Вкупно 128 потенцијални купувачи се пријавиле за 55 од вкупно 84 медиумски куќи кои теба да се приватизираат до крајот на идната година.

Владата на Србија пред неколку месеци ги усвои трите закони за медиуми, со кои се предвидува приватизација на државните медиуми во средината на следната година.

По истекот на крајниот рок, понудите ќе се достават до министерството за економија, кое се очекува да одлучи за судбината на тие компании.

Министерот за финансии, Душан Вујовиќ, најави дека во наредните денови ќе се открие бројот на компании кои ќе бидат приватизирани, но и на оние кои ќе банкротираат.