Изјавата на потпретседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Николоски е израз на недоследната политика на дел од раководството на таа политичка партија, и како резултат на таквата политика, ВМРО-ДПМНЕ ги загуби изборите. Но истовремено, јас знам дека не мал број членови на една од најголемите партии се искрено определени за развој на конструктивна соработка и взаемни односи со Руската Федерација. Ова го изјави амбасадорот Олег Шчербак одговарајќи на прашањето од „Мета“ дали вчерашната изјава на Александар Николоски во емисијата „200“ на „Алсат-М“ дека потегот на владата да протера еден руски дипломат е в ред, е разочарување за Русија, со оглед на интензивната соработка на двете земји во текот на владеењето на ВМРО-ДПМНЕ.

Рускиот амбасадор на денешната прес-конференција рече дека потегот за протерување на рускиот дипломат од Македонија, како прв ваков чекор во билатералните односи, е непромислен чекор, кој Македонија очигледно го донела под притисок од надвор, но и дека тоа нема да остане без соодветен одговор од Русија.

– Македонската страна не ни достави докази или не сака да достави докази или на некој начин да ни потврди дека протераниот дипломат се занимавал со одредени дејности што излегуваат од дипломатскиот статус. Одлуката на власта во Македонија предизвикува кај нас длабоко жалење. Оваа одлука е неоснована и е без преседан во севкупните односи на Република Македонија и Руската Федерација. Претставниците на власта во Скопје решија да преземат непријателски чекор под влијание од надвор, но тоа не ја ослободува македонската страна од одговорност – рече Шчербак.

Но, според рускиот амбасадор, реакцијата од руската страна ќе дојде по обемно промислување и нема да биде донесена избрзано и веднаш, туку ќе треба да се почека.

– Истакнуваме дека оваа избрзана и кусогледа антируска акција е во спротивност со повеќепати декларираните ставови на врвот на власта во Република Македонија за развој на обостраните односи. Руската Федерација е постојана членка на Советот за безбедност на ОН и одговорен член на меѓународната заедница и така се однесува во билатералните односи. Руската дипломатија има долга и длабока традиција, и ние немаме практика да брзаме со важните чекори. Протерувањето на диипломат претставува сериозен чекор на непријателство. Во свое време ќе дадеме наш одговор и тој ќе биде адекватен и добро промислен – рече Шчербак.

Допрашан дали ќе стане збор за одредени економски мерки, Шчербак рече дека за руската реакција сепак ќе треба да се почека.

Тој рече дека за разлика од другите негови колеги во Македонија никогаш не се мешал во внатрешните работи на земјата и рече дека ниту бил пред ниту во Собранието на 27 април 2017 година, „за разлика од некои други“. Категорично тврди дека ниту еден друг вработен во руската амбасада не бил пред или во Собранието при насилствата.

Во сличен манир одговори и на новинарското прашање за став за донесувањето на Законот за јазиците.

-Руската федерација има долга традиција на соживот на многу народи, а нашата допломатска практика не се врзува со мешање во внатрешните работи и јас не би се мешал. Се разбира дека меѓуетничките односи се чувствителна тема и најдобро е во такви услови да се воздржам од коментар – рече рускиот амбасадор Олег Шчербак.