Анализа: Општините за новогодишно украсување потрошиле 615 илјади евра


Скопје, 5 февруари, 2019 - 10:15 (META) 

За дочекот на Новата 2019 година се украсија повеќе општини и се потрошија повеќе пари од лани, се вели во анализата на Центарот за граѓански комуникации.

„Локалните власти склучија договори за новогодишно украсување во вкупна вредност од околу 615 илјади евра. За разлика од претходната година кога улиците и плоштадите за Новата година ги красеа градот Скопје и 18 општини во вкупна вредност од 474 илјади евра, сега, за дочекот на 2019 година тендери за украсување спроведоа 26 општини и Градот Скопје во вкупна вредност од 615.020 евра што е за 30 отсто повеќе од минатата година. Дури 55 отсто од парите за новогодишно украсување се потрошија во Скопје и тоа од градските власти и од општините Карпош, Аеродром, Чаир, Гази Баба, Бутел и Шуто Оризари. Само Град Скопје потроши околу 260 илјади евра што е за 33 отсто повеќе од минатата година“, се вели во анализата.

Гледано од аспект на фирмите кои украсуваат за Нова година, најголем дел од парите ќе завршат кај скопската фирма „Линк Медиа Плус“ која за два договори со Градот Скопје и со Општина Струмица ќе добие над 300 илјади евра, а најголем број договори и тоа дури 11 во вкупна вредност од 185 илјада евра има фирмата „Метал-Вет-Ел“ од Скопје. 

„Само три општини ги објавија огласите за јавни набавки за новогодишно украсување на крајот од октомври Охрид, Кавадарци и Прилеп. Сите останати општини тоа го сторија во ноември, а некои дури и во првите денови од декември“, се додава во анализата.


Скоро 74 проценти од месечните трошоци се за храна и за сметки


Скопје, 13 декември, 2018 - 12:20 (META) 

За храна, најсиромашните месечно трошат 74 евра, најбогатите 340 евра. Просечно, на едно семејство му се потребни 528 евра за да го истурка месецот – односно да ги подмири неопходните животни трошоци.

Во измнатиот период, иако инфлацијата се движи во очекувани рамки а според прогнизите таа ќе се засили во следните две години, што значи дека е можен бран на поскапувања, пишува неделната економска анализа на „Порталб.мк“.

Стапките на инфлација од околу два проценти според економистите не се загрижувачки, но во услови кога платите бавно се зголемуваат, секое поскапување влијае на животниот стандард.

Само за храна и за сметки, месечно на едно смејство му се потребни скоро 400 евра. Најновите податоци за месечните трошоци преку минималната синдикална кошница покажуваат дека во месец октомври, 73,5 проценти од месечните расходи завршуваат за да се подмират основните потреби – храна и сметки. Во споредба со лани, истиот месец, трошоците се зголемени можеби незначајно , за околу 190 денари, но сепак ова покажува дека тие се во пораст.

Според тоа колку пари се потребни да се задоволат основните животни потреби, преку дефинираната минимална синдикална кошница – податоците покажуваат дека за исхрана и пијалоци месечно треба да се одвојат 13 486 денари, за домување 10 407 денари, за хигиена 2 300 денари, за превоз 2 386 денари, за облека и обувки 2 168 денари, за култура 1 070 денари и за одржување на здравје 686 денари.

Просечно од вкупните употребени средства во рамките на едно домаќинство скоро 38 отсто завршуваат за исхрана, 11,4 отсто за сметки, станарина, вода, струја, гас, 5,4 отсто од употребените средства се за покуќнина и одржување на домот, 5,1 отсто за облека и обувки и исто толку за сообраќај.

Јавноста неволно ја дочека веста дека дел од производителите на леб ја зголемија цената за околу 20 отсто или од два до три денари. Овој потег го правдаат со зголемување на цените на брашното и на пченицата.


