Новата Влада од почетокот до денеска вработила вкупно 96 лица во сите институции заедно, од кои 32 посебни кабинетски советници на министрите, а само во Владата вработени се вкупно 26 лица, информираше денеска на прес-конференција министерот за информатичко општество и администрација, Дамјан Манчевски.

Сите нови вработувања во државните институции биле направени преку претходно објавени конкурси.

– Во согласност со законот, секој министер има право на тројца внатрешни советници од редот на администрацијата и по тројца надворешни посебни кабинетски советници. Премиерот Зоран Заев има тројца советници, а за споредба поранешниот премиер Никола Груевски имал 86 советници. Од друга страна, од 1 јуни до 25 јули преку општините каде градоначалниците се од редот на ВМРО-ДПМНЕ, вработени се повеќе од 300 лица – изјави Манчевски.

Тој нагласи дека претходната влада незаконски вработувала лица во периодот од распишување на изборите на 17 октомври 2016 година до денот на формирање на новата влада.

– Во овој период биле ангажирани вкупно 7.708 лица, а само на 17 октомври биле ангажирани 4.473 лица, од кои со договор на дело, авторски договор или договор за волонтирање биле ангажирани 2.312 лица. Ќе ги повикаме надлежните инспекторати да преземат соодветни мерки за санкционирање на сите институции и лица што ги прекршиле законите – додаде Манечвски.

Министерот најави анализа на целата администрација која ќе покаже каде има вишок кадар, каде има недостиг, но најави и контакт со приватниот сектор за прераспределба на кадри. Освен тоа, МИОА ќе подготви и извештај за вкупниот број на вработени во администрацијата, кој ќе го вклучува и бројот на вработени со договор на дело и со авторски договори.

– Има сериозен недостиг од менаџерски кадар, а истовремено има превработување на најниско ниво. Во МИОА има осум сектори, а само еден има раководител – рече Манчевски, кој нагласи дека бркање од работа во јавната администрација на политичка основа нема да има.