fbpx
Таг: девизни резерви

таг: девизни резерви

„Фич“ го подобри кредитниот рејтинг на земјава

Агенцијата „Фич“ го ревидираше изгледот на кредитниот рејтинг на земјава од негативен во стабилен, соопштија Министерството за финансии и Народната банка. Од „Фич“ велат дека отпорноста на домашната економија кон влијанијата на глобалната пандемија и конфликтот во Украина, како и макроекономската стабилност која се одржува со кредибилна и кохерентна финансиска политика, конзистентна со долго одржуваниот фиксен девизен курс, овозможија РС...

Објава на социјалните мрежи манипулира за девизните резерви на Русија

Во објавата се тврди дека за неколку дена резервите на руската Централна банка пораснале за 4,5 милијарди долари и дека таа во јануари имала девизни резерви во висина од 582 милијарди долари.  Она што е прескокнато да се каже во оваа објава е дека повеќе од половина од овие средства Русија не може да ги користи. Околу 300 милијарди...

Ангеловска-Бежоска: Kурсот на денарот е стабилен, ширењето на шпекулации е на штета на граѓаните

Девизниот курс со години наназад е стабилен и ќе биде стабилен и во иднина. Гаранција за тоа е високото ниво на девизни резерви, но и многу други инструменти со коишто располага централната банка за коишто нема да се двоуми да ги употреби во одбрана на курсот, вели гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска во интервју за ТВ 24. Таа...

НБРМ: Поумерени ефекти од ковид кризата во четвртиот квартал лани

Во првите три квартали од лани во просек, економијата бележи реален пад од 5,9 проценти, што е во согласност со очекувањата, информираат од Народна банка. „Тековно расположливите високофреквентни податоци за четвртиот квартал од 2020 година упатуваат на поповолни движења во домашната економија и поумерени негативни ефекти од здравствената криза во споредба со претходниот квартал, во услови на релативно брзо закрепнување...

Еврообврзницата ги наполни македонските девизни резерви

На крајот на јуни 2020 година, македонските девизни резерви изнесуваат 3,6 милијарди евра и во однос на претходниот месец бележат зголемување за 560,7 милиони евра, покажуваат најновите податоци на Народната банка. Оттаму за „Мета.мк“ објаснуваат дека зголемувањето на девизните резерви во текот на јуни, во најголем дел произлегува од средствата обезбедени од државата на меѓународните финансиски пазари во почетокот на месецот...

НБРМ: Растат девизните резерви, основната каматна стапка останува на нивото од 1,5 отсто

Најновите економски показатели во домашната економија покажуваат дека растот на економската активност значително забавил во првиот квартал од годинава и изнесувал 0,2 отсто на годишна основа, наспроти раст од 3,4 отсто во претходниот квартал. Случувањата поврзани со појавата на ковид-19 во глобални рамки, како и мерките кои беа преземени за спречување ширење на вирусот, во текот на март доведоа...

Ангеловска-Бежоска: Денарот останува стабилен, девизните резерви се на високо ниво

Клучно е здравствената корона криза, во глобални рамки да стивне до средината на годината, за потоа да се олабават мерките за заштита на здравјето и економијата постепено да се враќа во нормала, истакна гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска, во интервју за „Гласот на Америка“, по повод учеството на Пролетните средби на ММФ и Светската банка, коишто годинава се...

Народната банка регистрира пад на девизните резерви, кои и натаму се во „сигурната зона“

Состојбата на бруто девизните резерви на заклучно со крајот на февруари, годинава изнесува 3,08 милијарди евра, што во однос на крајот на 2019 година претставува намалување за 178,1 милион евра, покажуваат најновите податоци на Народната банка објавени во мартовскиот извештај за макроекономските показатели. Сепак, во извештајот се вели дека анализата на показателите на адекватноста на девизните резерви покажува дека тие...

Девизните резерви ни се на рекордно ниво од 3,2 милијарди евра

Во однос на истиот лански период номинално е зголемена за 0,1, а реално за 0,4 отсто
Состојбата на бруто девизните резерви на 31 декември 2019 година изнесува 3,26 милијарди евра, што во однос на крајот од третото тримесечје од минатата година претставува пораст од 135,1 милион евра, покажуваат најновите податоци на Народната банка. „Притоа, трансакциите за сметка на државата, како и интервенциите на Народната банка на девизниот пазар со откуп на девизи делуваа позитивно врз нивото...

Народна банка: Раст на индустријата, прометот во трговијата и градежништвото

Податоците за економската активност за третото тримесечје од 2018 година покажаа раст на домашниот бруто-производ (БДП) од три проценти, што е малку подобро во однос на очекувањата, соопштија од Народна банка по одржаниот Комитет за оперативна монетарна политика. Од таму велат дека има поволни поместувања во економијата во четвртиот квартал, при забрзан раст на активноста во индустријата и прометот во трговијата, како...

