fbpx
Tag: загадување

tag: загадување

RMV, harta e re do t’i shënojë gjithë ndotësit nga industria në gjithë vendin

Hartë e re e ndotësve, do t’u ndihmojë qytetarëve t’i gjejnë kapacitetet industriale, në rrethinën e tyre, që mund të jenë shkak për cilësinë e dobët të ajrit. Ueb faqja www.mapanazagaduvaci.mk, e përpunuar nga eko-aktivisti Gorjan Jovanovski nga “Moj vozduh”, në bashkëpunim me shoqatën “Institut i gjelbër”, para pak kohe u lëshua si pilot-version dhe në të janë vënë rreth...

Nëse nuk duam pandemi të reja, duhet ta zvogëlojmë ndotjen e mjedisit

Pandemia e kovid-19 dhe ndryshimi drastik i disa shprehive jetësore edhe një herë na përkujtoi që “normalja e re” në botë dhe te ne do të duhet të harmonizohet me nevojat e natyrës dhe botës shtazore rreth nesh. Veçanërisht duke e pasur parasysh që ajri është mjedisi nëpërmjet të cilit transmetohen viruset, ndërsa hulumtimet ajrin e ndotur e lidhin...

Për shkak të koronavirusit, shtatë shtete duhet të lëshojnë leje të reja për eksport të kimikateve nga OHIS

Serbia, Kroacia, Sllovenia, Austria, Gjermania, Zvicra si dhe Maqedonia, duhet të lëshojnë leje të reja për transport ndërkombëtar dhe eksport të materieve të rrezikshme, që kimikatet nga OHIS të arrijnë te inseneratori në Zvicër. Njoftimi paraprak ka skaduar para përfundimit të projektit “Mënjanim, dislokim, shkatërrim apo neutralizim i materieve kimike” nga SHA “Ohis” Shkup, për shkak të pandemisë me...

RMV, ndotja e ajrit është vetëm një nga problemet e shumta mjedisore

Në vendin tonë u bë trend që çdo vit, gjatë muajve të dimrit, të alarmohet për ndotjen e ajrit, por të dhënat e fundit të Entit shtetëror të statistikës (EShS) zbulojnë se ky është vetëm një nga problemet e shumta mjedisore në vend, të cilat nuk janë aq shumë “dukshme” si ajri helmues, njofton Meta.mk. Ndër problemet dhe mangësitë, të...

Ndotja e ajrit e fundit në listën e investimeve dhe tatimeve

Në periudhën kur ndotja e ajrit është top temë në shtet, të dhënat më të reja të Entit shtetëror për statistikë zbulojnë që më së paku para investohen për përballjen me këtë problem, si dhe më së paku tatime inkasohen në këtë bazë, njofton Meta.mk. Përkatësisht, shpenzimet për mbrojtje të mjedisit jetësor përbëhen prej dy komponentëve: investime në mjete për...

Filloi rikonstruimi i Laboratorit Qendror të MMPH-së

Ministria e Mjedisit Jetësor dhe Planifikimit Hapësinor (MMPH) ka filluar me rregullimin e pajisjes së Laboratorit Qendror të Ministrisë, e cila duhet që t’i paraprijë procesit të akreditimit. Këto ditë është publikuar shpallje për furnizime publike me vlerë prej 41.000 euro për kryerjen e punëve të rikonstruimit dhe adoptimit të hapësirë së Laboratorit Qendror në MMPH, njofton Meta.mk. Procesi i...

Firmat që instalojnë pajisje të gazit në automjete të mbingarkuara, qytetarët nervozë për subvencionet në RMV

Pasi Ministria e ekonomisë e shpalli këtë fundjavë thirrjen për subvencione për instalim të pajisjeve për gaz në automjete, kompanitë që instalojnë këtë lloj të pajisjeve janë të mbingarkuara, ndërsa shumë qytetarë që duan të përdorin një subvencion nuk do të mund ta bëjnë këtë pasi pothuajse të gjitha firmat nuk kanë vende të lira për këtë muaj. Afati...

Ballkani i kupton problemet ekologjike vetëm në letër

Plani për t’u ballafaquar me ndotjen e ajrit është i mirë, por ky problem nuk mund të zgjidhet në afat të shkurtë për shkak se ekzistojnë më tepër faktorë sikur ngrohja e shtëpive, efikasiteti energjetik, komunikacioni me të cilat duhet të përballemi, deklaroi ministri për mjedis jetësor Naser Nuredini në margjinat e konferencës kushtuar mjedisit jetësor në Ballkanin Perëndimor...

Ни Институтот за јавно здравје не ги испитувал штетите од палењето на депонијата во Шутка

Институтот за јавно здравје (ИЈЗ) до вчера не презел мерки за испитување на штетите од загадувањето на воздухот и животната средина по палењето на депонијата во Шуто Оризари неколку пати во изминативе седници, известува „Порталб“. - Не, досега немаме реализирано никаква активност за тестирање нешто во тој регион  - вели професорот Драган Ѓорѓев од ИЈЗ. На прашањето од „Порталб“ зошто не...