Анализата за отвореноста – поттик за отчетно и интерактивно Собрание


Скопје, 14 ноември, 2018 - 16:39 (META) 

Анализата за степенот на отвореноста, отчетноста и транспарентноста на работата на собранијата во регионот и во Македонија во 2017 година покажа  полоши резултати споредено со претходниот период на истражување. Во просек биле исполнети 61% од индикаторите од областа на отвореност. Резултатот е понизок за 2% во споредба со отвореноста забележана во 2016, кога таа изнесуваше 63%.

Анализата направена во рамки на второто мерење, преку проектот ACTION SEE денес беше доставена до координаторите на пратеничките групи во Собранието, до претседателот и потпретседателите на Собранието.

– На овој начин сметаме дека ќе поттикнеме и дебата и дискусија, како и намера за граѓанско учество и користење на алатките за комуникација со пратениците и онлајн добивање одговори вели Лилјана Пецова Илиеска, од Фондацијата „Метаморфозис“, координатор на проектот.

Ова е и една од забелешките во aнализата каде што е посочено дека Собранието треба да направи повеќе во рамки на организацијата и усовршувањето на комуникациите преку расположливите алатки, тоа треба да ги поттикнува пратениците повеќе да ги користат алатките и тие да бидат промовирани меѓу граѓаните.

Проектот ACTION SEE  се спроведува во регионот на Западен Балкан и ги мониторира институциите на извршна, локална, судска власт и собранијата.

Анализата се однесува на степенот на отвореноста, отчетноста и транспарентноста на работата на собранијата во регионот.

Во неа се посочува дека „Собранието треба да направи повеќе во рамки на организацијата и усовршувањето на комуникациите преку расположливите алатки, тоа треба да ги поттикнува пратениците повеќе да ги користат алатките и тие да бидат промовирани меѓу граѓаните.“

Исто така се забележува и дека Собранието треба да работи на подобрување на отвореноста на работните тела (комисиите), со тоа што би се објавувале присуствата на пратениците на сесиите, стенограмските и видео записите, како и начинот на гласање на пратениците на работните тела. Според сегашната пракса се објавуваат заклучоците и предложените амандмани, а видео записите (кои се емитуваат и со задоцнување од неколку дена и без информации кога ќе се објават од одредени седници) и покрај тоа што се емитуваат на националниот собраниски ТВ канал, не се објавуваат на веб страницата на Собранието.


Манчевски: Почнуваме со хоризонтална анализа на администрацијата за да се среди хаосот


Скопје, 25 октомври, 2018 - 14:55 (META) 

Министерството за информатичко општество и администрација (МИОА) започнува со спроведување на хоризонталната анализа на јавната администрација, најави министерот на МИОА Дамјан Манчевски

– Ова значи дека конечно во Македонија, ќе воведeме ред во хаосот што постои во системот. На овој процес му претходеше мапирање на постојните институции во земјата. На почетокот на годината со поддршка од канцеларијата на УНДП во Скопје, беше спроведена анализа на правната рамка со која се регулираат институциите од јавниот сектор. Направивме и мапирање на институциите од јавниот сектор и групирање по статус и вид, линии на одговорност и други релевантни информации. Дополнително, беше спроведена хоризонтална функционална анализа на инспекциските служби. Целта беше да се оцени поставеноста на инспекциските служби во системот на државно уредување, нивната меѓусебна поврзаност, внатрешната организација и систематизација на работни места, интерните работни процеси, располагањето и користењето на опрема и средства за работа и слично – рече Манчевски.

Тој додаде дека овие две анализи ја даваат основата на концептот за реорганизација.

– Сега имаме и јасна слика за тоа како треба да изгледа администрацијата, за да може подобро да им служи на граѓаните. Придобивките од хоризонталната анализа се повеќекратни ќе се воспостават рамки за институционална организација, ќе се адресира проблемот со преклопување на надлежностите на институциите, ќе се реши и проблемот со институции со еден човек, ќе имаме јасни критериуми за тоа кои институции од кого можат да бидат основани, која институција пред кого одговара – додаде Манчевски.

