Клучно е здравствената корона криза, во глобални рамки да стивне до средината на годината, за потоа да се олабават мерките за заштита на здравјето и економијата постепено да се враќа во нормала, истакна гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска, во интервју за „Гласот на Америка“, по повод учеството на Пролетните средби на ММФ и Светската банка, коишто годинава се одржуваат електронски.

„Мошне е важно шокот предизвикан од појавата на корона вирусот да трае што пократко за да нема поголеми негативни ефекти врз билансите и на фирмите и на финансискиот сектор. Веќе следната година, според проекциите на ММФ се очекува забрзан раст на глобалната економија од околу 5,7 проценти, како и забрзување и опоравување и на македонската економија. Шокот од пандемијата, годинава ќе се одрази со пад на активноста на сите економии. Но притоа, според очекувањата на ММФ, кај економиите во развој и брзорастечките економии меѓу коишто е и нашата, падот ќе биде помал во споредба со оној кај развиените економии,“ рече Ангеловска-Бежоска. 

Гувернерката потсети дека граѓаните треба да бидат спокојни и дека не треба да постои никаква загриженост за домашната валута.

„Како што со години наназад е стабилен, така и отсега натаму, денарот ќе биде стабилен. Потврда за тоа се и инструментите кои што централната банка ги има на располагање доколку е потребно да се употребат во функција на задржување на стабилноста на денарот. Еден од клучните инструменти, секако е високото ниво на девизните резерви од околу три милијарди евра, што и самото по себе е гаранција за стабилноста на домашната валута,“ додаде гувернерката.