fbpx
Tag: извештај

tag: извештај

Sezoni i ndotjes së ajrit mbërriti, etiketat ekologjikë nëpër automjete nuk funksionuan

Edhe pas dy vjetësh nga paralajmërimet fillestare, etiketat ekologjikë nëpër automjete në vend nuk funksionuan. Nga Ministria e Ekonomisë konfirmuan për “Meta”-n se etiketat e kuqe, të verdha dhe të gjelbra që duhej t’i klasifikonin automjetet sipas shkallës së lëshimit të gazrave për momentin nuk janë funksionale. Nga kjo Ministri kërkuam informacion se çfarë po ndodh me miratimin e akteve...

Reklamimi politik në media është shënuar edhe në Raportin e Komisionit Evropian

Në Raportin e Komisionit Evropian për Maqedoninë e Veriut, në pjesën për financimin e mediave, ekziston një vërejtje në lidhje me reklamat politike që mund të ndikojnë në pavarësinë e politikës redaktuese të mediave, raporton Observatori Medatik, përcjell Meta.mk  “Mundësia e përdorimit të fondeve shtetërore nga partitë politike, për reklamim në media, ka ngritur shqetësime midis shoqatave mediatike për ndikim të...

Do të analizohet propozimi i UNESCO-s për rrugën alternative të hekurudhës Maqedoni-Shqipëri

Qeveria e Maqedonisë së Veriut, në seancën e djeshme e ngarkoi sekretariatin e përgjithshëm që brenda 10 ditëve të publikojë procedurë për prokurim publik për të përgatitur analizë të propozimit për rrugë alternative përgjatë Korridorit 8 që tashmë është propozuar nga Misioni i Reagimit i UNESCO-s në vitin 2017, kanë informuar nga pres-shërbimi i qeverisë, njofton Meta.mk. UNESCO kritikoi ashpër...

AKE-ja dhe ASHAAM-i të punojnë që mediat të mos instrumentalizohen nga politika

Informimi i pamjaftueshëm ose joadekuat i qytetarëve për punën e tyre ose për veglat nëpërmjet të të cilave qytetarët mund të reagojnë për punën e mediave ose të operatorëve të telekomunikimit është vërejtja kryesore që u theksuar për punën e Agjencisë për komunikime elektronike (AKE) dhe Agjencia për shërbime audio dhe audio-vizuale mediatike (ASHAAM). Në prezantimin e sotëm të raportit...

 “Human Rights Watch”: Në Maqedoni Qeveria përmes reklamave bën presion në media

Gazetarët nga Ballkani Perëndimor ballafaqohen me ambient armiqësor që e vështirëson aftësinë e tyre për informim kritik, thuhet në raportin më të ri të OJQ-së “Human Rights Watch” për Ballkanin Perëndimor. Në raport thuhet se më shumë se 1 vit prej kur “Human Rights Watch” ka vërejtur pengesa në lirinë mediatike në B e H, Serbi, Kosovë, Mal të Zi...

OSBE/ODIHR: Ka incidente të vogla dhe presione ndaj administratës

Misioni i OSBE/ ODIHR në raportin e fundit për zgjedhjet e parakohshme parlamentare të caktuara për 11 dhjetor përmend se pa marrë parasysh që zyrtarisht, fushata zgjedhore ka filluar më 21 nëntor, dhe duhet të mbaroj 24 orë para ditës së zgjedhjeve, pjesa më e madhe e partive politike janë mobilizuar me votuesit e tyre edhe para kësaj periudhe,...

Qeveria bën dështime reformuese në vend që të zbatoj reforma urgjente

Qeveria s’ka kapacitet reformues ndërsa Maqedonia po lëviz në drejtim të gabuar pasi ka pushtet shumë dominues ekzekutiv, që ndikon në gjyqësor dhe Kuvend, është konkluzioni i debatit “Dështimet urgjente reformuese” i organizuar nga Fondacioni “Shoqëria e hapur”- Maqedoni dhe Qendra Maqedonase për Arsim Evropiane. Bojan Mariçiq nga kjo qendër thotë se pas zgjedhjeve agjenda reformuese nuk duhet t’i lihet...

Zoran Trajçevski: Kam presione nga më shumë anë, por nuk do të bie pre

Kam presione nga më shumë anë, konfirmoi për “Meta” drejtori i Agjencisë për shërbime audio dhe audio- vizuale (ASHAAV), Zoran Trajçevski, në pyetjen nëse partitë politike tentojnë të ndikojnë ndaj tij. “Kam presione nga më shumë anë, por nuk do të bie pre dhe do të punojmë në mënyrë profesionale dhe transparente si deri më tani” shprehet ai. Trupi ad- hok...

Banka Botërore parasheh rritje ekonomike prej vetëm 2%, më të ulët në rajon

Rritja ekonomike në Maqedoni pritet të ngadalësohet dhe të arrijë nivelin e vetëm 2% në vitin 2016-të nën ndikimin e uljes së investimeve, thuhet në raportin më të ri ekonomik të Bankës Botërore për Evropën Juglindore, që sot u prezantua në Shkup. “Për herë të parë pas 6 viteve, investimet kishin kontribut negativ në rritjen ekonomike, që është e kundërta...