Целта е, како што вели, инситуциите да се групираат по области на дејствување и да се дефинира профилот на институциите.

– Можеме да очекуваме дека во текот на спроведување на хоризонталната анализа, ќе се појави потреба од укинување на институции, намалување на бројот на управни одбори. Крајната цел е да се подобри работата на институциите, а со тоа и квалитетот на услугите што институциите ги нудат до граѓаните – додаде Манчевски.


Граѓански организации бараат построги услови за работата на Антикорупциската комисија


Скопје, 29 јуни, 2018 - 16:24 (META) 

Антикорупциската комисија покажа дека е неефикасна и дека не го штити јавниот интерес, затоа е неопходно да се зајакнат капацитетите на ова тело, подобро да се дефинираат правилата за избор на неговите членови, како и да се засили стручната служба, сугерираат од Платформата на граѓански организации за борба против корупцијата.

Како што беше кажано на денешната презентација во Скопје на анализите што се правени во изминатиот период, би требало изборот на претседателот и членовите на Државната комисија за спречување корупција (ДКСК) да се врши во Собранието, но со активно учество на граѓанскиот сектор. Притоа, би требало да се воведе задолжително јавно интервју на кое граѓанските организации ќе имаат право да им поставуваат прашања на кандидатите и можност да влијаат на одлуката за избор.

Според организациите, при распитот, јавноста ќе може подобро да се запознае со капацитетот на кандидатите, директно и индиректно преку мислењето на граѓанските организации и медиумската расправа која ќе го следи процесот. Ова потенцијално го стеснува просторот на пратениците, кои во услови на раширена јавна дебата околу кандидатите потешко би следеле партиски диктат без притоа да платат цена на следните избори.

Организациите од Платформата препорачуваат да се применува условот кандидатите да не биле донатори или членови на политичка партија барем пет години пред кандидатурата. Исто така, се сугерира поексплицитно да се наведат основите за разрешување, по кои може да се поведе постапка за промена на членовите.

Следната препорака е да се намали бројот на членовите на ДКСК, односно наместо сегашните седум таа да има три до пет члена, но да се зголеми нивниот мандат на пет години, од сегашните четири години. Платформата бара и поголема финансиска независност на комисијата, за таа самата да решава кои и колку луѓе ќе вработува, а во исто време да се бара поголема одговорност во поглед на испорачување на резултатите.


Облачно време со повремени врнежи и температура до 16 степени


Скопје, 27 март, 2018 - 9:07 (META) 

Времето денеска ќе биде променливо облачно со повремени локални врнежи од дожд, на планините со повремен снег. Ќе дува слаб до умерен северозападен ветер, особено долж Повардарието.

Утринската температура ќе се движи од нула до шест, а дневната температура од три до 16 Целзиусови степени.

Во Скопје слично време, утринската температура ќе достигне до четири, а дневната температура до 12 Целзиусови степени.

Од четврток ќе има позначителен пораст на дневната температура, што ќе предизвика забрзано топење на снежната покривка.


Груевски: Ќе си поднесам оставка, се надевам дека тоа ќе помогне за разврска на кризата


Скопје, 1 декември, 2017 - 15:17 (META) 

Без разлика каков ќе биде исходот од анализата на изборите, јас ќе поднесам оставка пред органите на партијата, изјави денеска лидерот на опозициската ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, во интервју за „Курир“.

– Вечерта по првиот круг на изборите, јас јасно кажав дека претседателот на партијата носи најголема одговорност. Потоа во телевизиско интервју појаснив дека секогаш во еден тим кој се натпреварува, било политички, спортски, бизнис или на кое и да е поле, најголемата одговорност по дефиниција ја носи првиот човек. Тие што добро ме познаваат и тие што добро разбираат политички пораки, ме разбраа. Независно каков ќе е исходот од анализата на изборите, дури и ако објективно мојата вина е мала или најмала или дури ако се утврди дека немам објективна вина за поразот, јас ќе поднесам оставка пред органите на партијата – вели Груевски.