Бруто девизните резерви ја надминаа границата од 2,8 милијарди евра

На 31 декември 2018 година, состојбата на бруто девизните резерви изнесува 2.867 милиони евра, што претставува пораст од 158,1 милион евра во однос на крајот на третиот квартал од 2018 година, покажуваат најновите податоци на Народната банка. „Зголемувањето на девизните резерви во најголем дел произлегува од интервенциите на НБРМ на девизниот пазар во насока на нето-откуп на девизи, а во помал...

Пораст на девизните резерви за 62,4 милиони евра

На 30.11.2018 година, состојбата на бруто девизните резерви изнесувала 2.771.600.000 евра, што во однос на крајот на третиот квартал од 2018 година претставува пораст од 62,4 милиони евра, покажуваат најновите податоци на Народната банка. „Порастот на девизните резерви главно произлегува од интервенциите на НБРМ на девизниот пазар за нето-откуп на девизи, а во помал дел и од ценовните и курсните...

Делев: Тевдовски ја задолжи државата за 43,9 милиони евра за да покрие буџетски дупки

Владата на СДСМ за овој период ниту еднаш не се обиде да го намали јавниот долг како што ветуваше туку напротив, се повеќе долгот се продлабочува, обвини Христијан Делев на партиска прес-конференција во седиштето на ВМРО-ДПМНЕ. -  Владата на СДС и Тевдовски денес се задолжија за нови неверојатни 2,7 милијарди денари односно 43,9 милиони евра.  Заедно со денешната аукција за...

ВМРО-ДПМНЕ: Секоја минута задолжувањето изнесува 1.050 евра

Секој ден нашата држава по основ на државни хартии од вредност се задолжува за 1,5 милиони евра, се вели во утринското соопштение на ВМРО-ДПМНЕ. Во него се додава дека „за секој поминат час државата се задолжува за 62.500 евра додека секоја одмината минута задолжувањето изнесува 1.050 евра.“ „За 70 дена „министерот за задолжување“ Драган Тевдовски, успеа да го задолжи секој македонски...

ВМРО-ДПМНЕ: Владата стопи 126 милиони евра од девизните резерви

Во рок од два месеци, владата на СДС стопи 126 милиони евра од девизните резерви и се задолжи повеќе од 100 милиони евра само на основа на државни хартии од вредност, изјави на прес-конференција Лилјана Кузмановска од ВМРО-ДПМНЕ. Таа додаде дека со ребалансот на буџетот ќе се зголеми долгот за дополнителни 150 милиони евра. - Со расипничкото и неодговорно работење, владата на СДС дневно ја...

Народна банка: Девизните резерви се намалија поради раздолжувањето

Намалувањето на девизните резерви во најголем дел е резултат на раздолжувањето на Македонија кон меѓународните кредитори и намалување на севкупниот долг на Македонија, нешто што веќе беше најавено и од Министерството за финансии, се вели во соопштението на Народна банка во врска со намалување на девизните резерви за 177 милиони евра во ноември во однос на претходниот месец. - Дополнително,...

Девизните резерви во ноември се намалени за 177,6 милиони евра во однос на октомври

Нивото на државни девизни резерви во ноември изнесува 2.551,4 милијарди евра и се намалени за 177,6 милиони евра во однос на октомври, кога изнесувале 2.729 милијарди евра, покажуваат најновите податоци на Народна банка. Вредноста на девизните резерви во ноември првпат падна по четиримесечен континуиран пораст. Во ноември е забележан и пад кај вредноста на монетарното злато за 9,7 милиони евра, кое достигна вредност...

Девизните резерви во јули се зголемиле

Во јули е забележано зголемување на девизните резерви, информираат од Народна банка. Главен фактор за зголемувањето во овој период се трансакциите за сметка на државата, заради издадената еврообврзница, а во помал дел и девизните депозити на домашните банки кај НБРМ, како и интервенциите на НБРМ на девизниот пазар, коишто во текот на јули беа во насока на нето-откуп на девизи. - Сите...

Народна банка интервенирала со 129 милиони евра на девизниот пазар

Девизниот пазар во јуни се стабилизира и по два месеца на нето-продажба, банките овој месец оствариле нето-откуп на девизи од физичките лица, информира Народна банка. - Дополнителен фактор за повисока понуда на девизи беа и менувачниците, чијшто нето-откуп од физичките лица забележа пораст, како на месечна основа, така и на годишна основа. Со оглед на ваквите движења, во првата половина од...

Девизните резерви намалени, но пазарот е стабилен

Девизните резерви квартално се намалени, заклучно со средината на јуни. Главен фактор за намалувањето на девизните резерви во овој период се интервенциите на Народна банка на девизниот пазар, како реакција на зголемената побарувачка за девизи, во услови на нестабилен политички амбиент. - Од 19 април до 23 мај, Народна банка интервенираше на девизниот пазар со продажба од 129 милиони евра,...

Повеќе од 30.000 починати во Газа, најголем дел се жени и деца

Повеќе од 30.000 Палестинци се убиени во Газа од 7 октомври до денес, според податоците на Министерството за здравство на Хамас, а најголем број од починатите се жени и...