Голем дел од учениците од руралните средини од Тетовскиот Регион сè уште не почнале со настава затоа што немаат организиран бесплатен превоз. Дел од нив приватно, со комбиња и со такси, плаќаат за да пристигнат до училиште, а другите седат дома. Родителите на учениците велат дека од раководствата на средните училишта им посочиле дека децата можат да бидат отпишани од училиште ако деновиве не почнат со настава.

– Ние веќе сме предупредени дека децата ќе ги отпишат ако не почнат со настава, но како да го пратиме нашето дете во училиште кога нема превоз дотаму – изјави еден родител на средношколец.

Од превозниците на учениците велат дека Општина Тетово, иако почнала учебна година, нема склучено договор за транспорт на ученици. Од Општината, пак, велат дека немаат склучено договор со ниту еден превозник затоа што на објавениот тендер, превозниците понудиле повисоки цени за превоз.

– Тендерот за превозници беше поништен затоа што сите превозници имаа понудени повисоки цени за превоз, од сумата што за оваа намена ни е одобрена од Министерството за образование. За оваа одлука превозниците поднесоа жалба до комисијата за јавни набавки, од каде чекаме одговор. Додека не добиеме одговор од комисијата, не можеме да преземеме никакви мерки околу превозот со учениците – изјавија од Општина Тетово.