fbpx
Tag: студенти

tag: студенти

Hulumtim i FRM: Studentët e vlerësuan cilësinë e jetës në konviktet shtetërore me “3 të mirë”

Si jetojnë banorët në konviktet studentore, sa janë të kënaqur nga cilësia e jetës dhe a identifikojnë, përkatësisht a janë të njoftuar ku të denoncojnë korrupsion. Përgjigjet për këto çështje ishin në fokusin e hulumtimit  “për çështje të banorëve – Hulumtim për standardin jetësor të banorëve në konviktet studentore shtetërore: “Vëllezërit Milladinovci”-Shtip, “Koço Racin”-Manastir dhe “Pellagonia”-Shkup, të cilin e zbatoi Forumi...

Universiteti “Shën Cirili dhe Metodi” po përgatitet për zgjedhje studentore

Fakultetet e universitetit më të madh në shtet “Shën Cirili dhe Metodi” po përgatitet për zgjedhje të reja studentore. Fakulteti Filozofik është i pari i cili do t’i realizojë zgjedhjet të hënën. Studentët do të kenë mundësi ta japin votën e tyre për zgjedhje edhe të kryetarit të Kuvendit studentor të fakulteteve, njofton Meta. Mandatet e anëtarëve të Kuvendeve studentore...

RMV, nga viti në vit numri i nxënësve dhe studentëve që akomodohen në internate dhe konvikte zvogëlohet RMV, nga viti në vit numri i nxënësve dhe studentëve që akomodohen...

Gjatë shtatë viteve të fundit, numri i studentëve që akomodohen në internate dhe konvikte gjatë shkollimit ka rënë për 29 përqind. Internatet për nxënës dhe konviktet ofrojnë akomodim dhe ushqim, por numri i atyre që qëndrojnë në to me kalimin e viteve po zvogëlohet. Kështu, nëse në vitin akademik dhe akademik 2012/2013 numri i tyre i përgjithshëm ishte 8.134...

Studentët ankohen që u mungojnë gjërat personale nëpër dhomat në “Stiv Naumov”, përgjegjësit merren me rastin

Студентски дом „Стив Наумов“
Veshje, mbathje, mjete për higjienë personale, mbulesa për shtrat janë vetëm pjesë e gjërave personale për të cilat një grup studentësh të akomoduar në konviktin studentor “Stiv Naumov” në Shkup pohojnë që u mungojnë në dhoma. Rastin fillimisht e kanë ndarë në rrjetet sociale, me ç’rast përmendin që të njëjtën gjë e kanë vërejtur gjatë shpërnguljes nga konvikti, raporton Meta. Ata...

Onlajn mësimdhënia ka avantazhe, por studentëve u mungon ndërveprimi gjatë ligjëratave

Dy muaj më parë, qeveria miratoi urdhëresën për të ndërprerë procesin arsimor për të parandaluar përhapjen e koronavirusit. Që atëherë, mësimdhënia është duke u realizuar përmes mësimit në distancë, përkatësisht përmes onlajn platformave. Me njoftimin e kësaj mase, ishte e qartë se periudha në vijim do të jetë sfidë për të gjithë të përfshirët në procesin arsimor. Studentët, me...

PUS: Provimet në internet do të kenë manipulime provimesh

“Nëse fillojmë të aplikojmë testimin e njohurive në internet, stafi mësimdhënës nuk do të ketë kurrfarë kontrolli mbi kushtet për realizimin e provimit, nuk do të ekzistojë mekanizëm që do të sigurojë mbikëqyrje të plotë të provimit dhe do të mundësohen manipulime me provimet. Kjo mënyrë e kontrollit të njohurive do të rrënojë edhe më tej arsimin edhe ashtu...

Gruevski paralajmëroi “të mërkurën e shkollave të mesme” dhe autobus falas për studentët

Nga 1 janari i vitit të ardhshëm do të aplikohet transport falas në trafikun publik të qytetit për të gjithë studentët e rregullt në të gjithë universitetet shtetërore në vend. Këtë sot e paralajmëroi kryeministri Nikolla Gruevski në fjalimin e tij në Akademinë solemne në suazat e festës shtetërore Shën Klimenti i Ohrit. “Duke filluar prej janarit të vitit 2016-të,...

Përfundon tmerri i studentëve në “Goce Dellçev”

Në mënyrë intensive punohet në riparimin e njërit bllok të shtëpisë së studentëve “Goce Dellçev”. “Meta” ishte në shtëpinë e studentëve që të sheh se si po zhvillohet riparimi i objektit prej ku dolën pamje rrëqethëse nëpër mediumet e huaja. Për momentin situata është si në vijim: Kati i 13 dhe 14 janë thuajse të përfunduara ndërsa në katet e parë...