Тој вели дека овој чекор е дел од неговите основни принципи и вредности. Според него, ВМРО-ДПМНЕ ќе организира вонреден конгрес, на кој покрај усвојувањето на извештајот за анализата на изборите, ќе се избере и претседател на ВМРО-ДПМНЕ.

– Тоа го мислев и тогаш, вечерта на 15 октомври, но поради актуелноста на изборите, го кажав со политички речник, а тоа го мислам и сега и бидејќи двата круга на изборите поминаа, емоциите од кампањата стивнаа, можам да го кажам и најдиректно и понепосредно – додаде Груевски, кој вели дека за анализата од изборите ќе бидат потребни уште една-две седмици, а неговата оставка не е поврзана со нејзиниот исход.

Еве го делот од интевјуто за „Курир“ во кој се спомнува оставката:

Во јавноста главното прашање е дали Никола Груевски ќе остане претседател на ВМРО-ДПМНЕ или не. Дали тоа ќе зависи од исходот на таа анализа?

Груевски: …Независно каков ќе е исходот од анализата на изборите, дури и ако е таков дека објективно мојата вина е мала или најмала или дури ако се утврди дека немам објективна вина за поразот, јас ќе поднесам пред органите на партијата оставка. Партијата, согласно статутот ќе оргазнизира вонреден конгрес, на кој освен извештајот за анализта на изборите, ќе се избере и претседател на ВМРО-ДПМНЕ. Тоа го мислев и тогаш на 15ти октомври вечерта, но заради актуелноста на изборите го кажав со политички речник. Тоа го мислам и сега, и бидејќи двата круга на изборите поминаа, емоциите од кампањата стивнаа, и  можам да го кажам и најдиректно и понепосредно. Овој чекор е дел од моите основни принципи и вредности. Покрај ова се надевам дека тоа ќе помогне и во разрешувањето на целокупната политичка атмосфера.

Кога очекувате дека ќе заврши анализата и дали оставката ќе уследи по неа?

Груевски: За анализата веројатно ќе треба уште недела до две, а оставката може и не мора да е поврзана со нејзиното завршување, бидејќи не е поврзана со нејзиниот исход.


Обвинителството со анализа на видеоснимки ќе го бара убиецот од Чаир


Скопје, 27 ноември, 2017 - 15:04 (META) 

Основното јавно обвинителство Скопје ги зело и ќе ги анализира видеоснимките од камерите што се наоѓаат во околината на местото каде во петокот минатата недела, беше убиен 35-годишниот И.А. од селото Блаце.

Од Обвинителството денеска соопштија дека надлежниот јавен обвинител ги презема сите неопходни мерки за откривање на сторителот и на мотивот за убиството.

„Обезбедени се видеозаписите од камерите што се наоѓаат во околината на местото каде се случи убиството и тие ќе бидат предмет на анализа. По наредба на јавниот обвинител телото на починатиот е предадено на обдукција. Во исто време, издадени се повеќе наредби за вештачење на чаурите, на облеката, на трагите од крв и на други предмети пронајдени и подигнати од местото на настанот“, стои во соопштението од Јавното обвинителство.


Владиката Наум: Барањето БПЦ да биде наша мајка црква е нормално, логично и потребно


Софија, 26 ноември, 2017 - 17:48 (META) 

Барањето на Македонската православна црква – Охридска архиепископија (МПЦ-ОА) да ја прифати Бугарската православна црква (БПЦ) како мајка црква е нормално, логично и потребно, пишува струмичкиот митрополит Наум во анализата за бугарската новинска агенција БГНЕС.

Митрополитот Наум во својата кратка анализа ја објаснува врската меѓу БПЦ и МПЦ-ОА, на ден пред БПЦ да го разгледува писмото од МПЦ.

