Фото: Фејсбук страна, Венко Филипче

На вакциналните пунктови во државата и на терен, заклучно со вчера вакцинирани се вкупно 453.773 граѓани. Прва доза вакцина против ковид-19 примиле 6.076 граѓани, а во текот на вчерашниот ден вкупно се вакцинирале 10.817 лица, соопшти Министерствотоза здравство, додавајќи дека, вакцинацијата се одвива непречено на сите пунктови, а во тек е и теренска вакцинација.

Во државата вкупно се аплицирани 725.902 дози вакцини, а ревакцинирани се 272.129 граѓани.

Со последните бројки, барем една доза на вакцина има примено 58 отсто од населението на возраст над 70 години, 55 отсто од лицата над 65 години, 51 отсто од граѓаните над 60 години и 41 отсто од населението постаро од 50 години.

Граѓаните без закажан термин се вакцинираат во постоечките вакцинални пунктовите, теренската вакцинација се одвива на територија на цела држава, со ротации на медицински екипи во секое село, рурално населено место, населба. Сајтот vakcinacija.mk е отворен за закажување на термини за вакцинација на децата. Ревакцинацијата се реализира во спортските сали во Кавадарци, Куманово, Тетово, Штип, Битола, Струмица, Охрид, Велес и Прилеп и во А1 СЦ Борис Трајковски во Скопје.