Министерот за правда, Аднан Јашари, ја повика специјалната обвинителка, Катица Јанева, како приоритетни да ги земе случаите „Монструм“ и „Сопот“ и побара од неа да ги истражи и да ги расветли докрај, објави телевизијата „Алсат М“.

„Случаите кои се познати во Република Македонија и кои имаат етнички карактер, како „Сопот“, „Монструм“ и други, се случаи кои поради својата цел и, на некој начин, поради нивното влијание во јавноста, треба што побргу да се решат за да се избегне мислењето што постои во јавноста дека се монтирани или не се монтирани, дека имала влијание политиката во нивното решавање или немала влијание. Специјалната обвинителка, во принцип, врз основа на информациите што ќе ги има, е обврзана да иницира процедура и докрај да ги истера овие случаи“, стои во изјавата на министерот за правда што ја пренесува „Алсат М“.