fbpx
Таг: државна награда

таг: државна награда

Доделена државната награда „Св. Климент Охридски” за 2021 година

Универзитетската професорка Ѓулумсер Касапи, за остварување во областа на воспитанието и образованието, писателот Јован Павловски, музичкиот уметник Снежана Анастасова-Чадиковска и академскиот сликар – костимограф Елена Дончева, во областа на културата и уметноста, се годинешните добитници на државната награда „Св. Климент Охридски”. Наградите, денеска им ги врачи академик Газанфер Бајрам од Одборот за доделување на државната награда „Св. Климент Охридски, на...

Преговорите со НАТО почнуваат на 18 октомври

Владата на својата 93-та седница вчера ја усвоила Информацијата за елементите од пристапните разговори за членство во НАТО, кои ќе почнат на 18 и 19 октомври во седиштето на Алијансата во Брисел. Била усвоена и Информацијата за формирање Работен комитет за интеграција во НАТО, кој ќе ги води пристапните разговори. Министрите на седницата ја усвоиле и Информацијата за подготовка на...

Наградата „Мајка Тереза“ за Ленче Здравкин и Омер Калеши

Годинашни добитници на државната награда „Мајка Тереза“, која се доделува за значајни остварувања од интерес на државата во областа на хуманоста и човечката солидарност и за поттикнување, унапредување на меѓусебното разбирање и развој на соработката, како меѓу народите, така и меѓу припадниците на различните заедници, култури и вери, се хуманитарката Ленче Здравкин, која посебно се ангажираше на помагање на...

Влатко Стефановски и Амет Шериф ќе ја добијат државната награда „11 Октомври“

Познатиот музичар Влатко Стефановски и историчарот Амет Шериф се добитниците на годинешната награда  „11 Октомври“, соопшти Министерство за култура. Влатко Стефановски, еден од основачите на „Леб и сол“ и поранешен државен уметник, е добитник на наградата „11 Октомври“ за животно дело во областа на науката, уметноста, стопанството и на другите дејности од јавен интерес на Република Македонија. Вториот добитник на...

Денеска во Собранието ќе биде доделена државната награда „Св. Климент Охридски“

Денеска напладне во Собранието на Република Македонија ќе биде доделена државната награда „Свети Климент Охридски“ за 2016 година. Наградата е највисоко признание за долгогодишни остварувања и придонес во областа на воспитанието, образованието, културата, уметноста, здравството, заштитата и на унапредувањето на човековата околина и социјалната дејност од јавен интерес. Наградата, во областа на воспитанието и образованието, годинава ќе му биде доделена...

Македонија слави 25 години независност

Република Македонија денеска го одбележува 8 Септември - Денот на независноста. На денешен ден во 1991 година, се одржа референдумот на кој граѓаните со убедливо мнозинство, кое надминуваше 95 отсто, се изјаснија за самостојна и независна држава, одговарајќи позитивно на референдумското прашање „Дали сте за самостојна Македонија со право да стапи во иден сојуз на суверени држави на Југославија“. Претходно, на...

„И мојот идентитет постои“ – се одржа Маршот за видливост на трансродовите лица

Под мотото „И мојот идентитет постои“, граѓани и активисти вчера попладне по петти пат во земјава маршираа за видливост на трансродовите лица. Маршот го организираше граѓанската иницијатива за заштита...