fbpx
Tag: Studentë

tag: studentë

Nesër konferenca mbyllëse e projektit “Tifo pa urrejtje”

Projekti “Tifo pa urrejtje” që u zbatua nga 10 aktivistë të rinj, gazetarë dhe studentë ndërsa i financuar dhe mbështetur nga ambasada e SHBA-së në Shqipëri, do të finalizohet nesër në konferencë shtypi që do të mbahen në klubin GEM prej orës 14:00. Më pas do të prezantohen aktivitetet e projektit, siç është ndikimi i rrjetave sociale në pengimin e...

Shoqata e studentëve turq apelon që t’u besohet vetëm institucioneve zyrtare

Shoqata e studentëve të diplomuar nga universitetet turke në Maqedoni reagoi ndaj keqkuptimeve lidhur me lajmet e publikuara në një pjesë të mediave lidhur me ndërprerjen e marrëveshjes për pranim të dyanshëm të diplomave me Turqinë. Nga kjo Shoqatë thonë se janë ndërmarrë të gjitha hapat e nevojshme dhe u bëjnë thirrje palëve t’i kenë parasysh vetëm informacionet e dhëna...

Turqia shfuqizon marrëveshjen për pranimin e diplomave të Maqedonisë

Turqia ka shfuqizuar marrëveshjen me Maqedoninë për pranim të ndërsjellë të diplomave të vendit në të gjitha nivelet e arsimit, shkruan Alsat M. Vendimi tashmë është shpallur në Gazetën zyrtare të Turqisë ndërsa ka të bëjë me marrëveshjen e firmosur mes dy shteteve më 6 korrik 1998, me të cilën Turqia dhe Maqedonia vendosën pranimin e diplomave në të...

Pas mbrëmjes së tensionuar, PSUQM-ja njoftoi se megjithatë kanë zgjedhur kryetar

Kryetar i ri i Parlamentit studentor të UQM-së me 3.851 vota të fituara është Davor Popovski, publikuan sot në mëngjes nga PSUQM. Prej atje shprehen se kanë votuar gjithsej 5.264 studentë. Nga PSUQM-së njoftojnë se procesi zgjedhor është zhvilluar në mënyrë korrekte dhe demokratike, përveç siç shprehen, skandalizimi i “Plenumit studentor” të motivuar politikisht, që e dënuan në mënyrë të...

Studentët votojnë pa paravane dhe pa listë të zgjedhësve

Pa paravane, pa listë të zgjedhësve dhe në kuti të mbështjellë me fleta anash po mbahet votimi i sotëm për përzgjedhjen e kryetarit të Parlamentit studentor të Fakultetit Juridik. Anëtarët e komisionit zgjedhor disa studentëve që votuan, nuk u vendosën vulë, e as që nga ana tjetër, deshën të tregojnë sa është pjesëmarrja e deritanishme në votim. https://twitter.com/meta_agency/status/748459169766907904 - Për këto çështje...

Gruevski paralajmëron sikur të jetë kryeministër: Bursa për 100 studentët më të mirë

Kreu i VMRO DPMNE-së paralajmëroi masën e re dedikuar të rinjve, apo “Ambasadorë të rinj”. Masa ju dedikohet nxënësve të shkollave të mesme që do të fitojnë çmim në një prej 12-të olimpiadave ndërkombëtare shkencore. “Për medalje të artë, nxënësi i shkollës së mesme do të merr 12.000 denarë çdo muaj, 1 vit të plotë. Për medalje të argjendtë fituesi do...

Gruevski paralajmëroi “të mërkurën e shkollave të mesme” dhe autobus falas për studentët

Nga 1 janari i vitit të ardhshëm do të aplikohet transport falas në trafikun publik të qytetit për të gjithë studentët e rregullt në të gjithë universitetet shtetërore në vend. Këtë sot e paralajmëroi kryeministri Nikolla Gruevski në fjalimin e tij në Akademinë solemne në suazat e festës shtetërore Shën Klimenti i Ohrit. “Duke filluar prej janarit të vitit 2016-të,...

MASh iu lëshoi pe studentëve: Do të ketë ligj të ri pa provim shtetëror

Ligji i ri për arsimin e lartë, pa provim shtetëror, ranë në ujdi “Plenumi Studentor” me përfaqësuesit e Ministrisë së Arsimit dhe Shkencës dhe Universitet të “Shën Kiril Metodi”, në takimin që zgjati dy orë, për Agjencinë e Lajmeve “Meta” konfirmoi, Stefan Vidikov, përfaqësues i studentëve. Jemi të kënaqur nga takimi. Nga java e ardhshme fillojmë me punën e grupeve...

Gruevski dhe kriza : Kush kë menaxhon?

Gruevski dhe kriza : Kush kë menaxhon? Mes vërshimeve dhe kërcënimeve me “bombë” nga lideri i LSDM-së, Zoran Zaev, kryeministri Nikola Gruevski sot “papritmas” i ftoi në takim përfaqësuesit e “Plenumit studentorë”. Gjithashtu papritmas, para mesnatës, opinioni kuptoi se SASHK do ta ndërpres grevën e cila zgjati dy javë. Edhe më tej diskutohet nëse arsimtarët kanë humbur apo fituar me marrëveshjen...

“Plenumi Studentor”: Do të bojkotojmë, do të bllokojmë dhe do të okupojmë

Të gjitha letrat tona dërguar institucioneve nuk janë pranuar, përveç ajo tek presidenti, i cili na tha se si burrështetas do të vendos. A e di ai se si një burrështetas duhet ta respektojë Kushtetutën, pyeti Aba Neshkovska nga “Plenumi Studentor” sot para Kuvendit të Maqedonisë. Me këtë ligj na shkelet autonomia e Universitetit. Nëse ai miratohet që nese do...