“Plenumi Studentor”: Do të bojkotojmë, do të bllokojmë dhe do të okupojmë

Të gjitha letrat tona dërguar institucioneve nuk janë pranuar, përveç ajo tek presidenti, i cili na tha se si burrështetas do të vendos. A e di ai se si një burrështetas duhet ta respektojë Kushtetutën, pyeti Aba Neshkovska nga “Plenumi Studentor” sot para Kuvendit të Maqedonisë. Me këtë ligj na shkelet autonomia e Universitetit. Nëse ai miratohet që nese do...

Gruevski : Nëse ekzistojnë argumente thelbësore, do ta tërheqim ligjin

„ “Ligji nuk është sjellë. Faza e parë është kaluar, ka edhe fazë të dytë, ka mundësi për amendamente. Asgjë nuk ka përfunduar. Ne jemi të gatshëm ta tërheqim, dhe sërish ta lëshojmë ligjin në formë të korrigjuar. Mirëpo, duhet të dëgjojmë argument thelbësorë për këtë”, tha kryeministri Nikolla Gruevski në ditarin e lajmeve të Sitlit -Kishte debat serioz, kishte njerëz...

Ademi: Do të pranohen propozimet në formë të amendamenteve nga grupet e deputetëve

Deri në fund do të angazhohem që t'iu jepet fund dukurive negative në arsim, sepse përgjegjësia jonë është që të sigurojmë arsim cilësorë për shoqëri të shëndosh dhe vizion evropian të shtetit tonë. Shpresoj që për këtë të kem edhe mbështetjen e juaj, të komunitetit të akademikëve- theksoi ministri i arsimit dhe shkencës, Abdilaqim Ademi, në debatin publik që...

MASh pranon propozimin e studentëve

Ministria e Arsimit dhe Shkencës informon se është i pranueshëm propozimi që dje e parashtruan përfaqësuesit e një pjese të parlamenteve studentore në Maqedoni, i cili ka të bëjë me mundësinë që studentët të japin provimin e një të tretës së lëndëve të vitit të tretë të studimeve, pavarësisht nga ajo nëse e kanë dhënë apo jo pjesën e...

Nuk jemi këtu të përmbysim pushtetin, por të mbrojmë autonominë e Universitetit

Profesorët dhe studentët të cilët sot kuvenduan para Kuvendit të Republikës së Maqedonisë, dorëzuan letrën me të cilën kërkojnë që në afat prej tre muajsh të bisedohet dhe të diskutohet për ndryshimet e ligjit. Në fillim u lexua letra  ku shprehet përkrahja e profesorëve nga jashtë vendi. Para të pranishmëve u drejtua Vladimir Delov nga “Plenumi Studentor” i cili tja...

Studentët dhe profesorët kërkuan Qeveria të heq dorë

Disa mijëra studentë, profesorë dhe nxënës të shkollës së mesme u grumbulluan para Qeverisë së RM-së dhe kërkuan tërheqje të Ligjit për arsim të lartë i cili parasheh aplikimin e provimit shtetërorë nëpër fakultetet. Duke brohoritur “Mjaft po fshihni”, “Provim ekstern për Qeverinë”, “Autonomi”, “Nuk ka drejtësi, nuk ka qetësi” në gjuhë maqedonase dhe shqipe, ata treguan pakënaqësinë nga...

“Plenumi Studentor”: Mos lejojmë të vazhdojë monologu i Qeverisë

Studentët nga organizata joformale “Plenumi Studentor”, thirrin në protestën e nesërme,e cila do të filloj në ora 14 para Qeverisë së Republikës së Maqedonisë, do të jetë paqësor, pa incidente dhe simbole nacionale. Të revoltuar, sepse ligji u miratua në seancën qeveritare pa u thirrur në debat publik, ftojnë të gjithë qytetarët e saj t’i përkrahin dhe sa më shumë...

Ademi: Ende nuk ka propozim konkret për provimin shtetëror

Ministri i arsimit Abdylaqim Ademi, pas vizitës së sotme në shkollën fillore të Tetovës, “Migjeni”, edhe njëherë përsëriti qëndrimin e njëjtë se ende nuk ekziston propozim konkret për provimin shtetëror, njofton “Radio Evropa e Lirë”. -Edhe më herët kemi përmendur, kur do të dalim me propozim konkret, do t’i ftojmë të gjithë të përfshihen në debat dhe në këtë periudhë...

“Plenumi Studentor”: Ejani në marsh pa simbol partiake dhe kombëtare

Nesër në ora 12 para oborrit të UShKM-së do të  nisë marshi i dytë i studentëve kundër propozimit të Qeverisë për të zbatuar provimin shtetëror në fakultete. Studentët do të marshojnë nga oborri i UShKM-së në drejtim të Kuvendit dhe marshin do ta përfundojnë para Qeverisë së Republikës së Maqedonisë. Nga Organizata joformale “Plenumi Studentor” bënë thirrje për marsh paqësor,...