Në lagjet e egra pranë Vardarit: “I djegim mbeturinat për të mbijetuar!” (FOTO)

Tym i dendur ngjyrë hiri në distancë vjen nga lagja në rrëzë të Kalasë, ku jemi drejtuar bashkë me ekipin e Inspektoratit të qytetit. Është ky vendi, në të cilin gjatë këtij dimri disa herë është vejtur se diçka po digjet, e më pas erë e keqe e gomës dhe plastikës së djegur është përhapur përgjatë luginës së Vardarit....

#Përgjegjësi është Manastiri të mos jetë qyteti më i ndotur në Maqedoni

Fillon sezoni i ngorhjes, ndërsa manastirasit i presin informatat për atë se çfarë ajri thithin dhe sa shpesh ngulfaten në smog. Tymi, era e sendeve të djegura, mjegulla, janë duke u bërë përditshmëri. Qytetarët ankohen se kanë vështirësi gjatë frymëmarrjes, se u djegin sytë, se u gërvisht fyti… Ka ditë kur manastirasit u ekspozohen koncentrimeve të larta të grimcave...

 “Dil për ajër”: Nëse për pesë ditë Qeveria nuk ndërmerr masa, do të radikalizojmë protestën

Shoqatat dhe nismat ekologjike, pesë di të para skadimit të afatit që ata ua dhanë kompetentëve për të zgjidhur problemin me ndotjen enorme të ajrit, nuk janë shumë optimistë se do të zbatohen masat që ata u propozuan autoriteteve. Deri më tani nuk është zbatuar asnjë masë që shoqatat ekologjike i propozuan në protestën e 28 dhjetorit para Qeverisë dhe...

Ajri i ndotur në Tetovë, Kërçovë, Shkup dhe Veles

Stacionet matëse për cilësinë e ajrit sot treguan se banorët e Tetovës, Kërçovës, Shkupit dhe Velesit thithin ajër të ndotur, me përmbajtje të lartë të grimcave PM10. Sipas matjeve të Ministrisë së ambientit jetësor dhe planifikimit hapësinor, sot qyteti më i ndotur në Maqedonia është Tetova, ku prezenca e grimcave është 163 mikrogram në m/katror ndërsa vijon Kërçova me 161...

“Dil për ajër”!: Derisa ajri nuk pastrohet aksioni nuk do të ndalet

Protestën që sot do të mbahte para Qeverisë së Republikës së Maqedonisë e quajtur "Dil për ajër"!,  do të marrin më shumë se njëzet organizata joqeveritare nga e gjithë Maqedonia. Organizatat që veprojnë kundër ndotjes së ajrit në Maqedoni, konsiderojnë se është mirë që Qeveria përfundimisht iu përgjigj çështjes alarmuese që prek të gjithë popullatën e vendit, por është...

Qytetarët e Shkupit do të protestojnë kundër ndotjes së ajrit

Pas protestave masovike në Tetovë, edhe shkupjanët do të protestojnë kundër ndotjes enorme të ajrit dhe do të kërkojnë masa konkrete për tejkalimin e kësaj situate. Protesta, motoja e së cilës do të jetë “Nuk po merret frymë” do të filloj nesër më orën 12 para hapësirave të Qytetit të Shkupit. Në protestë do të kërkohet kompetentët të ndërmarrin masa...

RDM kërkon shpalljen e gjendjes së jashtëzakonshme për shkak të ndotjes

Partia e RDM-së sot kërkoi Qeveria të shpall gjendje të jashtëzakonshme për shkak të ndotjes ndërsa Ministria e ambientit jetësor menjëherë të gjej masa urgjente për riparimin e problemit- njoftoi se në konferencën shtypi zëdhënësi i RDM, Toni Ristov. Partia siç tha Ristov tanimë ka masa konkrete për tejkalimin e problemit. Ato propozojnë të shpallet regjim i jashtëzakonshëm që do...

Duroni: Do të ngulfatemi vetëm edhe dy tre vjet

Shteti është i painteresuar për ajrin e ndotur që thithin qytetarët. Në vend të vendosjes së filtrave për ndotësit e mëdhenj, qeveria investon në përmendore. Këto ishin reagimet e ekologjistëve të shprehura para përfaqësuesve të Ministrisë së Ekologjisë dhe Qytetit të Shkupit gjatë debatit “Ndotja në Maqedoni – lufta për ajër të pastër”, të organizuar nga Qendra për gazetari...

Sot në mëngjes në Shkup, Manastir, Kërçovë, Tetovë dhe Veles thithet helm

Në orën 10 të mëngjesit, ndotja e ajrit në Shkup, Manastir, Kërçovë, Tetovë dhe Veles është në nivel shumë të lartë. Në Shkup niveli i grimcave kancerogjene PM 10 është 155 mikrogramë për kub/ metër, që është për më shumë se tre herë nga 50 mikrogramët e lejuar. Nivel i lartë i grimcave PM 10 përveç në komunat e Shkupit,...

Të gjithë stacionet matëse tregojnë nivel shumë të lartë të ndotjes

Në orën 18, të gjithë njësitë matëse nëpër Maqedoni pasqyrojnë nivel shumë të lartë të ndotjes së ajrit. Në Shkup sasia e grimcave të PM10 është 257 mikrogram për një metër kub, që është pesë herë më shumë se 50 mikrogram. Përqendrimi më i madh i këtyre grimcave ka në komunat e Shkupit, Qendër, Lisiçe, Gazi Babë dhe njësinë matëse...