Gruevski : Nëse ekzistojnë argumente thelbësore, do ta tërheqim ligjin

„ “Ligji nuk është sjellë. Faza e parë është kaluar, ka edhe fazë të dytë, ka mundësi për amendamente. Asgjë nuk ka përfunduar. Ne jemi të gatshëm ta tërheqim, dhe sërish ta lëshojmë ligjin në formë të korrigjuar. Mirëpo, duhet të dëgjojmë argument thelbësorë për këtë”, tha kryeministri Nikolla Gruevski në ditarin e lajmeve të Sitlit -Kishte debat serioz, kishte njerëz...

Ademi: Do të pranohen propozimet në formë të amendamenteve nga grupet e deputetëve

Deri në fund do të angazhohem që t'iu jepet fund dukurive negative në arsim, sepse përgjegjësia jonë është që të sigurojmë arsim cilësorë për shoqëri të shëndosh dhe vizion evropian të shtetit tonë. Shpresoj që për këtë të kem edhe mbështetjen e juaj, të komunitetit të akademikëve- theksoi ministri i arsimit dhe shkencës, Abdilaqim Ademi, në debatin publik që...

“Plenumi Studentor” nuk dëshiron të merr pjesë në debatin që është “pro-formë”

Prej atje  thonë se është qesharake të debatohet për ligji i cili është në faze të dytë të leximit. “Nuk jemi të thirru në një debat të këtillë, por as që duam të jemi pjesë e atij debate. Ne duam të ketë debat legjitim dhe të jetë vetëm debat “pro- formë” e Qeverisë vetëm që të plotësojnë agjendën e tyre...

MASh pranon propozimin e studentëve

Ministria e Arsimit dhe Shkencës informon se është i pranueshëm propozimi që dje e parashtruan përfaqësuesit e një pjese të parlamenteve studentore në Maqedoni, i cili ka të bëjë me mundësinë që studentët të japin provimin e një të tretës së lëndëve të vitit të tretë të studimeve, pavarësisht nga ajo nëse e kanë dhënë apo jo pjesën e...

Nuk jemi këtu të përmbysim pushtetin, por të mbrojmë autonominë e Universitetit

Profesorët dhe studentët të cilët sot kuvenduan para Kuvendit të Republikës së Maqedonisë, dorëzuan letrën me të cilën kërkojnë që në afat prej tre muajsh të bisedohet dhe të diskutohet për ndryshimet e ligjit. Në fillim u lexua letra  ku shprehet përkrahja e profesorëve nga jashtë vendi. Para të pranishmëve u drejtua Vladimir Delov nga “Plenumi Studentor” i cili tja...

Studentët dhe profesorët kërkuan Qeveria të heq dorë

Disa mijëra studentë, profesorë dhe nxënës të shkollës së mesme u grumbulluan para Qeverisë së RM-së dhe kërkuan tërheqje të Ligjit për arsim të lartë i cili parasheh aplikimin e provimit shtetërorë nëpër fakultetet. Duke brohoritur “Mjaft po fshihni”, “Provim ekstern për Qeverinë”, “Autonomi”, “Nuk ka drejtësi, nuk ka qetësi” në gjuhë maqedonase dhe shqipe, ata treguan pakënaqësinë nga...

“Plenumi Studentor”: Mos lejojmë të vazhdojë monologu i Qeverisë

Studentët nga organizata joformale “Plenumi Studentor”, thirrin në protestën e nesërme,e cila do të filloj në ora 14 para Qeverisë së Republikës së Maqedonisë, do të jetë paqësor, pa incidente dhe simbole nacionale. Të revoltuar, sepse ligji u miratua në seancën qeveritare pa u thirrur në debat publik, ftojnë të gjithë qytetarët e saj t’i përkrahin dhe sa më shumë...

Sot në mesditë protestë kundër zbatimit të kontributeve shtesë të punonjësve honorarë.

Sot pasdite do të mbahet protestë kundër ndryshimeve ligjore, për të cilat qytetarët do të paguajnë  35 për qind kontribute. Protestën do ta mbështesë edhe “Plenumi Studentor”. Përkrahje për zgjidhjen ligjore, me të cilën parashihen të dhëna shtesë të kontributeve të honorarëve, marrëveshjet autoriale dhe marrëveshjeve në vepër, dhanë edhe dy degët e sindikatave dhe konfederata e sindikatave    

“Plenumi studentor”: Ministër e dëgjuat zërin e 10 000 studentëve:

Studentët e organizatës joformale studentore “Plenumi studentor” ikën pas dy orë pritjeje para Ministrisë së Arsimit, ku pas dyerve të mbyllura Ministri i arsimit dhe shkencës Abdilaqim Ademi, dhe zv. Ministri Spiro Ristovski, kishin takim pune me dekanët e fakulteteve pedagogjike. Takimi ishte bërë  në çastin e fundit, por në vend të debatit të paralajmëruar publik me rastin e propozim...

Masoviteti i marshit do të ulë frikën nga protesta

Pjesëmarrja masovike në marshin studentor do të thotë fillimi i ndryshimeve dhe paraqet hap përpara për ta shtypur frikën që sundon në Maqedoni, ndërsa studentët janë forca shtytëse që mund të nxis edhe shtresat tjera të shoqërisë. Ky është qëndrimi i ekspertëve që e ndoqën marshin dhe e përkrahin të drejtën e studentëve të protestojnë dhe të flasin lirshëm. Profesori...