fbpx
Таг: Фондација Отворено општество – Македонија

таг: Фондација Отворено општество – Македонија

Доделени 596 стипендии за ученици Роми и поддржани 47 основни училишта

Вкупно 596 стипендии се доделени на ученици Роми запишани од прво до четврто одделение во учебната 2021/2022 година во рамки на проектот „РЕДОВНО НА ЧАСОВИ: Акција за вклучување на Ромите во основното образование“, финансиран од Европската Унија. Проектот е имплементиран од страна на Фондацијата Отворено општество – Македонија, заедно со Здружението Центар за образовна поддршка Дендо вас и Фондацијата...

Загубени работни места и намалени плати: Текстилниот сектор е еден од најпогодените во ковид кризата

Кризата предизвикана од ковид пандемијата во текстилната индустрија донесе голем број на загубени работни места, намалени плати и ризик за физичкото и психичкото здравје на работниците. Намалената побарувачка од странство за текстилни производи, ја загрози ликвидноста на компаниите и предизвика намалување на вкупниот нето извоз, кој лани беше помал за 300 отсто во  однос на 2019 година. Постои тенденција...

Креативна акција во Прилеп за поголема свесност и информираност за вакцинација

Во Општина Прилеп денеска, на плоштад Александрија – Камена бина, се спроведе креативна акција за информирање и подигнување на свесноста за потребата за вакцинација за заштита од ковид-19, под мотото: „Информирај се, пријави се и вакцинирај се“. Целта беше информирање на пошироката јавност за вакцинацијата за заштита од ковид-19, како и давање на практична помош на граѓаните да се...

Онлајн-одбележување на јубилејот 30 години Фондации Отворено општество во Северна Македонија

Со онлајн-емитување на краткиот документарен филм „30 години ПОСВЕТЕНИ“, посветен на минатиот труд на Фондацијата Отворено општество – Македонија (ФООМ), а потоа и со онлајн-дебатата „Пост-КОВИД-19 реалност: Кој е патот до поправедно општество?“, ФООМ на 18 мај, вторник, со почеток во 16 часот, ќе го одржи главниот настан за одбележување на тридеценискиот јубилеј на Фондациите Отворено Општество (ФОО) на...

Граѓански организации бараат темелна истрага и утврдување на одговорност за случајот со исчезнувањето на Мијалков

Хелсиншкиот комитет за човекови права, Коалиција „Сите за правично судење“ и Фондација Отворено општество – Македонија бараат темелна и брза истрага за институционалните пропусти околу недостапноста на органите за прогон на поранешниот директор на Управата за безбедност и контраразузнавање, Сашо Мијалков. Организациите сметаат дека е неопходно итно утврдување на одговорност од страна на надлежните органи за настаните кои му...

Доделени 638 стипендии на учениците Роми во учебната 2020/2021

На учениците Роми запишани во прво и во второ одделение во учебната 2020/2021 година им се доделени вкупно 638 стипендии. Сето тоа во рамките на проектот финансиран од Европската Унија „Редовно часови: Акција за вклучување на Ромите во основното образование“. Овој проект е имплементиран од Фондацијата Отворено општество – Македонија,  Здружението „Центар за образовна поддршка Дендо вас“ и Фондацијата за...

Прогласени победниците на конкурсот „НајООР наставник/ наставничка од основното образование за 2020 година“

Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“ во рамките на проектот „Отворени образовани ресурси“ (ООР) , одбележувајќи го Меѓународниот ден на децата, 20 ноември, ги прогласи победниците на конкурсот „НајООР наставник/наставничка од основното образование за 2020 година“. Тоа се се Кети Наумоска (ОУ„Кузман Јосифоски-Питу“, Кичево), Југослав Спасиќ (ООУ „Крсте Мисирков“ Куманово) и Александра Блажевска (ООУ „Јан Амос Коменски“, Скопје). Пропозициите на...

Денеска и утре поради топлото време целата земја е во портокалова фаза

Во текот на денешниот и утрешниот ден целата територија на нашата држава ќе биде зафатена со температури од портокалова (алертна) фаза. Од таа причина Министерството за труд и социјална политика ги...