Raporti i PSP-së të hënën para deputetëve

Raporti i dytë i Prokurorisë Speciale Publike, të hënën në ora 12, do të jetë para seancës plenare të Kuvendit. Në ueb- faqen e Kuvendit është përcaktuar seancë për vetëm dy pika të rendittë ditës, përkatësisht Raporti i PSP-së dhe raporti vjetor për punën e prokurorive publike të Maqedonisë. Raportin me siguri do ta prezantojë prokurorja speciale publike Katica Janeva, e...

„Мост“ ја повика ДИК да го објави извештајот без интервенции

Граѓанската асоцијација „Мост“ ја повика Државната изборна комисија (ДИК) да го објави првичниот извештај од вкрстените проверки на избирачкиот список, онака како што тој е изработен и доставен од експертите, без никакви дополнителни интервенции. „Планот за спроведување на вкрстените проверки на податоците во избирачкиот список беше подготвен од експерти и донесен од ДИК, врз основа на методологијата за водење и...

Maqedonia do të merr rekomandim për bisedime, por edhe kritika të ashpra nga Brukseli

Maqedonia në raportin për avancimin e vendit në euro- integrimet, do të merr rekomandime për bisedime, mëson “Meta”. Rekomandimi, sipas burimeve të larta të Qeverisë, nuk ka qenë kontestues, në veçanti kur tanimë është filluar realizimi i Marrëveshjes së Przhinos gjegjësisht përzgjedhja e prokurorit  special publik, Megjithatë, raporti në të cilin do të përmenden vërejtjet e Pribes, siç mësojmë, fare...

Prokuroria nuk ka koment për kërkesën e GNK-së për hetim ndërkombëtarë për Kumanovën

“Prokuroria themelore publike për ndjekjen e krimit të organizuar dhe korrupsionit çdo ditë ndërmerr masa dhe aktivitetet në lidhje me ngjarjet e Kumanovës gjatë zbatimit të aksionit policor. Duke pasur parasysh vëllimin e materialit, procedura hetimore është në rrjedhë e sipër. Prokuroria në interes të hetimit nuk mund të jep detaje. Kur do të krijohen kushte, opinioni do të...

PRSD: Qeveria kalimtare me Nikolla Gruevskin është e pamundur

Situatat e diagnostifikuara nga ana e Stejt Departmanetit dhe Rajnhard Pribe qartë locojnë përgjegjësinë politike- Nikolla Gruevski. Për këtë PRSD konsideron se hap esencial nga atrofimi momental i sistemit mund të bëhet vetëm nëse të hënën, opinioni maqedonas ka shansin të shoh dorëhqejen e kryeminsitrit, thuhet në kumtesën e partisë. Nga PRSD thonë se pas dorëheqjes, me Prokuror të ri...

Marrëveshja e qershorit: Afatet dihen, zbatimi në dyshim

Takimet e kaluar nga liderët e partive politike për zgjidhjen e krizës politike dhe dokumentet që dolën prej tyre, si dhe nga takimet me përfaqësuesit e komunitetit ndërkombëtarë, sollën njëfarë orari të aktiviteteve deri në zgjedhjet e parakohshme në prill të vitit të ardhshëm. Sipas kësaj, këto mund të jenë datat: Më 29 qershor Takim liderësh ku partitë do të tentojnë të...

LSDM: Edhe “Freedom House” thekson rënien në të gjitha kategoritë

Në raportin më të ri të organizatës relevante ndërkombëtarë “Freedom House” Maqedoni përsëri është vlerësuar si vendi në të cilin sundon regjim hibrid, reagojnë nga LSDM. Në njoftimin e partisë opozitare shkruan se raporti i “Freedom House” përmban kritika të qarta për zbatimin e procesit zgjedhor, gjendjen në mediume, shkeljen e lirive dhe të drejtave elementare të njeriut. “Freedom House” ka...

MPB lëvdohet për aksionin policor në Kumanovë

“Policia e cila ka qenë e ngarkuar për ruajtjen e njërit prej të arrestuarve nga grupi i armatosur në Kumanovë, i cili arriti të arratiset, kanë vepruar në mënyrë jo- profesionale dhe në të kundërtën e procedurës policore në raste të këtilla, duke e lënë të dyshuarin pa mbikëqyrje”, thuhet në fund të raportit të Sektorit për kontroll të...

Më shumë se 500 milion dollarë në nivel vjetor ilegalisht janë nxjerrë nga Maqedonia

Ilegalisht, çdo vit nxirret mesatarisht nga 521 milion dollarë nga R. e Maqedonisë. Këtë e tregojnë të dhënat e organizatës ndërkombëtare “Global International Integrity” nga Uashingtoni. Sipas organizatës, Maqedonia gjendet në vendin e 79-të për nga shuma e mjeteve të nxjerra ilegale jashtë vendit. Në periudhën prej vitit 2003 deri 2012, më shumë mjete nga Maqedonia janë nxjerrë në vitin 2011...

Më shumë se gjysma e qytetarëve të kënaqur nga puna e policisë

Më shumëse 50 % të qytetarëve janë të kënaqur nga puna e policisë, kurse 62, 2 % shënon besimi që qytetarët kanë respekt ndaj ruajtësve të rendit publik, tregon hulumtimi publik i mendimit publik për punën e policisë të cilën e bën në çdo 2 vite misioni i OSBE-së në vend, në bashkëpunim me Ministrinë e Punëve të Brendshme....