„Барањето на МПЦ да ја прифати БПЦ како мајка црква, како услов за признавање на автокефалноста на МПЦ-ОА, е барање кое со години наназад го слушаме од некои бугарски архиереи. Ова барање МПЦ го смета за нормално, логично и потребно, затоа што некоја црква и така мора да се јави како мајка црква, која ќе нè извлече од изолацијата што ни е наметната од СПЦ (Српската православна црква) и која, потоа ќе нè заштитува, застапува и ќе нè претставува пред вселенскиот патријарх и пред другите православни цркви, а најприродно тоа може да биде само БПЦ. Мајка црква не е толку заедничко за минатото, колку што е заедничко за иднината во богочовекот Христос. Мајка црква е љубов“, пишува владиката Наум.

Тој објаснува дека од моментот кога БПЦ ќе ја признае автокефалноста на МПЦ-ОА, двете цркви стануваат „сестрински цркви“, што значи дека ќе бидат рамноправни. Но, улогата на БПЦ како мајка црква, пишува митрополитот Наум, тука не престанува во однос на другите православни цркви – БПЦ и понатаму ја има честа да ја претставува пред другите православни цркви сè додека МПЦ не го добие „томосот за автокефалност“.

Според владиката, воспоставување на евхаристичката заедница меѓу БПЦ и МПЦ-ОА е природна последица дури и на Договорот за пријателство и соработка меѓу Бугарија и Македонија и е во согласност со евроатлантските интеграциски процеси кон кои се стреми Македонија со помош на Бугарија.

„Во светот на глобализацијата, повеќе е веројатно дека ќе нè молат да влеземе во единство со православните цркви или дури и ќе нè натераат сосила, отколку и понатаму да бидеме изолирани. Во случај на брзо решавање на спорот што Грција го има со нашето име, сигурно ќе се реши и статусот на МПЦ, а БПЦ дури тогаш ќе сфати што, пред Бог, пропуштила“, пишува владиката струмички Наум во анализата за БГНЕС.


Според германската војска, можно е ЕУ да се распадне до 2040 година


Хамбург, 5 ноември, 2017 - 15:28 (META) 

Европската Унија и западниот поредок би можеле да се урнат до 2040 година, се наведува во интерна студија на германската војска за развојот на настаните до 2040 година, која била чувана во строга тајност. Сепак, магазинот „Шпигл“ стасал до материјалите.

Германската војска проценува дека распаѓањето на ЕУ и на западниот поредок се можна опција во следните неколку децении, односно до 2040 година.

Во документ од 102 страници, насловен „Стратешка перспектива 2040“, кој кон крајот на февруари оваа година го усвоило Министерството за одбрана и оттогаш се чува во тајност, Бундесверот разгледува како општествените трендови и меѓународни конфликти би можеле да влијаат врз безбедносната политика на Германија во следните децении, пишува „Шпигл“.

Студијата обработува шест можни сценарија од кои најлошото е под име „ЕУ во распаѓање, а Германија во реактивен од“ и предвидува можност за „поголеми конфронтации“.

Според оваа проекција, меѓународниот поредок се урива по „децении нестабилност“, вредносните системи го губат своето влијание, а глобализацијата е запрена, пренесува германскиот весник.

Како што се наведува, „проширувањето на ЕУ во голема мера е заборавено“ како идеја, а Унијата ја напуштаат уште некои земји.

„Европа ја губи својата глобална конкурентност“, констатирале во студијата експерти на Бундесверот.

Тие сметаат дека „сè повеќе несредениот, делумно хаотичниот и конфликтен свет предизвикал драматични измени во безбедносно-политичкото опкружување на Германија и на Европа“.

Според друго сценарио, насловено „Западот против Истокот“, некои источни држави на ЕУ ги замрзнуваат евроинтеграциите, а други „се приклучуваат на источниот блок“.

Уште едно сценарио, под името „Мултиполарна конкуренција“, предвидува зајакнување на екстремизмот додека неколку партнери во ЕУ му се приближуваат на политичкиот модел на Русија.

Документот не наведува стриктно некаква прогноза, но сите сценарија, според авторите, „се можни до 2040 година“, наведува „Шпигл“.