Фото: Платформа за одржливост на сервисите за превенција и поддршка за ХИВ

Во понеделник, со почеток во 11 часот пред Владата на Република Македонија, здруженијата во склоп на Платформата за одржливост на услугите за превенција и поддршка во врска со ХИВ ќе одржат граѓански протест: „НЕ за штедење од здравјето на луѓето!!!“ за неодамнешната одлука на Владата да го намали за 40 отсто буџетот одвоен за лекување на ХИВ.

„Во изминативе 3 месеци се обидовме на секој можен начин институционално да го разрешиме ова прашање, но за жал не наидовме на навремено разбирање од страна на Министерството за здравство и Владата на РСМ кои не укажаа на никакво сензибилирано партнерство со граѓанските организации кои со декади работат во областа на унапредување и зачувување на јавното здравје и дека луѓето кои живеат со ХИВ“, се вели во соопштението за протестот.

Од организацијата велат дека потребата за искажување на револт е резултат на политиките на штедење и кратење финансиски средства од здравствени програми од страна на Владата на РСМ преку Министерството за здравство бидејќи, како што потенцираат, граѓаните кои се најзасегнати од ХИВ епидемијата се стигматизирани, маргинализирани и исклучени од јавното здравство.

Платформата ја сочинуваат Здружението за поддршка на луѓето што живеат со ХИВ – ЗАЕДНО ПОСИЛНИ Скопје (организација на пациенти), ХЕРА – Асоцијација за здравствена едукација и истражување Скопје, ХОПС – Опции за здрав живот Скопје, Здружение ЕГАЛ Скопје, Здружение Доверба Скопје, Здружение СТАР-СТАР Скопје, Црвен крст на Република Северна Македонија, Опција – Охрид, Зона – Кавадарци, ХЕЛП – Гостивар, Младински Клуб – Штип, Избор – Струмица, ПУЛС – Куманово и Виа Вита – Битола.