози, социјални работници, правна помош и врсничките едукации“, дополни таа.

Кумановскиот градоначалник Максим Димитриевски изјави дека општината го поддржала отворањето на новиот младински центар, затоа што така младите ќе имаат пристап и до простор за активизам и дебати што ќе овозможи отворено да се разговара за теми што често се перципирани како табу и за решенија согласно нивните потреби.

Со отворањето на ваков центар директно се поддржува остварувањето на правата на младите за пристап до научно-засновани и медицински поткрепени информации и едукација за тоа како да го унапредат своето сексуално и репродуктивно здравје. Воедно, добиваат и безбеден простор каде што ќе може да се обратат за прашањата од нивното секојдневие и советување од стручни лица, како и информирање и едукација од нивни врсници, велат од ХЕРА.